IronFX: Nομικά εσφαλμένο το περιεχόμενο της απόφασης της ΥΠΚ

Η εταιρεία IronFX Global θεωρεί ότι το περιεχόμενο της διοικητική απόφαση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή (ΥΠΚ), περί καταχρηστικών ρητρών σε σύμβαση παροχής χρηματιστηριακών υπηρεσιών της είναι νομικά εσφαλμένο, ανακριβές και δυσφημιστικό στο σύνολό του.

Σε ανακοίνωσή της, αναφορικά στην συγκεκριμένη απόφαση, η IronFX αναφέρει πως εξασφάλισε πληθώρα νομικών γνωματεύσεων από νομικές εταιρείες διεθνούς κύρους, που καταδεικνύουν

την πλήρη συμμόρφωσή της με τους κανονισμούς MiFID.

«Όλες οι γνωματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης και γνωμάτευσης από κορυφαίο Βρετανό νομικό σύμβουλο (Queen’s Counsel), επιβεβαιώνουν ότι η Εταιρεία διατηρεί κάθε νόμιμο δικαίωμα να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, σε περίπτωση που πελάτες της παραβιάζουν όρους και προϋποθέσεις της σχετικής σύμβασης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Εταιρεία εξήγησε επανειλημμένα τη θέση της στην ΥΠΚ, προσκαλώντας στελέχη της σε συνάντηση στα γραφεία της IronFX, προκειμένου να εξετάσουν οι ίδιοι τις σχετικές γνωματεύσεις.

Ωστόσο, σημειώνει, παρά τις εκκλήσεις της Εταιρείας, καμία συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε.

Η Εταιρεία προσθέτει πως ενημέρωσε την ΥΠK ότι είναι αδειοδοτημένη και εποπτευόμενη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και ότι οι υπηρεσίες της διέπονται από το ρυθμιστικό πλαίσιο παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.

«Ως εκ τούτου, οι παραλήπτες των υπηρεσιών, δεν θεωρούνται «καταναλωτές» όπως ορίζονται στην κυπριακή νομοθεσία, βάσει της οποίας η ΥΠΚ εξέδωσε την εν λόγω απόφαση. Αντίστοιχη περίπτωση εξετάστηκε από τρία διαφορετικά δικαστήρια στην Ουγγαρία, τα οποία αποφάνθηκαν ότι οι παραλήπτες των επενδυτικών υπηρεσιών δεν θεωρούνται «καταναλωτές» όπως ορίζεται στη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία», αναφέρει η IronFX.

Επίσης, εξήγησε στην ΥΠΚ πως η συγκεκριμένη πρόνοια, στην οποία γινόταν αναφορά, δεν ισοδυναμεί με ενέργειες «κατά το δοκούν», καθότι σε περιπτώσεις παραβάσεων οι οποίες πλήττουν τα συμφέροντα της Εταιρείας, η Εταιρεία δικαιούται να υλοποιήσει ενέργειες οι οποίες να είναι δίκαιες, αναγκαίες και σε πλήρη συμμόρφωση με τις σχετικές νομοθεσίες, όπως επιβεβαιώνεται από τις προαναφερθείσες νομικές γνωματεύσεις.

Η Εταιρεία εξήγησε, επίσης, στην ΥΠΚ πως οι αποδέκτες των υπηρεσιών της, εγγράφονταν στο σχέδιο ωφελημάτων, κατόπιν δικής τους βούλησης και επιθυμίας.

Τέλος, προσθέτει πως «είναι άξιο απορίας πως η συγκεκριμένη απόφαση είναι επίκαιρη σε σχέση με τα πραγματικά ή νομικά γεγονότα, στα οποία αναφέρεται, με βάση το άρθρο 10 του νόμου αρχής του διοικητικού δικαίου», σημειώνοντας πως η εν λόγω απόφαση είναι αντίθετη με τη μέχρι σήμερα πολιτική και τακτική των εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί πως αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας σύμφωνα με το άρθρο 52 του εν λόγω νόμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα