Το τελευταίο αντίο στον Κώστα Παπακώστα

Τελέστηκε το απόγευμα από την εκκλησία της του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, η κηδεία του πρώην Υπουργού άμυνας Κώστα Παπακώστα.

Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος, εκφράζοντας τη λύπη του, έκανε λόγο για κορυφαία προσωπικότητα, που τίμησε την πατρίδα, τη δημοκρατία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις Δυνάμεις Ασφαλείας και την Πολιτική, που υπηρέτησε αρχές και αξίες και όχι αξιώματα.

Πρόσθεσε ότι

ο Κώστας Παπακώστας ήταν χαρισματικός και ευαίσθητος, αθεράπευτος δημοκράτης, οπαδός του μέτρου και εχθρός της υπερβολής, ένας άνθρωπος, που δεν εκμεταλλεύτηκε τα προσόντα του, αλλά εξετέθη σε κινδύνους στο όνομα των πεποιθήσεων και των αισθημάτων του.

Αυτούσιος ο επικήδειος λόγος:

Οδυνηρό καθήκον μας έφερε σήμερα εδώ, για να σου απευθύνουμε το ύστατο χαίρε. Όμως, ο αποχαιρετισμός μιας κορυφαίας προσωπικότητας που τίμησε την πατρίδα, τη δημοκρατία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις Δυνάμεις Ασφαλείας και την Πολιτική, που υπηρέτησε αρχές και αξίες και όχι αξιώματα, δεν είναι εύκολο καθήκον.

Και τα λόγια μοιάζουν φτωχά και ανήμπορα να περιγράψουν το ανάστημα και την προσφορά του Κώστα Παπακώστα. Να απαριθμήσουν τις αρετές και να καταγράψουν την πολυσήμαντη συμβολή του στους αγώνες του λαού μας για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική προκοπή. Ο Κώστας Παπακώστας ουδέποτε φυγάδευσε τον εαυτό του από τους αγώνες και τις αγωνίες της πατρίδας και του λαού μας. Παρών στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ’55-’59 και σε όλους τους αγώνες των δύσκολων χρόνων μετά την ανεξαρτησία.

Γεννημένος στην τουρκοκρατούμενη σήμερα Αγία Τριάδα Γιαλούσας, επιλέγει νωρίς την πορεία πρώτης γραμμής υπεράσπισης της πατρίδας. Σπουδάζει στην ανώτατη Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, ενώ τυγχάνει μετεκπαίδευσης σε σχολές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας.

Υπηρετεί για δεκαοκτώ χρόνια πρώτα στον Κυπριακό Στρατό και στη συνέχεια στην Εθνική Φρουρά όπου καταξιώνεται με τον βαθμό του Συνταγματάρχη. Στην σκοτεινή περίοδο της υπονόμευσης του δημοκρατικού και πολιτειακού ιστού, επιλέγεται από τον Πρόεδρο Μακάριο να μετακινηθεί στο Εφεδρικό Σώμα της Αστυνομίας που συστάθηκε για την αντιμετώπιση της εθνοκτόνου δράσης της ΕΟΚΑ Β. Κατά το προδοτικό πραξικόπημα της 15 ηςΙουλίου, ο Κώστας Παπακώστας, με απαράμιλλο ηρωισμό και αυτοθυσία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αντιστασιακού αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του εκλεγμένου προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Με τον ίδιο ηρωισμό και αυτοθυσία θα βρεθεί στον αγώνα για απόκρουση της τουρκικής εισβολής.

Υπηρετεί στη συνέχεια στην Αστυνομία. Ο ζήλος και η αφοσίωση στο καθήκον, η αποτελεσματικότητα και τα ηγετικά του προσόντα τον οδηγούν στη θέση του Υπαρχηγού της Δύναμης. Από την Αστυνομία αποχωρεί το 1996 και εκλέγεται μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις το 1996, θέση στην οποία επανεκλέγεται το 2001 και το 2006. Κοσμεί και τιμά τα κοινοβουλευτικά έδρανα υπηρετώντας και ως Πρόεδρος Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Είχα το προνόμιο να συνεργαστώ μαζί του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας και να διαπιστώσω εκ του σύνεγγυς τον πατριωτισμό και το πάθος του για την Κύπρο.

