Κλίντον & Σάντερς αλληλοαμφισβητούνται για την προεδρία

Οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς βρέθηκαν γι' ακόμη μια φορά αντιμέτωποι χθες, αμφισβητώντας ο ένας τις ικανότητες και τις θέσεις του άλλου, στον ορίζοντα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Ο Σάντερς, ενώ αμφισβήτησε τα προσόντα της πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για την τελική ανάδειξή της στην προεδρία, συμφώνησε τελικά ότι η Κλίντον έχει τα προσόντα, ενώ αμφισβήτησε την ορθότητα των επιλογών

της σχετικά με τη χρηματοδότηση ομιλιών της από εταιρίες της Wall Street, επίσης για τη θετική ψήφο που έδωσε ως Γερουσιαστής στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, αλλά και για την υποστήριξή της στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. “Διαθέτει η Χίλαρι Κλίντον την εξυπνάδα, αλλά και την εμπειρία να γίνει πρόεδρος;” Φυσικά και την έχει, αλλά αμφισβητώ την ικανότητα της κρίσης της,” τόνισε ο Σάντερς στη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, πέντε ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία της πολιτείας.

“Αμφισβητώ την απόφασή της να ψηφίσει για τον πόλεμο στο Ιράκ, τη χειρότερη επιλογή της εξωτερικής πολιτικής στην ιστορία αυτής της χώρας. Αμφισβητώ επίσης την επιλογή της για τη συγκέντρωση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την εκπροσώπηση ειδικών συμφερόντων... Νομίζω ότι οι παραπάνω επιλογές δεν αποτελούν δείγματα της ορθής κρίσης που χρειαζόμαστε,” τόνισε ο Σάντερς.

Η 68χρονη Κλίντον απάντησε ότι οι καταγγελίες αυτές αποτελούν επίσης επιθέσεις κατά του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ως υποψήφιος συγκέντρωσε χρήματα από τη Wall Street, αλλά και από τη δράση ανεξάρτητων πολιτικών επιτροπών μέσω εταιρικών κοινοπραξιών, ενώσεων, οργανώσεων αλλά και φυσικών προσώπων. Η Κλίντον καταλόγισε υποκρισία στον Μπέρνι Σάντερς για τις τοποθετήσεις του. “Είναι μια επίθεση υποκρισίας που έχει ως στόχο να δημιουργήσει ερωτηματικά μέσω των υπαινιγμών που κάνει στις φραστικές αυτές επιθέσεις, χωρίς να έχει στοιχεία και αποδείξεις για όσα λέει...” τόνισε η Κλίντον για την τακτική που χρησιμοποιεί ο Σάντερς.

Η Κλίντον υποστήριξε ότι υπό τα λαμπερά φώτα της Νέας Υόρκης, ο Σάντερς αρχίζει να δείχνει την αδυναμία που έχει για την ανάγκη ανάλυσης σε βάθος των πολιτικών ζητημάτων που θα κληθεί ν' αντιμετωπίσει. Ανέφερε επίσης πρόσφατη συνέντευξή της με τη συντακτική ομάδα της έκδοσης “The New York Daily News” στην οποία τόνισε ότι ο Σάντερς δε μπορεί να εξηγήσει πως θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες του για τη διάλυση των μεγάλων τραπεζών. “Είναι αναγκαίο από την πρώτη ημέρα να έχεις τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων για να είσαι πρόεδρος των ΗΠΑ και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων,” τόνισε η Κλίντον.

Οι τελευταίες εννέα δημοσκοπήσεις που έγιναν στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, την οποία η Κλίντον εκπροσώπησε στη Γερουσία των ΗΠΑ, δείχνουν ότι προηγείται του Σάντερς με διπλάσιο ποσοστό.

Η χθεσινή τηλεμαχία ακολουθεί μία περίοδο στην προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών υποψηφίων, η οποία ήταν σχετικά ήρεμη σε σύγκριση με όλα όσα έχουν συμβεί κατά την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Νωρίτερα χθες ο Σάντερς είχε χαρακτηρίσει ως “απρεπή” και “ανάρμοστη” την προσφώνηση εκφωνητή κατά την έναρξη προεκλογικής εκδήλωσης στο Μανχάταν για τον τερματισμό της εκλογής στο Δημοκρατικό Κόμμα “ιερόδουλων που εκπροσωπούν τα συμφέροντα εταιρικών κοινοπραξιών.” Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε ως άμεση αιχμή κατά της Χίλαρι Κλίντον.

Ο 74χρονος Σάντερς, που έχει γεννηθεί στο Μπρούκλιν και είναι Γερουσιαστής στο Βερμόντ, έχει νικήσει σε επτά από τις οκτώ προκριματικές αναμετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αμερικανικές πολιτείες με μικρό σχετικά αριθμό εκλεκτόρων στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει τους 2.383 εκλέκτορες που απαιτούνται για την τελική επιλογή του για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές. Η Κλίντον προηγείται του Σάντερς με 251 εκλέκτορες, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται στους 700 εάν ληφθούν υπόψη και οι λεγόμενοι υπέρ-εκλέκτορες (ηγετικές προσωπικότητες του Δημοκρατικού Κόμματος) που την υποστηρίζουν.

Η προσπάθεια του Σάντερς να μειώσει τη διαφορά του από την Κλίντον είναι μια ρεαλιστικά δύσκολη πολιτική αποστολή, καθώς το σύστημα εκλογής των Δημοκρατικών δίνει εκλέκτορες αναλογικά με τη συνολική επιρροή των υποψηφίων. Έτσι σε μια πολιτεία που κερδίζει ο Σάντερς, η Κλίντον εξακολουθεί ν' αυξάνει τον αριθμό των εκλεκτόρων που έχει συγκεντρώσει. Ο Σάντερς από την πλευρά του υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει τον προεκλογικό αγώνα του μέχρι το κεντρικό συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στη Φιλαδέλφεια, ελπίζοντας ότι οι υπέρ-εκλέκτορες θα αναγκαστούν να τον υποστηρίξουν εξαιτίας της πολιτικής δυναμικής του.

Ωστόσο η Κλίντον προηγείται με 2,4 εκατ ψήφους στις πολιτείες που έχουν διεξαχθεί οι προκριματικοί κύκλοι.

Στο μεταξύ, χιλιάδες εργαζόμενοι που αμείβονται με χαμηλούς μισθούς διαδήλωσαν χθες στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, αλλά και σε άλλες αμερικανικές πόλεις διεκδικώντας την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα στο πλαίσιο κινητοποίησης που κατέκτησε σημαντικές νομικές νίκες στην Καλιφόρνια, αλλά και στην πολιτεία της Νέας Υόρκης τις προηγούμενες εβδομάδες. Η εκστρατεία “Μάχη για τα 15” άρχισε το 2012 από τους εργαζόμενους στα ταχυφαγεία, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλους εργασιακούς τομείς χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων, όπως αυτοί που εργάζονται στην παροχή υπηρεσιών υγείας κατ' οίκον, στους υπαλλήλους των εμπορικών καταστημάτων, αλλά και στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Η κοινοπραξία ταχυφαγείων McDonald's Corp βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής ημέρας δράσης, με τους εργαζόμενους της να είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την αμοιβή των 15 δολαρίων την ώρα.

Από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ θα υπογράψει νόμο για την καθιέρωση του κατώτατου ομοσπονδιακού μισθού στα 15 δολάρια την ώρα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει την έγκριση του Κογκρέσου.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το κτίριο της προεκλογικής εκδήλωσης με τη συμμετοχή των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πλακάτ κατά της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ξενοδοχείο, δίπλα στον κεντρικό σταθμό του μετρό, ο Τραμπ, ο Γερουσιαστής Τεντ Κρουζ από το Τέξας και ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κέισικ συμμετείχαν στην εκδήλωση εν όψει του προκριματικού κύκλου, που θα πραγματοποιηθεί στην πολιτεία την Τρίτη.

Μία ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε στον ημιώροφο του ξενοδοχείου Grand Hayatt με ένα πανό που έγραφε: “Η Νέα Υόρκη απορρίπτει το Κόμμα του Μίσους”. Έντεκα από αυτούς αναφέρεται ότι έχουν συλληφθεί. Έξω από το ξενοδοχείο οι διαδηλωτές αποκαλούσαν τον Τραμπ “φασίστα” και “ρατσιστή.”

“Απελάστε τον Τραμπ”, “Καμία Υποταγή στον Τραμπ”, “Η Ζωή των Μαύρων Μετράει”, ανέφεραν χαρακτηριστικά μερικά από τα πλακάτ των διαδηλωτών.

Οι εξαγγελίες του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, την απέλαση 11 εκατ παράνομων μεταναστών, αλλά και την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, έχουν ξεσηκώσει θύελλα κοινωνικών αντιδράσεων. Παράλληλα έχει θορυβηθεί ο ηγετικός πυρήνας των Ρεπουμπλικάνων που θεωρεί το ενδεχόμενο μιας τελικής προεδρικής υποψηφιότητας του Τραμπ ως μια καταστροφική επιλογή για το κόμμα, που θα οδηγήσει στην ανάδειξη προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών στον Λευκό Οίκο.

Οι εκπρόσωποί τους απευθύνθηκαν στους διαδηλωτές με μεγάφωνο, ενώ η αστυνομία ρύθμιζε την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών στους δρόμους και τα πεζοδρόμια γύρω από το ξενοδοχείο. “Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ κατάγεται από εδώ δεν υπάρχει χώρος γι' αυτόν εδώ,” δήλωσε ο 27χρονος Νάμπιλ Χουσέιν από την ομάδα “Millions March NYC.

Από την πλευρά του, ο Κέισικ εξασφάλισε την υποστήριξη του πρώην κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Τζορτζ Πατάκι, που είχε ενταχθεί αρχικά στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Θετική εξέλιξη για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ ήταν η δημοσιοποίηση της είδησης ότι ο υπεύθυνος της εκλογικής του καμπάνιας Κόρεϊ Λεβαντόφσκι δε θα διωχθεί ποινικά για τις κατηγορίες βιαιοπραγίας σε βάρος μίας ρεπόρτερ που αντιμετώπιζε σε βαθμό πλημμελήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα