KE:Ξεκαθαρίζει το τοπίο σε σχέση με τη σύνθεση της Διάσκεψης

Ξεκαθαρίζει σταδιακά το τοπίο σχετικά με την σύνθεση της Διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία αναμένεται να αρχίσει στην Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου 2017.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ανέφερε ότι "το σίγουρο είναι πως παρούσα θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, η ΕΕ και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Από πλευράς ΕΕ, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι σε προχωρημένο στάδιο διευθετήσεις για την εκπροσώπηση της. Από πλευράς των πέντε μονίμων

μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε, υπάρχει μεταξύ τους προχωρημένος διάλογος για το πώς είναι καλύτερα να γίνει η εκεί εκπροσώπησή τους.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν, είπε, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Διαβάστε σχετικά: Ενημερώνει το Σ.Α ΟΗΕ την Παρασκευή ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε

Ουσιαστική προεργασία και για το θέμα των εγγυήσεων

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, οι δύο διαπραγματευτές έχουν προβεί σε πρώτη ανταλλαγή απόψεων, αλλά όχι ιδιαίτερα ουσιαστική, για το θέμα των εγγυήσεων.

Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, είπε, γίνονται ενέργειες και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το θέμα πριν μεταβούμε στη Γενεύη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε, προβαίνει σε ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι για τη συζήτηση αυτού του πολύ σημαντικού κεφαλαίου

Συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Η επιμονή από ελληνικής πλευράς γι’ αυτή τη συνάντηση στόχο έχει να βοηθηθεί η διαδικασία και δεν αποσκοπεί να εξυπηρετήσει οποιοδήποτε άλλο στόχο διευκρίνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Δεν αναμένεται, ξεκαθάρισε, να δώσει λύση στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά θα ενίσχυε τις προοπτικές θετικής κατάληξης στη Γενεύη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συνεχή επαφή με την ελληνική Κυβέρνηση και με όλους τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες, που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως θα γίνουν επαφές και δια ζώσης, αλλά και σε τηλεφωνικό επίπεδο, τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, αλλά και τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών

Πρώτη φορά παρουσία Τουρκίας

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή του Σίγμα "Πρωτοσέλιδο", ο κ. Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι δεν υπάρχει θέμα αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας, γιατί πλέον θα έχουμε χειροπιαστές αποδείξεις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τις προθέσεις της Τουρκίας και αυτό είναι που μετρά.

Δεν τίθεται θέμα εκτιμήσεων πλέον, καθώς υπάρχουν μεν διαφορετικές εκτιμήσεις για το ποια θα είναι η στάση της Τουρκίας, αλλά αυτό δεν θα έχει καμιά σημασία στις 12 Ιανουαρίου, καθώς πλέον θα έχουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, αν η Τουρκία έχει πρόθεση να λυθεί ή όχι το Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα