ESM: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις

Το κεντρικό συμπέρασμα του ΔΣ του ESM για το ελληνικό πρόγραμμα είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται: "Παρά τις παλαιότερες επιτυχίες του προγράμματος και της σταθεροποίησης της οικονομίας, οι προϋποθέσεις για την πραγματική οικονομία και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο παραμένουν δύσκολες και η Ελλάδα

δεν μπορεί να αντέξει καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος ή μια νέα φάση υπερβολικής πολιτικής αβεβαιότητας, εάν η οικονομία είναι να επωφεληθεί πλήρως από τις βελτιώσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος προσαρμογής".

Το συμπέρασμα αυτό έχει συμπεριληφθεί στην ετήσια έκθεση πεπαργμένων για το 2015.

Ο ESM αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές πρέπει να διατηρήσουν την οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την πλήρη κυριότητα του προγράμματος και να ενεργεί κατά το πνεύμα του.

Οι σημαντικές προκλήσεις "εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά μας". Απαιτείται, αναφέρει η έκθεση, μεσοπρόθεσμη σταθερότητα στα δημοσιονομικά, μεταξύ άλλων μέτρων, την αναθεώρηση του φόρου εισοδήματος και μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κοινωνικού συστήματος ασφάλειας.

Προκειμένου ο τραπεζικός τομέας να παραμείνει βιώσιμος, το αυξημένο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να μειωθεί, στηρίζοντας έτσι την πιστωτική επέκταση και την αναθέρμανση των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Οι μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό στον τραπεζικό τομέα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της ευρωστίας του. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να επιδιωχθεί χωρίς αδικαιολόγητη πολιτική παρέμβαση.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα