EUObserver: Η δράση οργανώσεων που πρόσκεινται στον Γκιουλέν

Εκτενέστατο δημοσίευμα για τη δράση οργανώσεων που δρουν στις Βρυξέλλες και πρόσκεινται στο κίνημα του Fetullah Gulen, παρουσίασε σήμερα ο EUObserver.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πιο δραστήρια μεταξύ αυτών φέρεται η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων Τουρκίας (Tuskon), η οποία δραστηριοποιείται τις Βρυξέλλες από το 2005, και αποτελεί μια

από τις πλέον ορατές οργανώσεις που συνδέονται με το κίνημα Gulen. H Tuskon ξεκίνησε τη δράση της την εποχή της συμπόρευσης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το κίνημα Gulen και έκτοτε, έχει οργανώσει περισσότερες από εκατό συναντήσεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Serdar Yesilyurt.

Η εν λόγω οργάνωση έχει επίσης οργανώσει συνέδρια, συζητήσεις, επισκέψεις Τούρκων Υπουργών στις Βρυξέλλες, καθώς και επισκέψεις Ευρωπαίων Επιτρόπων και Ευρωβουλευτών στην Τουρκία. Επίσης, έχει χρηματοδοτήσει πρόγραμμα για την Τουρκία στη δεξαμενή σκέψης Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (European Policy Center - EPC),, με ετήσιο κόστος 40.000 ευρώ. Η Tuskon ήταν ακόμη χορηγός του συνεδρίου της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων στο ΕΚ (ALDE) τα έτη 2012 (χορηγία ύψους 10.000 ευρώ) και 2013 (12.000 ευρώ).

Άλλες οργανώσεις που συνδέονται με το κίνημα Gulen περιλαμβάνουν την Unitee (εκπροσωπεί επιχειρηματίες τουρκικής καταγωγής), το European Professionals Network (βοηθά τουρκικής καταγωγής επαγγελματίες στο Βέλγιο), την Πλατφόρμα Διαπολιτισμικού Διαλόγου (Intercultural Dialogue Platform – IDP, η οποία προωθεί το κίνημα Gulen ως διδασκαλία μιας ειρηνιστής μορφή του Ισλάμ), καθώς και την εφημερίδα Zaman, η οποία διατηρούσε ως πρόσφατα γραφείο στις Βρυξέλλες.

Οι οργανώσεις αυτές δεν συνδέονται τυπικά μεταξύ τους και οι περισσότερες, με την εξαίρεση της IDP, δεν θέλουν να κατονομάζονται ως υποστηρικτές του Gulen. Η συντονίστρια για θέματα Τουρκίας στη δεξαμενή σκέψης EPC, Amanda Paul, η οποία διατηρούσε επίσης μια στήλη στην εφημερίδα Zaman, ανέφερε ότι η συνεργασία Tuskon-EPC προωθούσε τον «ισορροπημένο διάλογο» και ότι η χρηματοδότηση από την Tuskon «σε καμία περίπτωση δεν υπονόμευε» την ανεξαρτησία της εν λόγω δεξαμενής σκέψης. Ο Yesilyurt Tuskon αναφέρει επίσης επίσης ότι η αποστολή της Tuskon είναι ευρύτερη από το κίνημα Gulen, σημειώνοντας ότι «όλες οι δραστηριότητές μας είχαν ένα στόχο, τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας προς μια φιλελεύθερη οικονομία».

Αλλά για ορισμένους Ευρωβουλευτές, το κίνημα Gulen στις Βρυξέλλες είναι πιο συντονισμένο και πιο πολιτικό από όσο ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του. «Είναι πολύ δραστήριοι και εκπροσωπούνται καλύτερα σε σχέση με τους Κούρδους ή τους υποστηρικτές του κοσμικού κράτους», αναφέρει στον EUΟbserver η Kati Piri (Ολλανδία,S&D), εισηγήτρια για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ομοίως, η Ευρωβουλευτής Marietje Schaake (Ολλανδία, ALDE) ανέφερε: «Έκαναν μεγάλη προσπάθεια ως λόμπι και οι θέσεις τους δεν ήταν πάντοτε διαφανείς».

Το δημοσίευμα παραθέτει εν συνεχεία την άποψη του Πρέσβη της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, Selim Yenel, ο οποίος δήλωσε στον EUΟbserver ότι είναι δύσκολο να εξηγηθεί στους μη-Τούρκους σε ποιό βαθμό το εν λόγω κίνημα έχει καταστεί απειλή για τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. «Ακούγεται σαν κακό μυθιστόρημα», ανέφερε «αλλά κάθε μέρα υπάρχουν νέα στοιχεία που δείχνουν πόσο εκτενώς ο [Gulen] ήταν σε θέση να τοποθετεί τους ανθρώπους του παντού, πώς στρατηγοί, δικαστές, Πρέσβεις δεσμεύοντας σε τέτοιο βαθμό από ένα άτομο, πόσο θυμό και φόβο προκάλεσαν». Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι, σε συνέχεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος, απομακρύνθηκε από την τουρκική Πρεσβεία στις Βρυξέλλες ένας υπάλληλος για φερόμενες διασυνδέσεις με το κίνημα Gulen.

Σύμφωνα, επίσης, με τον Selim Yenel, το κίνημα του Gulen στις Βρυξέλλες έχει προσπαθήσει να βλάψει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας μέσω δαιμονοποίησης του Ερντογάν. «Ο Πρόεδρος Ερντογάν, με την απογοήτευση [που τον διακατέχει] έναντι της Δύσης, είναι ένας εύκολος στόχος. Ορισμένοι Ευρωβουλευτές είναι έτοιμοι να πιστέψουν τα πάντα γι’ αυτόν, ειδικά όταν η κριτική προέρχεται από Τούρκους», ανέφερε. Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι ορισμένοι Ευρωβουλευτές έχουν παραπλανηθεί και βλέπουν το κίνημα ως καλοπροαίρετο και ρεφορμιστικό, όταν, στην πραγματικότητα, ο στόχος του Gulen ήταν να υφαρπάξει την εξουσία στην Τουρκία και να δημιουργήσει ένα ισλαμικό κράτος.

Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμη ότι ήδη από το 2014, ηγετικά στελέχη του ΑΚΡ, όπως ο τότε Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Mevlut Cavusoglu, είχε κατηγορήσει το κίνημα Gulen ότι επηρεάζει την πολιτική της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας και μάλιστα ότι αν η ΕΕ παγώσει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας, θα είναι γιατί ελέγχεται από μια «παράλληλη δομή». Ο ίδιος είχε ακόμη κατηγορήσει Ευρωβουλευτές για εξαγορά, κατονομάζοντας τον πρώην ευρωβουλευτή Andrew Duff (ΗΒ, ALDE). Όταν ο τελευταίος αντέδρασε, ο Mevlut Cavusoglu ισχυρίστηκε ότι τα μέσα ενημέρωσης είχαν αποδώσει εσφαλμένα τις δηλώσεις του. Αν και ο ισχυρισμός Cavusoglu ότι το κίνημα του Gulen ελέγχει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι υπερβολικός, επιφανείς Ευρωβουλευτές της πολιτικής ομάδας του ALDE, όπως ο Sir Graham Watson (ΗΒ) και ο Alexander Graf Lambsdorff (Γερμανία), υπερασπίστηκαν το κίνημα Gulen στην εφημερίδα Zaman και σε άλλα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με αυτό. Ο επικεφαλής της Tukson, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η οργάνωση που εκπροσωπεί έχει καλές σχέσεις «με Ευρωβουλευτές όλου του πολιτικού φάσματος», καθώς και ότι «στοχεύει ιδιαίτερα» στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ, κυρίως σε Ευρωβουλευτές που αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η εισηγήτρια για την Τουρκία στο ΕΚ δήλωσε ότι έχει κάθε δικαίωμα να συναντάται με ομάδες που συνδέονται με τον Gulen. «Είναι μέρος του ρόλου μου να συνομιλώ με ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων», είπε, σημειώνοντας ακόμη ότι το εν λόγω κίνημα συνδέεται με λομπίστες στις Βρυξέλλες, οι οποίοι δεν είναι «απαραιτήτως οι πλέον αξιόπιστοι υποστηρικτές της δημοκρατίας στην Τουρκία», αλλά ότι για την ίδια, δεν αποτελούν θρησκευτική αίρεση ή πολιτικό λόμπι.

«Συναντώμαι με εκπροσώπους επιχειρήσεων, δημοσιογράφους ή, πιο πρόσφατα, δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι μου λένε τα προβλήματά τους και εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία», σχολίασε, προτρέποντας τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν το κράτος δικαίου. Αν και υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ερντογάν να φέρει τους πραξικοπηματίες ενώπιον της δικαιοσύνης, τόνισε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει δημιουργήσει χώρο ώστε το κίνημα του Gulen να δρα στις Βρυξέλλες, εξαιτίας της παραμέλησης των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ. «Η κοινή κοινοβουλευτική επιτροπή δεν έχει συγκληθεί για πάνω από ένα χρόνο», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η Άγκυρα δεν έχει λάβει υπόψη της τις δύο τελευταίες εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωβουλευτής Schaake, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι πολλοί στις Βρυξέλλες που ασχολούνταν με τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ έχουν συναντηθεί με υποστηρικτές του Gulen, μερικές φορές εν αγνοία τους. Η ίδια τόνισε ότι υιοθετούσε πάντοτε κριτική στάση έναντι του κινήματος, καθώς θεωρεί ότι ευαγγελίζεται τις ίδιες αυταρχικές μεθόδους για τις οποίες επικρίνει τώρα τον Ερντογάν. «AKP και Gulen συνεργάστηκαν για να φιμώσουν δημοσιογράφους και επικριτές - ειδικά εκείνους που αποκάλυπταν τη σκοτεινή πλευρά του κινήματος», σχολίασε.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Tukson, Yesilyurt, καθώς και ο διευθυντής της IDP, Guveli, δηλώνουν ότι είναι λάθος να μιλάμε για «λόμπι» των υποστηρικτών του Gulen στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι το κίνημα αποτελεί μια χαλαρή αδελφότητα ανθρώπων που μοιράζονται τις ιδέες του Gulen, ο οποίος είναι πολυγραφότατος συγγραφέας περισσότερων από 40 βιβλίων για το Ισλάμ και την ηθική. Είπαν ακόμη ότι το κίνημα δεν έχει επίσημη δομή και ότι σε αυτό συμμετέχουν ποικίλα φυσικά πρόσωπα που δεν ενεργούν σε συνεννόηση μεταξύ τους. Yesilyurt και Guveli σημείωσαν ακόμη ότι οι οπαδοί του Gulen ανήλθαν σε κορυφαίες θέσεις στην Τουρκία λόγω της προσωπικής τους αξίας κι όχι χάρη σε κάποια συνωμοσία.

Από πέρσι, η Tuskon έχει διακόψει τις σχέσεις της με τις τουρκικές αρχές και εργάζεται ως ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Yesilyurt, η οργάνωση χρειάζεται νέους χορηγούς και θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη των διώξεων που υφίστανται τα μέλη του κινήματος στην Τουρκία, αντί της προώθησης επιχειρηματικών δεσμών. Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΙDP Guveli σημείωσε ότι η υπεράσπιση της ΕΕ είναι πιο σημαντική από ποτέ, λόγω των χειρισμών του Ερντογάν μετά το πραξικόπημα, σχολιάζοντας ότι «είμαστε ο καλύτερος τρόπος για την προώθηση της δημοκρατίας στην Τουρκία».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα