CIFA: Στην αναμονή για αδειοδότηση 50 επενδυτικά ταμεία

Πέραν των πενήντα επενδυτικών ταμείων αναμένουν να αδειοδοτηθούν στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) Μάριος Γρηγοριάδης, τονίζοντας πως ο τομέας αποτελεί όχημα για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στην ή μέσω της Κύπρου.

«Ο τομέας των επενδυτικών ταμείων αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια διατήρησης και ενδυνάμωσης της δυναμικής του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και όχημα στην προσέλκυση

ξένων κεφαλαίων στην ή μέσω Κύπρου», τόνισε ο κ. Γρηγοριάδης, μιλώντας στην στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου.

Ο Σύνδεσμος μας, είπε ο κ. Γρηγοριάδης, απαριθμεί σήμερα πέρα των 200 μελών και έχει καθιερωθεί ως το μοναδικό αντιπροσωπευτικό σώμα του τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, παρέχοντας βοήθεια και υποστήριξη στα μέλη του και στους θεσμούς σε μια κοινή προσπάθεια να καταστεί η χώρα μας κέντρο εγγραφής και διαχείρισης τέτοιων ταμείων.

Πρόσθεσε δε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός EFAMA έχει αποδεχτεί τον CIFA υπό το καθεστώς του παρατηρητή και σύντομα αναμένεται η αναβάθμιση του σε πλήρες μέλος.

Μελέτη για τροποποίηση φορολογικών νομοθεσιών

Ο κ. Γρηγοριάδης είπε πως πλέον η Κύπρος διαθέτει τώρα ένα Ευρωπαϊκό ολοκληρωμένο και ισχυρό νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, ταυτόχρονα ένα ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο, ως επίσης εξειδικευμένο έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό με χαμηλό κόστος παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών.

Όπως είπε ο κ. Γρηγοριάδης, στην προσπάθεια επίλυσης τυχόν προβλημάτων στην προσπάθεια ενίσχυσης και προώθησης του κλάδου, ο CIFA συμβλήθηκε με τον διεθνούς φήμης οίκο King &Wood Mallesons (KWM), με σκοπό την βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου, των κανονισμών και των διαδικασιών, καθώς και την προώθηση της Κύπρου ως κέντρο παροχής υπηρεσιών σε επενδυτικά ταμεία.

Η μελέτη του οίκου βρίσκεται στα τελικά στάδια και με την ολοκλήρωση της αναμένεται τα κίνητρα και το ρυθμιστικό πλαίσιο της Κύπρου να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του CIFA, μέσω της μελέτης αυτής θα τροχιοδρομηθούν συγκεκριμένες ενέργειες όπως για παράδειγμα την τροποποίηση των φορολογικών νομοθεσιών με σκοπό την παροχή επιπρόσθετων κινήτρων, όπως μείωση του φόρου που καταβάλλεται σε τόκους εισπρακτέους και φόρου που καταβάλλεται από διαχειριστές κεφαλαίων που προτιμούν την Κύπρο για την εγκατάσταση τους, τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασίες και την αδειοδότηση των επενδυτικών ταμείων ώστε να γίνει πιο ελκυστικό με πιο σημαντική την τροποποίηση στη νομοθεσία που αφορά τους συνεταιρισμούς.

Επιπλέον, είπε ότι θα εκπονηθεί ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο για την προώθηση του τομέα στο εξωτερικό, καθώς επίσης ρύθμιση του τομέα παροχής υπηρεσιών διαχείρισης σε επενδυτικά ταμεία.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Γρηγοριάδης, υπογράμμισε πως καθώς ο κλάδος παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθούν οι υπηρεσίες διαχείρισης επενδυτικών ταμείων (Fund Administration), ένα ρόλο τον οποίο, όπως σημείωσε, καλούνται να παίξουν οι επιχειρήσεις παροχής διοικητικών υπηρεσιών, οι οποίες θα πρέπει να ενισχυθούν σε θέματα εμπειριών και τεχνογνωσίας, ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν τις ανάγκες των επενδυτών και των επαγγελματιών του τομέα των συλλογικών επενδύσεων.

Επεσήμανε τέλος, πως απαιτείται συντονισμός μεταξύ των τριών εποπτικών αρχών του κλάδου, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ώστε να κινούνται κοινές οδηγίες όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας και η εποπτεία να γίνεται με τις ίδιες αυστηρές διαδικασίες για όλους.

Η παρουσία των τριών αρχών για την αδειοδότηση, λειτουργία και εποπτεία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων δεν βοηθά σε ομοιόμορφη εφαρμογή των κανονισμών λειτουργίας τους, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα