Eντατικοποίηση συνομιλιών αποφασίζουν Αναστασιάδης-Ακιντζί

Λεπτομερή ατζέντα συναντήσεων και θεματολογίας με βάρος στα ανοικτά ζητήματα της διακυβέρνησης, χωρίς να αφήνονται τα υπόλοιπα, αναμένεται να καθορίσουν στην πρώτη τους συνάντηση, μετά τη Διάσκεψη για την Κύπρο, στη Γενεύη, οι Αναστασιάδης και Ακιντζί.

Στην κατ’ ιδίαν επαφή που θα έχουν οι δύο ηγέτες, θα γίνει μια ανασκόπηση των συζητήσεων σε Γενεύη και Μοντ Πελεράν για την ασφάλεια – εγγυήσεις, από την οποία όμως δεν αναμένεται να προκύψει απόφαση για το πώς και πότε θα συνεχιστεί η διάσκεψη για την Κύπρο.

Τη

μη ύπαρξη αποφάσεων για τη συνέχιση της διεθνούς διαδικασίας παραδέχθηκε και ο κύριος Έιντε σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όπως ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε «Είχαμε μια επιτυχημένη δεύτερη συνάντηση στο Μοντ Πελεράν και συμφώνησαν να επιστρέψουν και να ενημερώσουν τις ηγεσίες τους.Στις επόμενες μέρες θα διαβουλευτούμε μαζί τους και ελπίζω από αυτό να προκύψει η ημερομηνία. Μιλούμε για εβδομάδες (από τώρα) κι όχι μήνες, αλλά δεν έχουμε την ημερομηνία»

Στη Λευκωσία πάντως σημειώνουν τον εντονότατο ενδιαφέρον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά την ενημέρωση Έιντε, πίσω από το οποίο κρύβεται η ενόχληση πολλών μελών του σώματος για παραγκωνισμό από τη διαδικασία, παρά τις «δικαιολογίες» που δίδει ο Νορβηγός διπλωμάτης.

Χωρίς Προηγούμενο

«Είναι σχετικό το Συμβούλιο Ασφαλείας και θα είναι σχετικό όταν υπάρξει συμφωνία. Αλλά δεν υπάρχει παράδοση να είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας μέλος μιας διάσκεψης. Δεν υπάρχει προηγούμενο να καλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας σε οποιαδήποτε διάσκεψη αυτού του είδους, γιατί θα χάσει τη θέση του.Η θέση τους είναι εδώ, σε αυτό το δωμάτιο, ενεργώντας ως το Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι να τριγυρνούν σε διασκέψεις άλλων» ανέφερε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Ο κύριος Έιντε βρίσκεται υπό διαρκή πίεση καθώς μία αναφορά του περί όλων των θεμάτων στο τραπέζι δημιούργησε τριγμούς με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει ότι ναι μεν πολλά θέματα είναι αλληλένδετα αλλά σε καμία περίπτωση οι εσωτερικές πτυχές δεν συζητούνται από τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα πίσω από την συγκεκριμένη αναφορά κρύβεται η θέση – πρόθεση του Νορβηγού, όπως την εκφράζει και η Τ/κ πλευρά για: «Συζήτηση του εδαφικού και σχετικών με αυτό παραμέτρων του περιουσιακού, στο περιθώριο της συνέχισης της διεθνούς διάσκεψης για την Κύπρο, όπως έγινε στη Γενεύη». Μέχρι τότε οι χάρτες – που απορρίφθηκαν εκατέρωθεν – θα παραμείνουν κλειδωμένοι στα Ηνωμένα Έθνη.

Μέχρι τη συζήτηση τους πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι να αρχίσει τουλάχιστον η συζήτηση επί των δύο μη συμφωνηθέντων κριτηρίων, αριθμός εκτοπισμένων που θα επιστρέψουν και ποσοστό ακτογραμμής, ώστε η όποια διαπραγμάτευση επί των χαρτών να είναι τελικά σύντομη και περιεκτική χωρίς ιδιαίτερη ονοματολογία που προκαλεί αναστάτωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα