Mελέτη για Ακαδημία Επιστημών παρουσιάστηκε στην Επ.Παιδείας

Αυτή την περίοδο εξελίσσεται μια προσπάθεια για την κάλυψη ενός σημαντικότατου κενού στα επιστημονικά και πολιτιστικά δρώμενα και στην πνευματική ζωή του τόπου, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στην ΕΕ και διεθνώς η οποία δεν διαθέτει τη δική της Ακαδημία, την Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, μετά τη συνάντηση της

Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού με την επιτροπή που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για μελέτη σύστασης της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, ο κ. Καδής είπε ότι με την απουσία Ακαδημίας, η Κύπρος αδυνατεί να εκπροσωπείται σε διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις, σε διεθνή σώματα Ακαδημιών και εκεί όπου διαμορφώνονται επιστημονικές θέσεις, απόψεις, πολιτικές, οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν γενικότερα τις κατευθύνσεις σε διεθνές επίπεδο.

«Αυτό λοιπόν το κενό με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούνιο, προσπαθούμε να το καλύψουμε. Έχουμε ορίσει μια τετραμελή επιτροπή από παγκόσμιου εμβέλειας επιστήμονες, μέλη ακαδημιών άλλων χωρών, οι οποίοι έχουν εργαστεί αφιλοκερδώς όλη αυτή την περίοδο με ανιδιοτέλεια και μας παρουσιάζουν αυτές τις ημέρες την πρόταση τους ως προς την δομή που θα πρέπει να έχει η κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, τον τρόπο που θα είναι οργανωμένη και ποια θα πρέπει να είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να γίνει πράξη αυτό το πολύ σημαντικό εγχείρημα. Χθες παρουσιάσαμε τις βασικές πτυχές αυτής της πρότασης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος στηρίζει πλήρως αυτό το εγχείρημα. Σήμερα παρουσιάστηκε η πρόταση ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που διαπιστώσαμε ότι υπάρχει κατ' αρχήν μια θετική προδιάθεση ως προς το εγχείρημα που επιχειρούμε αυτή την περίοδο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καδής είπε ότι αύριο θα γίνει παρουσίαση σε εκπροσώπους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, πολιτιστικών φορέων και άλλους ενδιαφερόμενους, ούτως ώστε να πάρουν ανατροφοδότηση πάνω στην πρόταση η οποία έχει διαμορφωθεί και αναμένουν στη βάση αυτής της ανατροφοδότησης να προχωρήσουν σε τελική παρουσίαση του καταστατικού της κυπριακής Ακαδημίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Ευελπιστούμε ότι με τη δημιουργία της Ακαδημίας θα συμβάλουμε ουσιαστικά στην αναβάθμιση και του πολιτιστικού και του πνευματικού και επιστημονικού γίγνεσθαι στον τόπο μας», σημείωσε.

Ο καθηγητής Λουκάς Χριστοφόρου, μέλος της τετραμελούς επιτροπής που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για ετοιμασία μελέτης για τη σύσταση της Ακαδημίας, σε δηλώσεις του είπε ότι η επιτροπή έχει μόνο ένα συμφέρον: Να δει την Κύπρο να αναβαθμίζεται, όπως και όλες οι άλλες χώρες που έχουν σήμερα Ακαδημίες και εκπροσωπούνται σε διεθνή φόρα είτε αυτά είναι ευρωπαϊκά είτε είναι παγκόσμια.

«Θέλουμε και την Κύπρο να είναι παρούσα στις συνεδριάσεις αυτές, να δώσει και να πάρει. Θέλουμε η Ακαδημία της Κύπρου να προβάλλει το ταλέντο των Κυπρίων επιστημόνων, καλλιτεχνών και κοινωνικών φορέων. Η Ακαδημία δεν είναι κάτι που ανήκει σε κάποιον. Η Ακαδημία ανήκει σε όλους μας, σε σας. Επομένως είναι κάτι το οποίο πρέπει να εγκολπωθούμε και από κοινού να το φτιάξουμε όπως αξίζει σε αυτό τον τόπο και θα το κάνουμε γιατί αξίζει στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το χώρο στέγασης της Ακαδημίας, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι η Ακαδημία χρειάζεται χώρο, έχει να κάνει διαλέξεις, συνέδρια, συμβούλια, έχει να συνεδριάζει, έχει να κάνει βιβλιοθήκη η οποία θα είναι ανοικτή στο κοινό, έχει να κάνει ένα σωρό πράγματα.

«Είδαμε μερικά κτίρια, μερικοί από εμάς, τα οποία θεωρήσαμε υποψήφια και κατάλληλα για τη στέγαση της Ακαδημίας στο μέλλον. Αυτά τα κτίρια θα αναβαθμιστούν, είναι κτίρια τα οποία θα ταυτίσουν το όνομά τους με το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας. Δεν θα καταπατηθούν κανενός τα δικαιώματα να πηγαίνει στο σχολείο που θέλει. Είναι καθήκον μας να βρούμε το καταλληλότερο χώρο στον οποίο να έρχονται οι επιστήμονες εντός και εκτός Κύπρου. Το κέντρο αυτό θα είναι ο φορέας που θα φέρει στην Κύπρο τα καλύτερα μυαλά που θα βοηθήσουν την Κύπρο στις ανάγκες της τόσο τις πνευματικές όσες και τις υλικές», συμπλήρωσε.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Καδής είπε ότι διερευνώνται διάφοροι χώροι στη Λευκωσία.

«Αν μιλάμε για το «Ελένειον» είναι ένας από τους πιθανούς χώρους. Έχει διερευνηθεί. Το «Ελένειον», αν τελικά γίνει ο χώρος ο οποίος θα στεγάσει την Ακαδημία, θα αναβαθμιστεί. Δεν θα επηρεαστεί ο ιστορικός του χαρακτήρας. Θα αναβαθμιστεί ως ο χώρος που θα φιλοξενεί το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα του τόπου και οπωσδήποτε θα γίνουν οι δέουσες ενέργειες και ρυθμίσεις ούτως ώστε να μην επηρεαστεί ο σχολικός, ο μαθητικός πληθυσμός ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο χώρο. Θα γίνει σταδιακά και θα δοθούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις στους μαθητές μας. Στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν πέντε σχολεία με πληρότητες πολύ χαμηλές που μπορούν να φιλοξενήσουν άνετα τα παιδιά. Αυτό, όμως, δεν θα γίνει αύριο, ούτε σε ένα ούτε σε δύο μήνες. Θα δοθεί η απαραίτητη προειδοποίηση, ούτως ώστε να γίνουν οι καταλληλότερες επιλογές», σημείωσε.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι προχθές είχαν συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ειδικά για το σχολείο αυτό και με το Σύνδεσμο Γονέων και με τους απόφοιτους του Ελένειου και με τους απόγονους των ανθρώπων που έκαναν τη δωρεάν και εκεί παρουσιάστηκε μία επιστολή εκ μέρους των απογόνων που διαφάνηκε ότι συμφωνούν με την αναβάθμιση του κτιρίου σε κυπριακή Ακαδημία.

«Άρα, από εκεί υπάρχει ήδη η αποδοχή. Με τους υπόλοιπους φορείς θα συνεχίσουμε το διάλογο, θα δούμε εάν τελικά θα είναι ο συγκεκριμένος χώρος που θα φιλοξενήσει την Ακαδημία και θα ληφθούν όλα τα μέτρα ούτως ώστε αυτή η διαδικασία να γίνει όσο πιο ομαλά γίνεται», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε ότι με τη σύσταση της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών καλύπτεται ένα κενό που υπήρχε στην Κύπρο, για να σημειώσει ότι «η πνευματική μας αδυναμία καλείται τώρα μέσω της σύστασης της Ακαδημίας να καλυφθεί».

Ευχήθηκε, παράλληλα, ότι αυτή η Ακαδημία θα εργαστεί στη βάση της σοφίας, να δημιουργήσει και να αγγίξει οριζόντια κάποια θέματα, με σκοπό ή με όφελος τον κυπριακό λαό. «Η έμπνευση θα προέλθει και θα βασιστεί μέσα από τη σοφία αυτών των ανθρώπων», κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα