Crans-Montana: Επιφυλακτική η Λευκωσία για τη συνέχεια

Εξαιρετικά επιφυλακτική παρουσιάζεται η ε/κ πλευρά, μετά και την πρώτη εναρκτήρια συνάντηση στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Crans-Montana που είχε ως θεματολογία το ζήτημα Ασφάλειας και Άμυνας.

Σε αυτή την πρώτη συνάντηση, τα μέλη της Διάσκεψης είχαν την ευχέρεια να κάνουν τις εναρκτήριες τοποθετήσεις τους. Έιντε και Φέλντμαν επιχείρησαν με δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνάντησης, να δώσουν μια πνοή αισιοδοξίας και ένα αέρα εποικοδομητικής στάσης από όλες τις πλευρές, κάτι που ωστόσο

δεν φαίνεται να ενστερνίζεται και η ε/κ πλευρά.

Το κλίμα ήταν όντως θετικό, οι τοποθετήσεις έγιναν σε ήπιους τόνους, χωρίς εξάρσεις και εντάσεις και οι πλευρές έκαναν ένα πρώτο βήμα σε αυτή τη Διάσκεψη, μακριά από οποιαδήποτε διάθεση να ρισκάρουν ή να εκπλήξουν τις υπόλοιπες πλευρές.

Οι εναρκτήριες τοποθετήσεις δεν εμπεριείχαν ούτε εκπλήξεις, ούτε καινοτομίες αλλά ούτε και ενδιαφέρουσες νέες ιδέες, όπως θέλησαν να μεταφέρουν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Φέλντμαν και Έιντε. Οι πληροφορίες του Sigmalive αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά, όπως και όλες οι πλευρές, κινήθηκαν στις τοποθετήσεις τους, σε γνωστές και ασφαλείς θέσεις που είχαν εκφραστεί και στο παρελθόν.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι ήρθαν στη Διάσκεψη με διάθεση να συζητήσουν επί των συγκεκριμένων θεμάτων, χωρίς να αποκλείει ή να προδιαθέτει για οτιδήποτε. Δεν παρέλειψε ωστόσο, να διασυνδέσει τα κεφάλαια μεταξύ τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για να γίνει οποιαδήποτε κίνηση από πλευράς Τουρκίας στα ζητήματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, θα πρέπει να υπάρξει κίνηση και στα ζητήματα όπου άπτονται της εσωτερικής πτυχής, κάτι που παραπέμπει στα πάγια αιτήματα τόσο για πολιτική ισότητα, για εδαφικό και όχι μόνο. Ωστόσο, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια πρώτη ένδειξη το γεγονός ότι είναι πρόθυμοι να συζητήσουν επί των ζητημάτων που άπτονται της αποχώρησης στρατευμάτων και κατάργησης εγγυήσεων.

Από τη μια η τουρκική πλευρά περιμένει κινήσεις στην εσωτερική πτυχή για να κάνει βήματα στα ζητήματα που άπτονται της Ασφάλειας και από την άλλη η ε/κ πλευρά αναμένει φυσιολογικά κινήσεις στα ζητήματα Ασφάλειας από πλευράς Τουρκίας, καθώς γι' αυτό ακριβώς το λόγο έγινε η Διάσκεψη αυτή. Ακόμα είναι νωρίς, διαμηνύουν πηγές εντός της ε/κ πλευράς, καθώς κανείς δεν ανέμενε από την Τουρκία να ανοίξει τα χαρτιά της, που τόσο έντονα κρατούσε κλειστά για τόσα χρόνια, μέσα σε μια μόνο συνάντηση. Η βαρύτητα δίνεται από την ε/κ πλευρά στις διμερείς κατ' ιδίαν συναντήσεις κατά κύριο λόγο γιατί κυρίως εκεί θα διαφανούν οι προθέσεις και η ανάλυση των θέσεων μια και στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης όπου κάθονται όλες οι πλευρές ενδεχομένως ακόμα να είναι δύσκολο να έχουμε κάποια σημαντική υποχώρηση ή παραχώρηση από κάποια από τις δυο πλευρές.

Παραμένει άλλωστε ασαφές ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε συλλέξει, το πώς ακριβώς θα συνεχίσει η θεματολογία στις επόμενες συναντήσεις για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις. Το μόνο δεδομένο μέχρι στιγμής είναι ότι η επόμενη συνάντηση έχει καθοριστεί για τις 19.00 ώρα Κύπρου.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες η τοποθέτηση Κοτζιά κάθε άλλο παρά προκάλεσε, ήταν ήπια και απλά παρέθεσε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδα για κατάργηση των Εγγυήσεων και της πλήρους αποχώρησης του τουρκικού στρατού με τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου μηχανισμού ελέγχου εφαρμογής, που δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τις εγγυήτριες δυνάμεις, όπως για παράδειγμα την Τουρκία.

Σε ερώτημα αν η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να απαντήσει σε ενδεχόμενη κίνηση της Τουρκίας, η απάντηση από πηγές κοντά στη διαπραγματευτική διαδικασία ήταν ότι "αν σου κάνει κίνηση ο συνομιλητής σε μια διαπραγμάτευση και εσύ μείνεις χωρίς να έχεις αντιπρόταση, τότε είναι που είσαι εύκολος στόχος", στοιχείο που αφήνει να νοηθεί ότι υπάρχουν σενάρια τα οποία έχει ήδη επεξεργαστεί η ε/κ πλευρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα