Cecilia Wikstroem: Να πληρώνουμε όταν αρνούμαστε πρόσφυγες

Η άρνηση υποδοχής προσφύγων θα πρέπει να κοστίζει πόρους από τα ταμεία της ΕΕ, σημειώνει δημοσίευμα του Euobserver που αναφέρεται στην έκθεση που αναμένεται να παρουσιάσει εντός της εβδομάδας η Cecilia Wikstroem (Σουηδία, ALDE), εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Σύμφωνα με την πρόταση, η χρηματοδότηση μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ θα πρέπει να ανασταλεί για τις χώρες της ΕΕ που αρνούνται να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο, αντί της αρχικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή προστίμου ύψους 250.000 ευρώ για κάθε άρνηση

μετεγκατάστασης αιτούντα άσυλο από κράτος μέλος.

Η ίδια ανέφερε προς δημοσιογράφους ότι «θεώρησα ανήθικο να τεθεί μια τιμή για κάθε άτομο», προσθέτοντας ότι «οι χώρες δεν πρέπει να λαμβάνουν τόσους πόρους όταν δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ».

Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο, το νέο σύστημα ασύλου θα ενεργοποιεί αυτόματα ένα υποχρεωτικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της ΕΕ αν μια συγκεκριμένη χώρα δέχεται υπερβολική πίεση λόγω αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές ακόμα πώς ο μηχανισμός αναστολής που προτείνει η Wiktroem θα λειτουργήσει, αλλά η ίδια ανέφερε ότι έχει εργαστεί για το θέμα με τις νομικές υπηρεσίες, και ότι είναι δυνατή η εφαρμογή της πρότασής της. «Η πλειοψηφία των κρατών μελών είναι υπέρ», σχολίασε η ευρωβουλευτής.

Η έκθεση θα εισαγάγει επίσης μια μεταβατική περίοδο πέντε ετών για τις χώρες οι οποίες χρειάζονται χρόνο «για να προσαρμοστούν και να προετοιμαστούν» για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο. Η υποδοχή θα γίνεται σταδιακά, ξεκινώντας από το 20% των βασικών ποσοστώσεων που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Wikstroem σημείωσε ότι πρόκειται για θετικά μέτρα που θα πείσουν τις χώρες οι οποίες σήμερα διστάζουν να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο, σημειώνοντας ότι ακόμα και ο Υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, Robert Kalinak -μία από τις χώρες που αρνήθηκαν να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο- ανέφερε ότι είναι μια ιδέα που «θα μπορούσε να πωληθεί».

Η Wikstroem επιδιώκει επίσης αλλαγή στην πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τα κριτήρια ενεργοποίησης του μηχανισμού αυτόματης μετεγκατάστασης, καθώς προτείνει η διαδικασία να ξεκινά όταν μια χώρα έχει φτάσει στο 100% του αριθμού αιτήσεων ασύλου που έχει οριστεί ότι μπορεί να διαχειριστεί και όχι στο 150%, όπως προτείνει η Επιτροπή. Ωστόσο, εάν μια χώρα της ΕΕ δεν διασφαλίζει επαρκή φύλαξη των συνόρων της και αφήνει μη καταγεγραμμένους αιτούντες άσυλο να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της ΕΕ, θα πρέπει να είναι δυνατόν για το Συμβούλιο της ΕΕ να αναστείλει τις μετεγκαταστάσεις από το εν λόγω κράτος μέλος, υποστηρίζει η Wikstroem.

Η ίδια αναφέρει επίσης ότι η πρόταση της Επιτροπής θέτει υπερβολικό διοικητικό φόρτο για τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, καθώς ορίζει ότι οι χώρες της πρώτης γραμμής θα πρέπει να εξετάζουν το παραδεκτό της αίτησης ασύλου πριν από τη μετεγκατάσταση του αιτούντα στη χώρα η οποία θα εξετάσει επί της ουσίας την αίτηση. Η Wikstroem αντίθετα θα προτείνει το παραδεκτό να ελέγχεται από το κράτος που θα είναι υπεύθυνο για την τελική διεκπεραίωση της αίτησης.

Η Ευρωβουλευτής απέρριψε επίσης την ιδέα δημιουργίας κέντρων υποδοχής εκτός της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να «εξωτερικεύσει τα εξωτερικά της σύνορα σε μια άλλη ήπειρο». Η εισηγήτρια προτείνει επίσης την επιτάχυνση της επανένωσης οικογενειών εφόσον ο αιτών άσυλο ισχυρίζεται ότι έχει οικογένεια σε κάποια χώρα της ΕΕ. Ακόμη, υποστηρίζει ότι, ενώ οι αιτούντες άσυλο δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν σε ποιο κράτος μέλος θα μετεγκατασταθούν, θα μπορούσαν να εκφράσουν την προτίμησή τους. Η ευχέρεια να γίνει αποδεκτό το εν λόγω αίτημα θα παραμείνει ωστόσο στα κράτη μέλη.

Η Wikstroem προτείνει επίσης να δίνεται η δυνατότητα για κατ’ ανώτατο όριο 30 ατόμων να καταγράφονται ως ομάδα, λ.χ. στην περίπτωση ατόμων που έχουν ταξιδέψει μαζί. Ωστόσο, αυτό δεν θα συνεπάγεται κοινή μετεγκατάσταση σε κράτος μέλος. Ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται επίσης στα παιδιά, ιδίως στους ασυνόδευτους ανηλίκους, για τους οποίους θα πρέπει να ορίζεται κηδεμόνας εντός πέντε ημερών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα