To EBE διαφωνεί με τη χαλάρωση δημοσιονομικής πολιτικής

Την κάθετη διαφωνία του ΕΒΕ Λευκωσίας με με τις φωνές για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, επειδή ανέκαμψαν κάποιοι δείκτες, εξέφρασε με ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Επιμελητηρίου ο Πρόεδρός του Στέλιος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε επικριτικά σε “ξεπερασμένες μεθοδολογίες και πρακτικές που στηρίζονταν στη λογική του πολιτικού κόστους και έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας”, καταθέτοντας ταυτόχρονα πρόταση για ανάδειξη της Λευκωσίας ως κέντρο έρευνας και καινοτομίας.

Το Επιμελητήριο,

είπε, διαφωνεί κάθετα με τις φωνές για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, επειδή ανέκαμψαν κάποιοι δείκτες και επισήμανε: «Δεν συμφωνούμε με την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών για χορήγηση αυξήσεων σε κάποιους δημόσιους υπαλλήλους από το 2016, αντί από το 2017. Δεν υιοθετούμε την άποψη να ανοίξουν και πάλι τα ταμεία του κράτους για αντιπαραγωγικές δαπάνες, όπως είναι οι μισθοί και τα ωφελήματα της κρατικής μηχανής. Μας ανησυχούν οι προκλητικές συνδικαλιστικές εξαγγελίες για διεκδίκηση των κεκτημένων στο δημόσιο τομέα. Μας προκαλεί τρόμο το ενδεχόμενο να επανέλθουμε στις νοοτροπίες των προνομιούχων του δημοσίου».

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ ζήτησε την εφαρμογή σειράς μέτρων στο δημόσιο τομέα και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε με άξονα το πολιτικό κόστος. Δεν θα πρέπει, είπε, να συνεχίσουμε να χαράσσουμε οικονομική πολιτική με πολιτικομματικούς όρους και προεκλογικές σκοπιμότητες.

Η έμφαση, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να δοθεί στη στήριξη και ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και των επιχειρήσεων που μπορούν να φέρουν επενδύσεις, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να φέρουν ανάπτυξη.

Στα πλαίσια αυτά, ζήτησε τη λήψη μέτρων για την πραγματική οικονομία. Μέτρα όπως: Αύξηση της ρευστότητας χρήματος στην αγορά και προώθηση ουσιαστικών αναδιαρθρώσεων δανείων από τις τράπεζες, περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από τις τράπεζες, περαιτέρω μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ενίσχυση ζωτικών κλάδων, όπως ο τουρισμός, τα ακίνητα, η υγεία, η βιομηχανία, το εμπόριο και η καινοτομία, ουσιαστική αναθεώρηση και απλοποίηση των κρατικών διαδικασιών για υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων και έργων υποδομής, ευρύτερη χρήση του συστήματος αυτοχρηματοδότησης έργων (π.χ. ΒΟΤ, PPP) και μεγαλύτερη προβολή της οικονομίας στο εξωτερικό με στοχευμένο περιεχόμενο.

Στη συνέχεια, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε την άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων, τον εκσυγχρονισμό της κρατικής μηχανής και τη αναμόρφωση του μοντέλου της οικονομίας.

Αναφερόμενος στη Λευκωσία, χαιρέτισε τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για δημιουργία έργων ανάπτυξης συνολικού ύψους €173,9 εκ. και υπογράμμισε ότι η πρωτεύουσα έχει τις δυνατότητες να μετατραπεί σε κέντρο έρευνας και καινοτομίας, καθώς λόγω των υποδομών της (πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κλινικές, ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα, πολυεθνικές εταιρείες, κ.λπ.) διαθέτει πρόσφορο έδαφος για την έρευνα και καινοτομία.

Όλα αυτά, πρόσθεσε, αποτελούν και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Λευκωσίας, η οποία μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφαρμογή και στην προώθηση των στόχων του στρατηγικού σχεδιασμού για έρευνα και καινοτομία στην Κύπρο.

Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε επίσης όπως η Κυβέρνηση σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης της Λευκωσίας και με αποφασιστικότητα δώσει φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα, ούτως ώστε να ενθαρρυνθεί ο ιδιωτικός τομέας, αλλά και υπόλοιποι φορείς να εντατικοποιήσουν τις πρωτοβουλίες τους στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αναστασιάδης χαιρέτισε την έναρξη των εργασιών για την Πλατεία Ελευθερίας, την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου (που ήταν πάγιο αίτημα του ΕΒΕΛ) και ζήτησε την ανάθεση του Συνεδριακού Κέντρου στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμα, είπε ότι το ΕΒΕΛ προβληματίζεται έντονα για τον τρόπο αξιοποίησης της κρατικής γης και ζήτησε αυτό να γίνει με τρόπο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη της πρωτεύουσας.

Στο δικό του χαιρετισμό στη Συνέλευση ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης τόνισε ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε πορεία αλλαγής καθώς, όπως σημείωσε, «οι πεζόδρομοι σφύζουν από ζωή, τα έργα ανάπλασης από την Πύλη Αμμοχώστου (περιοχή Τακτ-Ελ-Καλέ), την περιοχή του παλιού Δημαρχείου μέχρι την Πύλη Πάφου ολοκληρώνονται, πρόσφατα εγκαινιάστηκε το Πάρκο κάτω από Πλατεία Σολομού και σύντομα η πόλη αποκτά νέο Δημαρχείο».

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας υπογράμμισε πως παρά την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση ο Δήμος έχει διεκδικήσει και εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους για τη βελτίωση οδών και κατασκευή πεζοδρομίων σε διάφορες γειτονιές της πόλης με βάση τις πρόνοιες του Άρθρου 17 της Περί Ρυθμίσεως οδών και Οικοδομών Νομοθεσία. Όπως πρόσθεσε, τα έργα που έχουν προϋπολογισθεί στα €16 εκ. αρχίζουν αυτή την περίοδο.

Ανέφερε ακολούθως ότι το Σχέδιο Περιοχής που εκπόνησε ο Δήμος για την ανάπτυξη του κέντρου της πόλης που περιλαμβάνει νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις ως κίνητρα για επενδυτές έχει ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και από τότε ακολουθεί τη διαδικασία έγκρισης και ενσωμάτωσης του στο Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας, ενώ παράλληλα, βρίσκεται σε πορεία ολοκλήρωσης ανάλογο Σχέδιο για την περιοχή ΣΟΠΑΖ.

Ο κ. Γιωρκάτζης παραδέχτηκε πως είναι αλήθεια ότι η Πλατεία Ελευθερίας έχει καθυστερήσει, σημείωσε ωστόσο ότι ο Δήμος κλήθηκε να διαχειριστεί τις πραγματικότητες όπως είχαν εξελιχθεί και ότι ο ίδιος θεωρεί ότι ορθά ενέργησε ο Δήμος για να ολοκληρωθεί το έργο. «Απόδειξη αυτού είναι ότι από την ημερομηνία που υπογράψαμε με τον νέο εργολάβο οι εργασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και πολύ σύντομα μέχρι το τέλος του μήνα θα επιστρωθεί η πλάκα της πλατείας με μπετόν», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε ακολούθως στα έργα που προγραμματίζεται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα και τα οποία είναι: Η υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας της Λευκωσίας ξεκινώντας με την ανάπλαση, τη δημιουργία λεωφορειολωρίδων και τη μονοδρόμηση των λεωφόρων Καλλιπόλεως – Μακαρίου (με προϋπολογισμό €5,9 εκ.), η δημιουργία Δικτύου Μικρών Λεωφορείων που θα συνδέει την παλιά πόλη με το αστικό κέντρο, έργο για το οποίο έχουν αγοραστεί 13 μικρά λεωφορεία που αναμένεται να παραληφθούν εντός του 2015, η ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου, Ευαγόρου, Στασικράτους και των ενδιάμεσων οδών (με προϋπολογισμό €28,8 εκ.), η ανάπλαση του εξωτερικού τόξου της λεωφόρου Στασίνου (με προϋπολογισμό €15,6 εκ.), η ανακατασκευή της λεωφόρου Ομήρου και τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης (με προϋπολογισμό €10 εκ.), η δημιουργία Δικτύου Ποδηλατοδρόμων που θα συνδέει τα Πανεπιστήμια με το Αστικό Κέντρο της Λευκωσίας (με προϋπολογισμό €6 εκ.), η επιδιόρθωση και επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου (με προϋπολογισμό €9 εκ.), η αναδόμηση και αποκατάσταση του Παγκυπρίου Γυμνασίου (με προϋπολογισμό €9.4 εκ.), η αναδιαμόρφωση Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης (με προϋπολογισμό €3 εκ.), η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού εντός του επόμενου έτους για την ανέγερση νέου Αρχαιολογικού Μουσείου (συνολικής δαπάνης €50 εκ.), η υλοποίηση σχεδίου ευπρεπισμού και προσωρινού εξωραϊσμού της περιοχής της Αρχιγραμματείας και του χώρου του παλιού ΓΣΠ συνολικού κόστους 500 χιλιάδων ευρώ, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο προς παράδοση αρχές του 2016 και τέλος η ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου της Αρχιγραμματείας και των υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών συνολικού κόστους 4.9 εκ. ευρώ.

«Τα επόμενα 5 χρόνια μέχρι το 2020, και για πρώτη φορά στη Λευκωσία, θα διαχειριστούμε έργα ύψους άνω των 180 εκατομμυρίων ευρώ ενώ έχουμε αιτηθεί και αναμένουμε έγκριση για επιπλέον έργα ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε ο Δήμαρχος Λευκωσίας υποδεικνύοντας πως πρόκειται για έργα που η Πρωτεύουσα χρειαζόταν από καιρό και τα οποία ο Δήμος Λευκωσίας διεκδικούσε εδώ καιρό.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα