ESM: Η Κύπρος πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος για την Κύπρο, είναι βασικό σημείο στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων του ESM.

Βασικές συστάσεις για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, σύμφωνα με την έκθεση είναι:

η αποτελεσματική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείωνο εκσυγχρονισμός στο τομέα της διακυβέρνησης των κρατικών επιχειρήσεωνη περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέαη διασφάλιση ελαστικότητας της αγοράς
εργασίας, η οποία θα ενισχύσει όλες τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες ανάπτυξης της Κύπρου ως επενδυτικό προορισμό.

Στην έκθεση που παρουσίασε από το Λουξεμβούργο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ αναφέρεται ρητά πως "η επανένωση της χώρας, αν πετύχουν οι συνεχιζόμενες συνομιλίες, θα προσφέρει περαιτέρω ευκαιρίες για επενδύσεις και ανάπτυξη".

Ο ESM ξεκαθαρίζει ότι "το 2015, η Κύπρος υπερέβη τους στόχους του προγράμματος σε ορισμένους βασικούς τομείς, όπως στα δημοσιονομικά. Ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών παρέμειναν σε πολύ υψηλά επίπεδα, η γενική κατάσταση του τραπεζικού τομέα συνέχισε να βελτιώνεται και τα capital control άρθηκαν πλήρως τον Απρίλιο του 2015".

Παρόλα αυτά "κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν", λέει το επιτελείο Ρέγκλιγκ. Διευκρινίζει όμως ότι "είναι πολύ σημαντικό ότι η Κύπρος διαχειρίζεται ενεργά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και συνεχίζει την επιδίωξη υγιών πολιτικών μετά το πρόγραμμα για την περαιτέρω βελτίωση των μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης".

Το γενικό συμπέρασμα είναι πως η Κύπρος ήταν σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο. Το υψηλότερο από το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε το +1,8% το 2015 από έλλειμμα -6% το 2014. Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ έφθασε το 108,9% το 2015, οριακή αύξηση από 108,2% το 2014. Ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, έμειναν πίσω στο χρονοδιάγραμμα, στα τέλη του 2015, ιδίως εκείνες που σχετίζονται στην ιδιωτικοποίηση.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα