H κατανομή χρηματοδότησης της Κομισιόν για το προσφυγικό

Λεπτομέρειες για τον τρόπο διανομής της πρόσθετης χρηματοδότησης που εισηγείται η Κομισιόν προς την αποψινή Σύνοδο Κορυφής, έδωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, 100 εκατομμύρια προορίζονται για τις χώρες που έχουν επηρεαστεί από το κύμα των προσφύγων - όπως η Ελλάδα - 200 εκατομμύρια για το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφής, 1 δισεκατομμύριο για την Τουρκία και

700 εκατομμύρια για την ΠΓΔΜ.

“Ελπίζω να εγκριθεί η πρότασή μου, σήμερα είναι η ώρα για δράση, για φιλόδοξες πράξεις που θα αντιστοιχούν στα λόγια”, είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να “ξηλωθεί” απόψε η απόφαση που ελήφθη χθες από το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων. “Ολες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν πλήρως το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας, στηρίζεται στις Συνθήκες”, υπογράμμισε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν έχει κάποια πληροφόρηση ότι κάποιος ηγέτης δεν προτίθεται να προσέλθει στη Σύνοδο.

Από την πλευρά του, ο κ. Σουλτς ανέφερε πως η Κομισιόν έχει προτείνει πολύ σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής βοήθειας στις χώρες διαμεσολάβησης και τις χώρες προέλευσης των προσφύγων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατηγορία που απηύθυνε ο Ούγγρος Πρωθυπουργός κ. Ορμπάν εναντίον της κ. Μέρκελ περί “ηθικού ιμπεριαλισμού”, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είπε ότι έχουμε να κάνουμε με “ηθική υποχρέωση” της Ευρώπης.

Τέλος, ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε πως εάν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες διανέμονταν σε μια ήπειρο 500 εκατομμυρίων δεν θα υπήρχε τότε κανένα πρόβλημα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα