Το ήθελε περισσότερο και το πήρε!

Ο Απόλλων είναι Κυπελλούχος Κύπρου για 9η φορά, επικράτησε του ΑΠΟΕΛ με 1-0 με χρυσό σκόρερ τον Βινίσιους

ΑΠΟΕΛ 0
ΑΠΟΛΛΩΝ 1

Ο Απόλλων είναι Κυπελλούχος Κύπρου για 9η φορά στην ιστορία του. Διατήρησε τα σκήπτρα, αφού επικράτησε του πρωταθλητή ΑΠΟΕΛ στο Γ.Σ.Π με 1-0. Χρυσός σκόρερ ο Βινίσιους στο 79’ με καρφωτή

κεφαλιά, στέλνοντας τους φίλους των «κυανολεύκων» στους εφτά ουρανούς.

Ο Απόλλων έμεινε με 10 παίκτες μετά την αποβολή του Ντα Σίλβα στο 60’ με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Η ομάδα της Λεμεσού πήρε, λοιπόν, αυτό που ήθελε σε έναν τελικό που είχε αρκετή δύναμη, αλλά και πολλά φάουλ.

Η επικράτηση του Απόλλωνα ήταν δίκαιη, αφού, εάν εξαιρέσουμε το πρώτο 20λεπτο, που ο ΑΠΟΕΛ είχε τον αγώνα στα μέτρα του, στη συνέχεια πίεσε τον ΑΠΟΕΛ και ήταν πιο απειλητικός.

Στην επανάληψη επικράτησε το πάθος, η δύναμη, αλλά και τα φάουλ. Όμως, ήταν ο Απόλλων που απείλησε όταν στο 76’ ο Λάγο έδιωξε στη γραμμή του τέρματος και στο 79’ ο Βινίσιους με κεφαλιά έγινε ο ήρωας του μεγάλου τελικού!

Από την άλλη, ο ΑΠΟΕΛ δεν μπόρεσε να φτάσει στην κατάκτηση του νταμπλ. Ουσιαστικά δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του μεγάλου τελικού. Όπως είπαμε, έπαιξε μπάλα για ένα 20λεπτο και από εκεί και πέρα χάθηκε.

Φυσικά μπορεί να μην υπήρξαν αρκετές φάσεις και από τις δύο ομάδες, όμως ο Απόλλων βρήκε τον τρόπο και με τον χρυσό σκόρερ Βινίσιους έφτασε πανάξια στην κατάκτηση του τίτλου.

Ουσιαστικά, ο τελικός κρίθηκε στο πάθος των ποδοσφαιριστών του Απόλλωνα. Έδειξε ότι το ήθελε πολύ περισσότερο και το πήρε πανάξια. Η θέληση των παικτών του Σωφρόνη Αυγουστή ήταν αυτή που έστειλε το τρόπαιο στη Λεμεσό

Το πλάνο του Τόμας Κρίστιανσεν
Ο Τόμας Κρίστιανσεν παρέταξε κάτω από τα δοκάρια τον Πάρντο. Κεντρικό αμυντικό δίδυμο Μερκής και Ιωάννου. Στα άκρα της άμυνας οι Λάγο και Μιλάνοφ. Ανασταλτικά χάφ οι Μοράις και Βινίσιους. Στα άκρα της επίθεσης οι Αλωνεύτης και Γιαννιώτας. Επιτελικός χαφ ο Εφραίμ και στην κορυφή της επίθεσης ο Σωτηρίου.

Το πλάνο του Σωφρόνη Αυγουστή
Ο Σωφρόνης Αυγουστή επέλεξε τερματοφύλακα τον Βάλε. Κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Ρομπέρζ και Βινίσιους. Στα άκρα της άμυνας τους Βασιλείου και Πέδρο. Ανασταλτικά χαφ οι Χαράλαμπος Κυριάκου και Σακέτι. Στα άκρα της επίθεσης οι Παπουλής και Σαδρινέρο. Επιτελικός χαφ ο Ντα Σίλβα και στην κορυφή της επίθεσης ο Μάγκλιτσα

Έμειναν στις ευκαιρίες
Ο ΑΠΟΕΛ μπήκε πιο δυνατά και επιθετικά στον αγώνα, στα πρώτα οκτώ λεπτά, όμως, ήταν ο Απόλλων που έχασε την πρώτη καλή ευκαιρία στον αγώνα. Στο 9’ ο Χάμπος Κυριάκου κατέβασε την μπάλα στον Βινίσιους που έκανε το σουτ εντός της περιοχης, διπλά από το κάθετο δοκάρι.

Ο ΑΠΟΕΛ αν και πατούσε καλά στο γήπεδο, έχασε την πρώτη του καλή ευκαιρία στο 17’, όταν ο Αλωνεύτης έφυγε από αριστερά, έκανε την μπαλιά στον Πιέρο Σωτηρίου, έκανε το σουτ, όμως, ο Ρομπέρζ, ενώ η μπάλα κατευθυνόταν στα δίκτυα, έδιωξε σε κόρνερ.

Ο ΑΠΟΕΛ που συνέχισε να πιέζει τον Απόλλωνα στο 21’ έχασε μεγάλη ευκαιρία, όταν ο Εφραίμ εκτέλεσε το κόρνερ και η μπάλα χτύπησε στο κάθετο δοκάρι.

Ο Απόλλωνας τρία λεπτά αργότερα στο 24’ έχασε και αυτός μεγάλη ευκαιρία, όταν ο Σαρδινέρο βρέθηκε σε θέση βολής, έκανε το σουτ άουτ, όμως, θα μπορούσε να έδινε την μπάλα στον Παπουλή που ήταν εντελώς μόνος.

Στο 29’ ο Πέδρο εκτέλεσε το φάουλ και ο Βινίσιους έκανε την κεφαλιά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Ο Απόλλωνας ουσιαστικά από το 20’ και μετά άρχισε να ανεβαίνει και να πιέζει τον ΑΠΟΕΛ, τόσο από τα άκρα όσο και από τον άξονα.
Από εκεί και πέρα δεν υπήρχε άλλη φάση στον αγώνα και το ημίχρονο ολοκληρώθηκε χωρίς τέρματα.

Αρκετά φάουλ
Με την έναρξη της επανάληψης στο 47’ μετά από σουτ του Ντα Σίλβα απέκρουσε με γροθιές ο Πάρντο. Στην επαναφορά ο Σαρδινέρο έστειλε την μπάλα στα δίκτυα, όμως, υποδείχτηκε σωστά οφ σάιτ. Στο 52’ ο ΑΠΟΕΛ είχε την ευκαιρία, όταν έγινε η παράλληλη μπαλιά του Βινίσιους στον Σωτηρίου, που ήταν και σε θέση οφσάιντ, αλλά και πάλι δεν μπόρεσε να στείλει την μπάλα στα δίκτυα.

Δυνατό ήταν το παιχνίδι με αρκετά φάουλ. Κάτι που έφερε και την αποβολή του Ντα Σίλβα στο 60’ με δεύτερη κίτρινη κάρτα, μετά από φάουλ στον Γιαννιώτα. Ο Απόλλωνας στο 76’ έχασε τεράστια ευκαιρία, όταν ο Γκίε έκανε την μπαλιά στον Βασιλείου που μπήκε στην περιοχή, έκανε το σουτ, όμως, ο Λάγο έδιωξε στη γραμμή του τέρματος.

Γκολ με Βινίσιους!
Ο Απόλλωνας, όμως, τρία λεπτά αργότερα κατάφερε να βρει τον δρόμο προς τα δίκτυα. Στο 79’ μετά από φάουλ του Πέδρο, πιο ψηλά ο Βινίσιους έπιασε την κεφαλιά, στέλνοντας την μπάλα στα δίκτυα. Στο 83’ ο ΑΠΟΕΛ έχασε τη μεγάλη ευκαιρία, όταν στο 82’ μόνος ο Μπερτόλιο έκανε το πλασέ με την μπάλα να περνά ελάχιστα έξω. Στις καθυστερήσεις μόνος ο Μαγκλίτσα έκανε το πλασέ με την μπάλα να περνά έξω.

Στα αξιοσημείωτα
*Διατέθηκαν 13906 εισιτήρια. Οι δύο ομάδες πήραν από 7.500 εισιτήρια πριν από τον αγώνα.

*Στην αποστολή του Απόλλωνα ήταν τελικά ο Γκίε, αφού ο ΚΟΑ εξέδωσε έγκαιρα το δελτίο υγείας του Ιβοριανού. Ο Άμπραχαμ Γκίε εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο του ΓΣΠ με τους αναπληρωματικούς του Απόλλωνα για το καθιερωμένο ζέσταμα και αποθεώθηκε από τον κόσμο. Ο Ιβοριανός επιθετικός πέρασε δύσκολη περίοδο λόγω του γνωστού προβλήματος υγείας και είχε ανάγκη να νιώσει την πλήρη στήριξη του κόσμου. «Γκίε, Γκίε, Γκίε», φώναζε ο κόσμος. Μάλιστα στο 63’ μπήκε στη θέση του Παπουλή και ο κόσμος του Απόλλωνα τον αποθέωσε ξανά. Μετά από δύο μήνες και κάτι επέστρεψε στην αγωνιστική δράση. Τελευταία του συμμέτοχή ήταν στις 18 Μαρτίου στη νίκη με 3-2 επί της ΑΕΚ στο Τσίρειο, όταν ο ίδιος έδωσε τη νίκη.

*Ο Γκουστάβο Μαντούκα επέστρεψε στην Κύπρο, για να παρακολουθήσει τον τελικό ΑΠΟΕΛ-Απόλλων. Ο πρώην παίχτης των «γαλαζοκιτρίνων» βρέθηκε στα θεωρία και παρακολούθησε τον αγώνα.

*Περίπου δέκα λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα, υπήρξε ένταση μεταξύ οπαδών ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα μεταξύ Νότιας και Δυτικής κερκίδας. Με την έναρξη του αγώνα ηρέμησαν τα πνεύματα και οι οπαδοί πήραν τη θέση τους κανονικά στις κερκίδες. Κροτίδες έπεσαν στο 80’ από την κερκίδα του Απόλλωνα, όμως, ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά μετά από δίλεπτη διακοπή.

Διαιτησία
Η διαιτησία του Λούκα Σωτηρίου σε γενικές γραμμές ήταν καλή. Ορθά απέβαλε τον Ντα Σίλβα με δεύτερη κίτρινη κάρτα, μετά το τράβηγμα που έκανε στον Γιαννιώτα στο 60’. Όμως, υπήρχαν δύο φάσεις που θα μπορούσε να δείξει την κόκκινη κάρτα. Στο 53’, φάουλ του Ιωάννου στον Μάγκλιτσα. Υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από τον Απόλλωνα για κίτρινη στον αμυντικό του ΑΠΟΕΛ, η οποία θα ήταν η δεύτερη. Στο 56’ φάουλ του Βασιλείου στον Αλωνεύτη. Υπήρξαν, επίσης, διαμαρτυρίες από τον ΑΠΟΕΛ για δεύτερη κίτρινη κάρτα.
ΑΠΟΕΛ: Πάρντο, Μιλάνοφ, Μερκής, Ιωάννου (81’ Ντε Καμάργκο), Λάγο, Μοράις, Βινίσιους, Αλωνεύτης, Γιαννιώτας (62’ Βάντερ),Εφραίμ (78’ Μπερτόλιο), Σωτηρίου.
Απόλλωνας: Βάλε, Σακέτι, Ντα Σίλβα, Ζοάο Πέδρο, Χ. Κυριάκου, Παπουλή (63’ Γκιέ), Βινίσιους, Σαρδινέρο, Ρομπέρζ, Βασιλείου, Μάγκλιτσα.

Κίτρινες: Εφραίμ, Ιωάννου, Μοράις, Βινίσιους/Ντα Σίλβα, Βασιλείου, Σακέτι, Πέδρο
Κόκκινες: Ντα Σίλβα (2η κίτρινη)
Διαιτητής: Λούκας Σωτηρίου
Α' Βοηθός Διαιτητής: Μιχάλης Σωτηρίου
Β' Βοηθός Διαιτητής: Ανδρέας Π. Ανδρέου
4ος Διαιτητής: Βασίλης Δημητρίου

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
9’ Ο Βινίσιους έκανε το σουτ εντός της περιοχής, δίπλα από το κάθετο δοκάρι.
17’ Ο Αλωνεύτης έκανε την μπαλιά στον Πιέρο Σωτηρίου που έκανε το σουτ μέσα στην περιοχή, όμως, ο Ρομπέρζ με κεφαλιά έστειλε την μπάλα σε κόρνερ.
21’ Ο Εφραίμ εκτέλεσε το κόρνερ και η μπάλα χτύπησε στο κάθετο δοκάρι και χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για τον ΑΠΟΕΛ.
24’ Ο Σαρδινέρο βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση, έκανε το σουτ άουτ.
29’ Ο Πέδρο εκτέλεσε το φάουλ, ο Βινίσιους έκανε την κεφαλιά μέσα στην περιοχή πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
47΄ Σουτ του Ντα Σίλβα απέκρουσε με γροθιές ο Πάρντο. Στην επαναφορά ο Σαρδινέρο, έστειλε την μπάλα στα δίκτυα, όμως, υποδείχτηκε σωστά οφ σάιτ.
52΄ Παράλληλη μπαλιά του Βινίσιους στον Σωτηρίου, ο οποίος δεν μπόρεσε να στείλει την μπάλα στα δίκτυα.
61΄ Δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβολή για τον Ντα Σίλβα για φάουλ στον Γιαννιώτα.
76’ Τεράστια ευκαιρία για τον Απόλλωνα. Ο Γκίε έκανε την μπαλιά στον Βασιλείου που μπήκε στην περιοχή έκανε το σουτ, όμως, ο Λάγο έδιωξε στη γραμμή του τέρματος!
79΄ 0-1 Φάουλ του Πέδρο, πιο ψηλά ο Βινίσιους έπιασε την κεφαλιά, στέλνοντας την μπάλα στα δίκτυα.
79΄ Διακοπή στο παιχνίδι. Οι οπαδοί του Απόλλωνα έριξαν κροτίδες και τραυμάτισαν τον Βάλε.
82΄ Μόνος ο Μπερτόλιο, έκανε το πλασέ με την μπάλα να περνά ελάχιστα έξω.
90΄+6 Μόνος ο Μάγκλιτσα κάνει το πλασέ με την μπάλα να περνά έξω.

Το σήκωσαν και αποθεώθηκαν!
Οι δηλωσεις των Κυπελλούχων στην τηλεόραση του ΣΙΓΜΑ

Μετά το τέλος του αγώνα ξέσπασαν σε τρελά πανηγύρια όλοι στον Απόλλωνα. Πανηγύρισαν με την ψυχή τους την κατάκτηση του 9ου Κυπέλλου στην ιστορία του συλλόγου και του δεύτερου συνεχόμενου! Φυσικά τα πανηγύρια κορυφώθηκαν ψες στη Λεμεσό.

Οι μεγάλοι, λοιπόν, πρωταγωνιστές της κατάκτησης του Κυπέλλου μίλησαν στην τηλεόραση του ΣΙΓΜΑ και φυσικά εξέφρασαν έντονα συναισθήματα ικανοποίησης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις τους:
Κίρζης: «Δύσκολα μπορούν να νικηθούν»
Ο πρόεδρος του Απόλλωνα, Νίκος Κίρζης, έδωσε συγχαρητήρια για την κατάκτηση του κυπέλλου και αναφέρθηκε στον χαρακτήρα που έδειξαν οι παίκτες του.

Ο κ. Κίρζης δήλωσε:
«Αξίζουν αυτήν τη νίκη οι ποδοσφαιριστές. Αυτοί κερδίζουν τα παιχνίδια και συγχαρητήρια. Αυτός είναι ο χαρακτήρας που έχει μεταφέρει αυτός ο προπονητής. Δείξανε ότι δύσκολα μπορούν να νικηθούν. Όλους μας λείπει ένα πρωτάθλημα. Όταν δουλεύεις σωστά και τίμια θα έρθει και αυτό. Μετά την αποβολή του Ντα Σίλβα, τα παιδιά ήταν πιο δυνατά και δίκαια το κατέκτησαν. Να το διασκεδάσουμε σήμερα και από αύριο ξεκινάμε τον προγραμματισμό».

Βινίσιους: «Είναι σαν πρωτάθλημα»
«Ευχαριστώ την ομάδα μου, τον προπονητή, όλους, τα καταφέραμε, είμαστε Κυπελλούχοι, είναι σαν πρωτάθλημα. Βρεθήκαμε να παίζουμε με δέκα ποδοσφαιριστές, αλλά παίξαμε πολύ καλά και τα καταφέραμε».

Παπουλής: «Ήμασταν περισσότερο στην έδρα μας, παρά στο ΓΣΠ»
«Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα, ήταν από τις πιο παλληκαρίσιες νίκες. Και με δέκα παίκτες δείξαμε άλλη μία φορά ότι είμαστε καλύτεροι φέτος από τον ΑΠΟΕΛ. Το πιστέψαμε, δικαιωθήκαμε και κλείνει η χρονιά με τον καλύτερο τρόπο. Όταν μιλάμε για τον Απόλλωνα, η διοίκηση Κίρζη έχει βάλει κάποιους στόχους. Θέλαμε και το πρωτάθλημα, ήμασταν η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος. Οι βάσεις που έχουν μπει θα είναι πάλι πρωταγωνιστής ο Απόλλωνας. Χωρίς πολλά λόγια και τυμπανοκρουσίες, βήματα σταθερά. Όλος αυτός ο κόσμος που ήρθε σήμερα από τη Λεμεσό, τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, ήμασταν περισσότερο στην έδρα μας, παρά στο ΓΣΠ. Όλοι μαζί, ο Απόλλωνας είναι οικοδόμημα. Θέλουμε να κάνουμε κάτι μεγάλο».

Σωφρόνης Αυγουστή: «Αφιερωμένο στη μητέρα μου»
«Ήταν μία μεγάλη προσπάθεια από τους ποδοσφαιριστές. Το κρατούσα μέσα μου, ήταν αφιερωμένο στη μητέρα μου. Δεν ήμουν κοντά της στο τελευταίο αντίο, είχαμε υποχρεώσεις. Τώρα όσον αφορά το παιχνίδι προσπαθήσαμε μέχρι το τέλος, είναι πολύ σημαντικό, γιατί με δέκα παίκτες εδώ στην έδρα του ΑΠΟΕΛ, οι παίκτες μου κατάφεραν ν' ακολουθήσουν το πλάνο. Δεν μπορώ ν' αλλάξω, αυτός είναι ο χαρακτήρας μου, θέλω να το ζω από την ώρα έναρξης του αγώνα. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές. Όταν τα όπλα σου λειτουργούν καλά, τότε εσύ θα πρέπει να κάνεις σωστή καθοδήγηση. Αυτή η μέρα είναι για όλους όσοι βρίσκονται εδώ. Από αύριο είναι μία καινούργια μέρα για εμάς. Πρέπει να κάνουμε το βήμα που κάνει και ο ΑΠΟΕΛ να μπούμε στους ομίλους, θα κάνουμε λίγες και ποιοτικές προσθήκες. Τον κόσμο θέλαμε για να μας βοηθήσει. Καλή διασκέδαση».

Γκίε: «Είμαι ακόμα νεαρός, νιώθω δυνατός»
«Όλοι με βοήθησαν να επιστρέψω. Είμαι πολύ χαρούμενος που επέστρεψα. Νιώθω πολύ δυνατός. Δεν είναι το τελευταίο μου παιχνίδι, είμαι ακόμα νεαρός, θα συνεχίσω»

Βασιλείου: «Πιο γλυκό το Κύπελλο με δέκα»
«Είναι πιο γλυκιά η νίκη, να νικάς τον αντίπαλο μέσα στο σπίτι με δέκα παίχτες. Μας αξίζουν μεγάλα συγχαρητήρια σε όλους. Ευχαριστώ τον πρόεδρο και τον κόσμο που ήταν πάντα δίπλα μας. Περάσαμε δύσκολα, αλλά οι μεγάλες ομάδες στα δύσκολα φαίνονται. Πήραμε ακόμη ένα τρόπαιο και συνεχίζουμε».

Στην έξοδο ο Τόμας Κρίστιανσεν
Ο ΑΠΟΕΛ ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις με τον χαμένο τελικό κόντρα στον Απόλλωνα και αναμένεται να δρομολογηθούν εξελίξεις όσον αφορά στον προγραμματισμό.

Εδώ και μέρες γίνεται λόγος για το συμβόλαιο του Τόμας Κρίστιανσεν. Η διοίκηση Πρόδρομου Πετρίδη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν θα συνεχίσει με τον Δανό τεχνικό και έτσι αρχίζει η αναζήτηση για τον επόμενο προπονητή του ΑΠΟΕΛ.

Keywords
κυπρος, αποελ, χαφ, εφραιμ, γκολ, εισιτήρια, κοα, γσπ, δραση, ΑΕΚ, κροτίδες, φιλμ, δηλωσεις, σιγμα, βασεις, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, δυνατα, αποελ, βημα, γσπ, εδρα, κοντρα, κυπρου, μητερα, παιχνιδια, πνευματα, τηλεοραση, το βημα, ωρα, απολλων, αφιερωμενο, γινεται, γηπεδο, δυναμη, δηλωσεις, διοικηση, δοκαρι, διδυμο, δικτυα, εγινε, ευκαιρια, εισιτήρια, εφυγε, ζεσταμα, ζοαο, υπηρχαν, θεωρια, φιλμ, ημιχρονο, ιωαννου, κυπελλο, κοα, λειπει, λογια, μηνες, νικη, ομαδα, παντα, οκτω, ουσιαστικα, οφσαιντ, παιδια, παθος, πρωταγωνιστες, ψυχη, σιγμα, συνεχεια, συγχαρητηρια, συμμετοχή, σπιτι, στα ακρα, σωτηριου, τρια, τρελα, φαουλ, φαινονται, φυσικα, φορα, χαθηκε, χαφ, αγωνας, βηματα, ειπαμε, γλυκο, ηρωας, κροτίδες, κυριακου, μια φορα, ομαδες, παιχνιδι, πληροφοριες, θελω να, υγειας, βοηθος, νικας κρεας αλογου, νικας σκανδαλο
Τυχαία Θέματα