H BG αποκτά το 35% του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

H BG μια από της μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρησης φυσικού αερίου απέκτησε το 35% του κοιτάσματος "Αφροδίτη".

Συγκεκριμένα, η εταιρεία κολοσσός ανακοίνωσε σήμερα ότι αγόρασε το 35% του ποσοστού των δικαιωμάτων της Noble Energy στο τεμάχιο «12» της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βρετανικής Εταιρείας BG, η ολοκλήρωση της συναλλαγής

τελεί υπό την επιφύλαξη ορισμένων κανονιστικών εγκρίσεων, καθώς και συνήθεις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης.

"Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί δεν έχουν σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακο"

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητική πηγή, η συγκεκριμένη κίνηση στέλνει το πολιτικό μήνυμα ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με τις εν εξελίξει διαδικασίες στο κυπριακό. Αυτό, σύμφωνα με την ίδια πηγή καταδεικνύει η παρουσία της BG στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αύριο το μεσημέρι ο Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον διευθυντή γεωτρήσεων της «TOTAL».

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως ενημέρωσε σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημειώνοντας πως χρειάζεται όπως το αίτημα υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Υπ.Ενέργειας ανέφερε πως "πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία δεικνύει και την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή ΑΟΖ, στις προοπτικές της, από μιαν εταιρεία με τεράστια τεχνική και εμπορική οικονομική εμβέλεια".

Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, λήφθηκε σήμερα αίτημα από τη Noble Energy International Ltd, για έγκριση της συμφωνίας παραχώρησης στη BG International, μέρους των δικαιωμάτων της στο Τεμάχιο 12 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση από τη BG International ποσοστού της τάξης του 35% στο Τεμάχιο 12, το οποίο περιλαμβάνει το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη». Η Noble Energy παραμένει διαχειριστής του Τεμαχίου 12 με ποσοστό 35%, με τις εταιρείες Delek Drilling Limited Partnership και Avner Oil Exploration Limited Partnership να κατέχουν ποσοστό 15% έκαστη.

Επιπρόσθετα, η συμφωνία συνιστά ευθυγράμμιση των συμφερόντων στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης φυσικού αερίου, καθώς η BG International, εταιρεία με σημαντικές τεχνικές, οικονομικές και εμπορικές δυνατότητες, αποτελεί μέρος της BG Group που συμμετέχει και διαχειρίζεται το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Idku, της Αιγύπτου.

Ποια είναι η BG

H εταιρεία-κολοσσός BG, είναι βρετανικών συμφερώντων και αποτελεί μία από της μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στην εξερεύνηση και παραγωγή και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 20 χώρες και συνδυάζει βαθιά κατανόηση των αγορών φυσικού αερίου με αποδεδειγμένη εμπειρία στην εύρεση και την εμπορευματοποίηση των αποθεματικών. Σημειώνεται ότι η BG διαθέτει δικό της τερματικό στην πόλη Idku της Αιγύπτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα