Eurostat: Σημαντικές για τους Κύπριους οι προσωπικές σχέσεις

Οι Κύπριοι θεωρούν εξαιρετικά σημαντικές τις προσωπικές τους σχέσεις, το χρόνο που απαιτείται για τις μεταφορές τους, το περιβάλλον στο οποίο ζουν, τους χώρους πρασίνου και δημιουργίας, την εργασία, την οικονομική τους κατάσταση κλπ.

Η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχώρησε σε μια νέα έκδοση υπό τον τίτλο ¨Η ποιότητα ζωής στην Ευρώπη - Δεδομένα κι απόψεις¨, βασιζόμενη στο γεγονός ότι η προσωπική

ικανοποίηση των ανθρώπων δεν στηρίζεται απολύτως στο ύψος του ΑΕΠ, όπως επιθυμεί η παραδοσιακή οικονομική θεωρία.

Στα ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνεται η διαπίστωση πως οι άνθρωποι στην ΕΕ, ηλικίας άνω των 16 ετών και σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10, βαθμολόγησαν με 7,8 την ικανοποίησή τους από τις προσωπικές τους σχέσεις, τοποθετώντας σε όλες σχεδόν τις χώρες μέλη τον παράγοντα αυτόν πρώτο στη συνολική βαθμολογία. Στην Κύπρο βαθμολόγησαν με 8. Εξαίρεση αποτέλεσαν το Βέλγιο κι η Φιλανδία (όπου η ικανοποίηση από τις συνθήκες κατοικίας αξιολογήθηκε ως πιο σημαντική από τις προσωπικές σχέσεις), η Βουλγαρία (η ικανοποίηση από την κατοικία, την εργασία και το χρόνο για τις μεταφορές προηγούνται των προσωπικών σχέσεων) και τη Σουηδία (ικανοποίηση από τους ΄χώρους πρασίνου και δημιουργίας). Σημειώνεται πως η ικανοποίηση από τις προσωπικές σχέσεις αξιολογείται ως πιο σημαντική από τη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή σε όλες τις χώρες μέλη.

Αντιθέτως, ο τομέας με τη λιγότερη ικανοποίηση για τους ανθρώπους που ζουν στην ΕΕ ήταν η οικονομική τους κατάσταση (μέση βαθμολογία 6,0). Αυτή είναι η κατάσταση σε όλες τις χώρες εκτός της Σουηδίας, όπου ο τομέας της χρήσης του χρόνου αξιολογείται ελαφρώς χειρότερα από την οικονομική κατάσταση.

Η χρήση του χρόνου επίσης είναι σημαντική σε 19 άλλες χώρες μέλη, όπου βαθμολογείται δεύτερη από το τέλος σε όρους ικανοποίησης. Εξαίρεση αποτελεί η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Κροατία, η Ουγγαρία η Πορτογαλία, η Σλοβακία κι η Ιταλία.

Μεταξύ των χωρών μελών, οι πλέον ικανοποιημένοι με τις προσωπικές τους σχέσεις βρέθηκαν στην Ιρλανδία (8,6), τη Δανία και την Αυστρία (8,5) και τη Μάλτα (8,0). Οσον αφορά την οικονομική κατάσταση, οι πλέον ικανοποιημένοι βρέθηκαν στις τρεις βόρειες χώρες: Δανία και Σουηδία (αμφότερες 7,6) και Φιλανδία (7,5).

Keywords
Τυχαία Θέματα