Το 2008 διορίζεται Υπουργός Άμυνας στην Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια.

Για τη μεγάλη προσφορά του στην πατρίδα τιμήθηκε με διπλώματα και μετάλλια τόσο για τη συμμετοχή του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ ’55-’59 όσο και για τη δράση του στην προάσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας εναντίον του πραξικοπήματος της 15 ης Ιουλίου.

Προσηνής, ανεξίκακος, μεγαλόθυμος, μειλίχιος, οπαδός του ήπιου πολιτικού λόγου, φορέας ήθους, εντιμότητας και ανιδιοτέλειας, ο Κώστας Παπακώστας διαμόρφωσε πρότυπο στρατευμένου πατριώτη, αγωνιστή, αξιωματικού και πολιτικού. Ένα πρότυπο το οποίο έχουμε απόλυτη ανάγκη στη σημερινή βαθιά κρίση αξιοπιστίας της πολιτικής και του πολιτικού συστήματος.

Οι συνάδελφοι και συναγωνιστές του στις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία, η Βουλή των Αντιπροσώπων, το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και οι άνθρωποι του λαού μας μπορούσαν με την ίδια ευκολία να αντιληφθούν και να νιώσουν ότι έχουν απέναντί τους ένα σημαντικό άνθρωπο.

- Χαρισματικό και ευαίσθητο.

- Βαθιά ριζωμένο στις παραδόσεις και τους ηθικούς κανόνες.

- Ανεκτικό στην αντίθετη άποψη.

- Αφοσιωμένο πατριώτη αλλά όχι μισαλλόδοξο.

- Αθεράπευτο δημοκράτη.

- Οπαδό του μέτρου και εχθρό της υπερβολής.

- Έναν άνθρωπο που δεν εκμεταλλεύτηκε τα προσόντα του, αλλά εξετέθη σε κινδύνους στο όνομα των πεποιθήσεων και των αισθημάτων του.

Η Εθνική Φρουρά, η Αστυνομία, η Βουλή των Αντιπροσώπων, η Εκτελεστική Εξουσία, μπορούν να σεμνύνονται ότι είχαν στις τάξεις τους τον Κώστα Παπακώστα.

Σε μια εποχή δύσκολη, γεμάτη αγώνες, περιπέτειες και αντιξοότητες, οι γνώσεις του, η ισχυρή προσωπικότητα, το ήθος και η αφοσίωση στο καθήκον ήταν καθοριστικές παράμετροι μιας αδιάκοπης δημιουργικής προσφοράς.

Σήμερα η Κυπριακή Πολιτεία, στην οποία έθεσε σφραγίδα ανεξίτηλη, τον τιμά για αυτή τη διαχρονική του προσφορά. Κι αν ο Κώστας Παπακώστας φεύγει με τη δικαιολογημένη πικρία μιας άδικης μεταχείρισης, είναι δικαιωμένος από τον λαό και την ιστορία για την τεράστια προσφορά του στους αγώνες της πατρίδας.

Κώστα Παπακώστα,

Πρωτοπόρε Αγωνιστή των δικαίων της Κύπρου,

Ασυμβίβαστε δημοκράτη,

Αφοσιωμένε πατριώτη,

Υπήρξες μια διαδρομή γεμάτη φως. Και η σύνοψη της ζωής σου θα αποτελεί για πάντα πολύτιμη κιβωτό αρετών. Γι’ αυτό σήμερα μετράμε τη μεγάλη απουσία σου. Θα σε βλέπουμε πάντα ορθό, ζωντανό, περήφανο και ανυπότακτο.

Η φυσική σου σιωπή θα αναδεικνύει διαρκώς τις διαστάσεις του έργου και της προσωπικότητάς σου, τον πλούτο των αισθημάτων σου, το ανεξάντλητο περίσσευμα της διάνοιας και της ψυχής σου, το μέγεθος της αφοσίωσης στο δημόσιο και το εθνικό συμφέρον, αλλά και το μεγάλο χρέος όλων μας για συνέχιση του αγώνα για ελευθερία και δικαίωση.

Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην αγαπημένη σου οικογένεια. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη, εκτίμηση και ευγνωμοσύνη.

Καλό σου ταξίδι!

Keywords
Τυχαία Θέματα