Tο φωτογραφικό έργο της Σέλμα Ανσίρα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Tο φωτογραφικό έργο της Ισπανίδας Σέλμα Ανσίρα με τίτλο «Στ’ ακροθαλάσσια του Πρωτέα», παρουσίασαν την Πέμπτη, 12 Απριλίου 2016 το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο και το Ινστιτούτο Θερβάντες. Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας, τέλεσαν, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου

Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ο Πρέσβης της Ισπανίας στην Κύπρο Angel Lossada.

Στο καλωσόρισμά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου σημείωσε ότι η έκθεση συνδυάζει τα πάντα: φωτογραφία, ποίηση, μυθολογία, κίνηση και φυσική. Η Σέλμα Ανσίρα θα μπορούσε να εξηγήσει ειδικά στους φοιτητές της Φυσικής, ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, τι είναι ο αντικατοπτρισμός, η αντανάκλαση, η διάθλαση, η μεταφορά, η κίνηση κτλ. Αν κοιτάξει κανείς αυτές τις φωτογραφίες θα διαπιστώσει όλα τα φαινόμενα της φυσικής.

Για εμάς τους μεσογειακούς το νερό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ζούμε στο νερό και όλη η φιλοσοφία του αρχαίου ελληνισμού βγαίνει και μέσα από την κίνηση του νερού, υπογράμμισε ο Πρύτανης, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη Σέλμα Ανσίρα που μοιράζεται με το Πανεπιστήμιο Κύπρου αυτή την σπουδαία δουλειά, διαβεβαιώνοντάς την ταυτόχρονα ότι αρκετοί φοιτητές θα επισκεφθούν και να επωφεληθούν από αυτή την Έκθεση. Στη συνέχεια ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε στο όραμα του Πανεπιστημίου Κύπρου που δεν είναι άλλο από το να δοθεί έμφαση σε θέματα Τέχνης. Κάθε κτήριο που κτίζεται πρέπει να περιέχει ένα αριθμό έργων τέχνης, ανέφερε. Οι πλατείες της Πανεπιστημιούπολης επίσης πρέπει να κοσμούνται από έργα αξιόλογων καλλιτεχνών.

Πολύ σύντομα το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα βγει σε διεθνείς προσφορές γι’ αυτό το σκοπό με απώτερο στόχο και τη δημιουργία της Σχολής Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέφερε ο Πρύτανης. Πρόσθεσε δε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου αισθάνεται αρκετά τυχερό που φιλοξενεί στην Πανεπιστημιούπολη το Ισπανικό Ινστιτούτο Θερβάντες.

Ο Πρέσβης της Ισπανίας στην Κύπρο, ΄Ανγκελ Λοσσάτα ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη φιλοξενία της Έκθεσης που έχει ειδικό θέμα το υγρό στοιχείο. Το νερό είναι άοσμο και άχρωμο, αλλά ταυτόχρονα είναι γεμάτο ζωή και χρώμα, είπε ο Πρέσβης. Το θαύμα αυτών των φωτογραφιών και αυτής της εξαιρετικής συνολικής δουλειάς, πρόσθεσε, μας κάνει να σκεφτόμαστε το βασικό νόημα της ζωής, δηλαδή πως μπορεί να είναι αυτό το πέρασμα από εκεί που δεν υπάρχει χρώμα τελικά να κατακλυζόμαστε από χρώματα. Όταν είδα το άχρωμο νερό γεμάτο χρώματα, τότε έμεινα έκπληκτος, τόνισε. Νομίζω ότι αυτό είναι το μυστήριο που όλοι σκεφτόμαστε, γιατί και πώς, εκεί που δεν είμαστε τίποτε ξαφνικά είμαστε κάτι. Αυτό το εκπληκτικό άλμα από το τίποτε στη ζωή πάντα εκπλήσσει ευχάριστα, κατέληξε στο χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Ισπανίας.

Στην αντιφώνησή της και μιλώντας άπταιστα ελληνικά, η Ισπανίδα καλλιτέχνης Σέλμα Ανσίρα τόνισε ότι οι φωτογραφίες της έχουν τραβηχτεί στην Κύπρο (Πάφο, Παχύαμμο, Πωμό), Κρήτη και Νάξο. Εξέφρασε τη μεγάλη της χαρά που βρίσκεται εκ νέου στο νησί για την παρουσίαση της Έκθεσής της και ευχαρίστησε τους φίλους και εκτιμητές του έργου της, αλλά και όλους όσοι την βοήθησαν στην πορεία της. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε στην μ. Νίκη Μαραγκού, με την οποία μαζί «ψαύρευαν» φωτογραφίες.

Οι φωτογραφίες μου, ανέφερε η καλλιτέχνης, είναι τα όνειρα της θάλασσας την ώρα που αυτή ζωγραφίζει, την ώρα που σκέφτεται. Η γοητεία του κάθε δευτερολέπτου που αποτυπώνει η φωτογραφική μηχανή το νερό που κινείται από τον αέρα είναι πολύ σπουδαίο, ανέφερε η Σέλμα Ανσίρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δουλειά της δεν είναι επεξεργασμένη με Photoshop, αλλά πρόκειται για γνήσιες φωτογραφίες. ΄Ολες οι φωτογραφίες έχουν τυπωθεί στη Βαρκελώνη ακριβώς όπως έχουν φωτογραφηθεί και κάτω από αυτές υπάρχουν ευδιάκριτοι στίχοι. Οι στίχοι αυτοί είναι παρμένοι από ένα μεγάλο ποίημα που γράφτηκαν όλοι με έμπνευση τις φωτογραφίες της Σέλμα Ανσίρα από τον Μεξικανό ποιητή Φρανσίσκο Σεγκόβια.

Καταλήγοντας, η κα Ανσίρα ανέφερε ότι η Έκθεση είναι αφιερωμένη στην μ. Νίκη Μαραγκού κι ότι η δουλειά της αντικατοπτρίζει αυτό που η ίδια νοιώθει. Τα ευχάριστα αισθήματα που μου πρόσφερε η θάλασσα αποτυπώνοντας τα μοναδικά χρώματα του νερού μέσα από το φακό μου, τα μεταφέρω σε εσάς που είστε σήμερα μαζί μου, ανέφερε η Ισπανίδα καλλιτέχνης.

Η Έκθεση η οποία πραγματοποιείται με τη στήριξη της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου θα παραμείνει ανοικτή έως και την Τρίτη 19 Απριλίου 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα