Στην τελική στροφή πριν από τη Γενεύη

Διακυβέρνηση και περιουσιακό στην ατζέντα της πρώτης συνάντησης Μαυρογιάννη-Ναμί
Πυρετώδεις προετοιμασίες της Κυβέρνησης για τις επόμενες συναντήσεις στη Λευκωσία, τις επαφές στην Ελβετία, αλλά και την καθοριστική συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων

Σε τρία επίπεδα κινείται η προετοιμασία της ελληνοκυπριακής πλευράς ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, που θα διεξαχθεί από τις 9 μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου στη Γενεύη. Σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου Νίκου Χριστοδουλίδη, σε πρώτο επίπεδο μέχρι τη μετάβαση στη Γενεύη,

η Κυβέρνηση έχει προγραμματισμένες πολύ σημαντικές συναντήσεις στη Λευκωσία, ενώ το δεύτερο επίπεδο αφορά τις συναντήσεις μεταξύ των ημερομηνιών 9-11 Ιανουαρίου, όταν θα συζητηθούν οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι θα γίνει η ανταλλαγή χαρτών, επιτέλους, στην ιστορία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό το στάδιο», σημείωσε. «Η τρίτη φάση και πιο καθοριστική αφορά τη συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που θα ξεκινήσει με το συνέδριο για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου.

Υπάρχει προετοιμασία από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας, συνεχής επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και με όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή τη διάσκεψη, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι η ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου.

Σε ετοιμότητα η Αθήνα
Όσον αφορά τις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη με την ηγεσία της ΕΕ αλλά και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως θα γίνουν επαφές και διά ζώσης αλλά και σε τηλεφωνικό επίπεδο, τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Έλληνα Πρωθυπουργό αλλά και τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Εν τω μεταξύ, για τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου ορίστηκαν τελικά οι κατ' ιδίαν διαδοχικές συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr o κ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς - πλην του αρχηγού της Χρυσής Αυγής.

Πρώτος την πόρτα του Μαξίμου θα περάσει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10.30 το πρωί, ενώ θ’ ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τους υπολοίπους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί όλες έως το βράδυ της Δευτέρας. Δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Αθήνα κάνουν λόγο για επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Αγγλίας Μπόρις Τζόνσον και του Έσμπεν Μπαρθ Έιντε στην Αθήνα το διήμερο 3 με 5 Ιανουαρίου.

Η εκτίμηση Κατρούγκαλου
Παράλληλα, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την εκτίμηση πως η νέα τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για το Κυπριακό, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ερντογάν προσπαθεί να διατηρεί καλές σχέσεις με τους εθνικιστές, λόγω της προώθησης της συνταγματικής αναθεώρησης, εκτίμησε:

«Ας ελπίσουμε ότι η πραγματιστική πολιτική που καταγράφηκε στη Συρία θα καταγραφεί και αλλού», είπε, προσθέτοντας πως τόσο η Αθήνα όσο και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο φαίνεται να θέλουν μία λύση, αλλά συμπλήρωσε πως «οι Τουρκοκύπριοι εξαρτώνται απολύτως από την Τουρκία. Επομένως ο αστάθμητος παράγοντας είναι ένας, η Άγκυρα και το κατά πόσο θα συνεχίσει να προωθεί ακραίες θέσεις.

Η λογική θα συνέστηνε, όταν υπάρχουν δύσκολες καταστάσεις στο εσωτερικό, να επιδιώξει μείωση της έντασης, αλλά από την άλλη, αν κάποιος θέλει να εμφανιστεί αρεστός στους εθνικιστές, μπορεί να επιλέξει μία ακραία στάση», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κατρούγκαλος.

Το μήνυμα Ακιντζί
«Όπως γνωρίζετε όλοι, στις 9 Ιανουαρίου στη Γενεύη συναντιόμαστε ως τ/κ και ε/κ πλευρά», δήλωσε μέσω του πρωτοχρονιάτικου μηνύματός του ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ σημαντική, που έχει ως απώτερο στόχο την ανάδειξη ενός επιδιωκόμενου πλαισίου λύσης το πρώτο μισό του Ιανουαρίου. Μεταξύ άλλων εξέφρασε τη λύπη του για τη δημιουργία, όπως είπε, ενός μετώπου του «όχι» τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στο ψευδοκράτος.

Η τ/κ πλευρά, σημείωσε, «μεταβαίνει εκεί με όλη την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα «να δημιουργήσουμε μια διζωνική, δικοινοτική, ομόσπονδη και ενωμένη Κύπρο, με βάση την πολιτική ισότητα των δυο συνιστωσών πολιτειών στο πλαίσιο των συμφωνημένων παραμέτρων.

Θα παρευρεθούμε στη διάσκεψη της Γενεύης με την αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της κοινότητάς μας, χωρίς όμως να παραβλέπουμε τα δικαιώματα της άλλης κοινότητας», συνέχισε, προσθέτοντας πως σε περίπτωση που οι εξελίξεις στη Γενεύη μετεξελιχθούν όπως επιθυμούμε και αναδυθεί ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο θα συμφωνήσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές, στη συνέχεια θα επικεντρωθούμε στον στόχο της πραγμάτωσης αυτού του πλαισίου».

Επανέλαβε ότι θα πρέπει να ετοιμαστούν το ομόσπονδο σύνταγμα και τα συντάγματα των συνιστωσών πολιτειών, κάποια πρακτικά ζητήματα και στη συνέχεια θα γίνει η πλήρης ενημέρωση των δυο κοινοτήτων για όλες τις λεπτομέρειες.

Το μέτωπο του «ΟΧΙ»
Ο εγκάθετος της Τουρκίας είπε ότι με λύπη διαπιστώνει πως ορισμένοι κύκλοι στη «νότια Κύπρο» -όπως είπε- και στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη αποδεχθεί τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής, ομόσπονδης δημοκρατίας και με βάση κάποιες κοινές αρχές έχουν δημιουργήσει ένα μέτωπο που υποστηρίζει το «όχι».

Παρόμοια εκστρατεία, πρόσθεσε, με θλίψη παρατηρεί ότι έχει ξεκινήσει στο ψευδοκράτος και την Τουρκία από ορισμένους κύκλους, «παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί κάποια σημαντικά στοιχεία της λύσης».

Συνάντηση διαπραγματευτών
Οι εκκρεμότητες στα θέματα της διακυβέρνησης και του περιουσιακού θα συζητηθούν κατά τη σημερινή συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, θα γίνει προετοιμασία για την αυριανή νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των συνομιλιών.

Επαφές Γιλντιρίμ στην Τουρκία
Δίωρη συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην οποία προστέθηκαν μετά ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αρμόδιος για θέματα Κύπρου Τουγρούλ Τουρκές και ο «πρέσβης» του ψευδοκράτους στην Άγκυρα Φαζίλ Τζιαν Κορκούτ, είχε χθες το πρωί στην Άγκυρα ο «πρωθυπουργός» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «πρωθυπουργίας», μετά τη συνάντηση Ογκιουργκιούν-Ερντογάν η Άγκυρα δίνει μεγάλη σημασία στην επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και περιεκτικής λύσης στο Κυπριακό. Στην ανακοίνωσή της, η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχομένων, καθώς και για το τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία, ως μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις, δίνει μεγάλη σημασία στην επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και περιεκτικής λύσης στις διαπραγματεύσεις που έχουν φτάσει σε σημαντικό επίπεδο. Προστίθεται ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει το ψευδοκράτος, όπως μέχρι σήμερα, με στόχο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σε αυτό το πλαίσιο.

Το μήνυμα Έιντε
Σε μήνυμά του για τον νέο χρόνο, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε μίλησε για πραγματική πιθανότητα εξεύρεσης λύσης μέσα στο 2017. Χαρακτήρισε τυχερές της δυο κοινότητες στην Κύπρο, οι οποίες έχουν «δύο τέτοιους ηγέτες, τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί», όπως ανέφερε, «οι οποίοι και οι δύο δείχνουν την πολιτική βούληση και τη στρατηγική πορεία να τερματίσουν μια σύγκρουση που έχει διαχωρίσει την κοινή τους πατρίδα εδώ και πολύ καιρό».

Ο Νορβηγός διπλωμάτης σημείωσε επίσης ότι αυτές οι συνομιλίες καθοδηγούνται από ηγέτες και κάθε γράμμα, λέξη και πρόταση θα είναι γραμμένη από τους ίδιους τους Κυπρίους.

«Ο ΟΗΕ παραμένει πιστός στο να διευκολύνει τις προσπάθειές τους για να επιτύχουν το κοινό τους όραμα της ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το μέλλον του νησιού θα καθοριστεί από τους Κυπρίους, για όλους τους Κυπρίους».

Ο κ. Έιντε μίλησε για κρίσιμες επόμενες εβδομάδες προς τη διασφάλιση μιας συνολικής λύσης και σημείωσε ότι οι ηγέτες «αναγνωρίζουν ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και μη βιώσιμο, και ότι οι σημερινές συνομιλίες προσφέρουν την καλύτερη ευκαιρία για μια λύση».

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε δηλώνει ότι και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν πως οποιαδήποτε διευθέτηση πρέπει να σέβεται τις αρχές και αξίες της ΕΕ, και θα προστατεύονται όλα τα βασικά δικαιώματα και οι ελευθερίες για όλους τους Κυπρίους.

Keywords
Τυχαία Θέματα