Xάσμα στο ποσοστό απασχόλησης μεταξύ των φύλων στην Κύπρο

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου και ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, συνδιοργάνωσαν (22 Μαΐου 2017) εκδήλωση με θέμα η “Έμφυλη Διάσταση της Ανεργίας: απόψεις και στάσεις των νέων”, στην οποία παρουσιάστηκε σχετική μελέτη με τις απαντήσεις των νέων.

Σε χαιρετισμό του ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-S&D) τόνισε ότι η ΕΕ δεν είναι μόνο το Κυπριακό και οι σχέσεις

ΕΕ-Τουρκίας αλλά πολύ περισσότερα, που αφορούν την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον, θέματα εργασίας, πολιτισμού, υγείας κ.ά. Ο κ. Μαυρίδης επεσήμανε ότι, ως ο μόνος Κύπριος ευρωβουλευτής στην Επιτροπή Οικονομικών θεωρεί καθήκον του να λειτουργεί υπηρετώντας τα συμφέροντα της Κύπρου ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνά στην Κύπρο και παρόλο που ο ίδιος ανήκει στην αντιπολίτευση.

Σε σχέση με το αντικείμενο της εκδήλωσης, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε σε στοιχεία που τεκμηριώνουν χάσμα στο ποσοστό απασχόλησης ανάμεσα στα δύο φύλα και υπέδειξε ότι, “όπως υπήρξε σχέδιο για το χάσμα αμοιβών ανάμεσα στα δύο φύλα, με τις γυναίκες να αμείβονται χαμηλότερα από τους άντρες για ίδια εργασία, επικρατεί χάσμα στο ποσοστό απασχόλησης ανάμεσα στους άντρες και γυναίκες μεταξύ των δύο φύλων το οποίο δεν εξαλείφθηκε ποτέ. Για το 2016, τα ποσοστά απασχόλησης ήταν 59% για γυναίκες και 68,3% για άντρες, παρόλο που οι γυναίκες διατηρούν ψηλότερο μορφωτικό επίπεδο π.χ. τριτοβάθμια εκπαίδευση: Γυναίκες 37% Άνδρες 32%).”

Ο Κ. Μαυρίδης περιέγραψε επίσης πρόσφατη έκθεση νομοθετικού περιεχομένου στην οποία υπήρξε εισηγητής εκ μέρους της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία προβλέπει την παροχή τεχνικής υποστήριξης για διαρθρωτικές αλλαγές σε Κράτη Μέλη εφόσον το επιθυμούν, με 100% χρηματοδότηση από την ΕΕ σε τομείς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο και που περιλαμβάνουν την ενέργεια, τον χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό, την υγεία, εργασιακά διαρθρωτικά προβλήματα όπως το συγκεκριμένο και πολλά άλλα. Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής εξέφρασε την προσδοκία να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες τέτοιων προγραμμάτων και τόνισε ότι η ΕΕ έχει μέλλον εφόσον διασφαλίσει την πραγματική σύγκλιση των οικονομιών, πράγμα που σήμερα δεν ισχύει καθώς ο Ευρωπαϊκός Νότος αιμορραγεί από την φυγή νέων και ιδιαίτερα προσοντούχων προς άλλες χώρες της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα