Oι τέσσερις πυλώνες Κομισιόν για διαστημική στρατηγική

Τέσσερις πυλώνες για την υλοποίηση της διαστημικής της στρατηγικής ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν.

Αναλυτικότερα, η Κομισιόν θέτει ως στόχο να επενδύσει περίπου όσα χρήματα επενδύουν στο διάστημα και οι ΗΠΑ - 12 δις για 7 χρόνια - να τελειώσει με το "ευρωπαϊκό GPS", που ονομάζεται "Galileo", να φτιάξει νέα προγράμματα στο πλαίσιο του "Copernicus" για την παρατήρηση του πλανήτη

και να στείλει τουλάχιστον 30 νέους δορυφόρους στο διάστημα.

Την παρουσίαση έκαναν στις Βρυξέλλες ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς και η αρμόδια Επίτροπος Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ απέκτησε σήμερα έναν ακόμα εμπορικό "πελάτη", τη Ν. Κορέα, η οποία θα χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες ενίσχυσης του σήματος πλοήγησης "EGNOS" - μια από τις εμπορικές εφαρμογής της στρατηγικής.

"Τώρα που η υποδομή των διαστημικών προγραμμάτων της ΕΕ έχει προχωρήσει ικανοποιητικά, η έμφαση πρέπει να μετατοπιστεί στην εξασφάλιση πιο εκτεταμένης χρήσης των διαστημικών δεδομένων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Τα διαστημικά προγράμματα της ΕΕ θα παρέχουν πρόσθετες υπηρεσίες που θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων στο πλαίσιο κοινών ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων, όπως είναι η ασφάλεια και η άμυνα καθώς και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής", αναφέρει η Κομισιόν.

Η στρατηγική προβλέπει ότι "ο ευρωπαϊκός διαστημικός τομέας πρέπει να παραμείνει στην πρώτη γραμμή της ταχύτατα εξελισσόμενης επαναστατικής καινοτομίας, της ανάδειξης νέων επιχειρηματικών μοντέλων και του εντεινόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού".

Η ΕΕ, αναφέρει σχετική ανακοίνωση, είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός θεσμικός πελάτης και σκοπεύει να εκτοξεύσει πάνω από 30 δορυφόρους τα επόμενα 10-15 χρόνια στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Galileo και Copernicus. Αυτό συνιστά ευκαιρία, ιδίως για την οικονομική βιωσιμότητα μελλοντικών εκτοξευτών ευρωπαϊκής κατασκευής, όπως του Ariane 6 και του Vega C.

Τέλος, σε σχέση με το επικείμενο σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή άμυνα, η Κομισιόν θα δρομολογήσει επίσης την πρωτοβουλία για αυτονομία σε κυβερνητικές δορυφορικές επικοινωνίες (GovSatCom), ώστε να εξασφαλίζεται η παροχή αξιόπιστων, ασφαλών και οικονομικά αποδοτικών υπηρεσιών δορυφορικής επικοινωνίας για την ΕΕ και τις εθνικές δημόσιες αρχές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα