EBRD: Χρηματοδότηση πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κύπρο

Στην παραχώρηση χρηματοδότησης €10 εκατομμυρίων για την κατασκευή και λειτουργία πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κύπρο, προχωρά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της EBRD, τα πάρκα αυτά βρίσκονται στο Φρέναρος, στη Νήσου, στο Δάλι, στο Παλιομέτοχο και στην Μαλούντα, με συνολική δυναμικότητα 11.9 Mega

Watt.

“Η αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων είναι μία από τις στρατηγικές προτεραιότητες της EBRD και η επένδυση αυτή θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Κύπρου για μείωση των εκπομπών κλιματικής αλλαγής και μείωση της εξάρτησης στις εισαγωγές καυσίμων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα.

Εκ μέρους της CYPV Energy Ltd , μιας από τις εταιρείας που εξελίσσουν τα πάρκα αυτά, ο διευθυντής της, Φώτιος Σαββίδης, δήλωσε ότι τα έργα αυτά χρειάστηκαν σημαντική προσπάθεια, προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή.

Από την πλευρά του, ο Λίμπορ Κροκόσκα, επικεφαλής του γραφείου της EBRD στην Κύπρο είπε ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) βρίσκεται στη στρατηγική της τράπεζας για την Κύπρο. Είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε έργα ΑΠΕ να συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων της Κύπρου για το 2020, είπε.

Τέλος, η Ναντίτα Πασάντ, Επικεφαλής της EBRD για Οργανισμούς Ενέργειας και Ηλεκτρισμού είπε ότι εδώ και χρόνια η στήριξη της αειφόρου ενέργειας με χρηματοδότηση και παροχή καθοδήγησης έχει καταστεί μια από τις βασικές δραστηριότητες της EBRD.

Η EBRD δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το δ` τρίμηνο του 2014 και θα παραμείνει στο νησί μέχρι το 2020. Η τράπεζα επικεντρώνει τις επενδύσεις της στο χρηματοπιστωτικό τομέα, στις ιδιωτικοποιήσεις και στη χρηματοδότηση ιδιωτικών έργων. Στόχος είναι η στήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας ύστερα από την βαθιά οικονομική κρίση.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα