Ημερίδα για το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην είσοδο Λευκωσίας

Με κύριο θεματικό άξονα, το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην είσοδο της Λευκωσίας και τη βιώσιμη κινητικότητα, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Δημοσίων Έργων και Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας διοργάνωσαν ημερίδα στις 16 Ιανουαρίου 2018.

Ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει ότι σε εκεί χαιρετισμό του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, είπε ότι το υπουργείο

του οποίου προΐσταται έχει αναπτύξει στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο οδικό δίκτυο της πρωτεύουσας.

Ενδεικτικά και επί τούτου αναφέρθηκε «στην ανάπτυξη σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας, στην ενίσχυση των δημόσιων μεταφορών με τεχνολογίες αιχμής (τηλεματική), στη δημιουργία ή και ενίσχυση υποδομών, στην έναρξη εργασιών κατασκευής του νέου περιμετρικού δρόμου Λευκωσίας, τη μελέτη για τραμ, και τη βελτίωση του ζητήματος εξεύρεσης χώρων στάθμευσης.

Σε δικό του χαιρετισμό, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της Λευκωσίας, στην ανάγκη για αειφόρα και βιώσιμη κινητικότητα, στην επιτακτική ανάγκη για κατασκευή τραμ στην πόλη.

Εξέφρασε και την ετοιμότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων της πρωτεύουσας.

Σε ομιλία της η Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Χρυστάλλα Μαλούππα, αναφέρθηκε σε σωρεία έργων που προγραμματίζονται, όπως οι ανισόπεδοι ή και κυκλικοί κόμβοι στην είσοδο της Λευκωσίας, η διεξαγωγή κυκλοφοριακών και περιβαλλοντικών μελετών, το δίκτυο μικρών λεωφορείων, και τα ευφυή συστήματα μεταφορών προς εξυπηρέτηση του πολίτη.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πολιτεία σχετικά με το κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά και την ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου κινητικότητας.

Σε δική του ομιλία, ο Στέλιος Αναστασιάδης, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας αναφέρθηκε στις σοβαρές παρενέργειες από το κυκλοφοριακό πρόβλημα σε πολίτες, επιχειρήσεις και την οικονομία.

Παρατήρησε, εξάλλου, καθυστερήσεις σε διάφορα κυκλοφοριακά έργα και σημείωσε την υποστήριξη του ΕΒΕΛ για την κατασκευή τραμ.

Τέλος, απηύθυνε ομιλία ο Δρ. Λουκάς Δημητρίου, Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι ο συγκοινωνιακός σχεδιασμός πρέπει να είναι πρωτίστως κοινωνικός σχεδιασμός, ότι παρατηρούνται αρκετές αντιφάσεις στις δράσεις της πολιτείας και ότι χρειάζεται δραστική αλλαγή κουλτούρας των χρηστών και των διαχειριστών του δικτύου.

Πρόσθεσε ότι το κυκλοφοριακό «είναι θέμα συνεχούς μελέτης και μοντελοποίησης από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Κύπρου, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της πολιτείας για να αξιοποιηθεί η εμπειρογνωμοσύνη των ακαδημαϊκών του, προς αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών θεμάτων.

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού με συντονιστή τον Καθηγητή, Συμεών Χριστοδούλου, από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα