Μεταρρύθμιση της Ε.Ε θέλει ο Σόρος

Την ανάγκη εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ, αλλά και την ελπίδα της επανένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ στο μέλλον εξέφρασε από το βήμα του Brussels Economic Forum o διεθνής επενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Ο κ. Σόρος, σχολιάζοντας τη δημοσιοποίηση του εγγράφου για την εκκίνηση του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, ο διακεκριμένος επενδυτής δήλωσε πως η ΕΕ έχει πολύπλοκους κανόνες, λαμβάνει δύσκολα αποφάσεις και θέλει ομοφωνίες καθιστώντας

επιτακτική την ανάγκη για «νέους κανόνες». Τόνισε επίσης ότι «η ΕΕ βρίσκεται σε ένα εχθρικό περιβάλλον περικυκλωμένη από την Τουρκία του Ερντογάν, τη Ρωσία του Πούτιν και την α λα καρτ Αμερική που ο Τραμπ προσπαθεί να φτιάξει».

Ο ίδιος ήταν άλλωστε, όπως είπε, προσωπικός φίλος του επιφανούς οικονομολόγου Τομάσο Πάντοα Σιόπα στον οποίον είναι αφιερωμένο το BEF2017 και υπενθύμισε ότι με την κρίση του 2008 "δουλέψαμε μαζί όταν πήρε σύνταξη, δουλέψαμε μαζί να σώσουμε την ΕΕ και ο Τ.Π.Σιόπα δούλεψε μέχρι θανάτου" - (Ο Τ.Π.Σιόπα πέθανε το φθινόπωρο του 2009).

Τo Mafia State σήμερα

Διαλύοντας τις αρνητικές εντυπώσεις που έχει μερίδα του πληθυσμού εναντίων του, ο Σόρρος συστήθηκε ως ένας «86 ετών Ούγγρος Εβραίος, πολίτης των ΗΠΑ μετά το τέλος του ΒΠΠ», ο οποίος «κατάλαβε καλά ότι έχει σημασία τι καθεστώς επικρατεί σε κάθε χώρα».

Αντιπαραβάλλοντας τα καθεστώτα, δήλωσε πως ο ολοκληρωτισμός του παρελθόντος - σήμερα περιγράφεται καλύτερα ως «mafia state» - το οποίο χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης για να επιβληθεί.

Οι «ανοιχτές» κοινωνίες

«Είμαι υποστηριχτής των ανοιχτών κοινωνιών. Αν ο Σιόπα ζούσε θα προσπαθούσαμε να τη σώσουμε την Ευρώπη για να την αναμορφώσουμε - να την ξανανακαλύψουμε, διότι σήμερα βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση».

Αναζητώντας το τι έφταιξε στο παρελθόν, επικεντρώθηκε στην έλλειψη κοινής δημοσιονομικής πολικής και σημείωσε ότι «οι πατέρες της Ένωσης έφτιαξαν μια Κεντρική Τράπεζα, αλλά όχι υπουργείο οικονομικών, διότι πίστευαν ότι αυτό θα γινόταν από τους επιγόνους τους σύντομα». Αυτό δεν έγινε διότι αφενός επικράτησε η λογική της εθνικής κυριαρχίας, αφετέρου διότι η κρίση του 2008 ήταν το σημείο καμπής από την ενσωμάτωση προς το «ο καθένας μόνος του», με αφορμή τις τραπεζικές διασώσεις.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα