Brexit και Κύπρος

Όποιες και αν είναι οι προσωπικές μας απόψεις σε σχέση με την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) τώρα είναι η ώρα που θα πρέπει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για το πως η Κύπρος σαν κράτος αλλά και σαν οικονομία θα δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα της επιτρέψουν να εκμεταλλευτεί αυτή την πιθανή αλλαγή στην δομή των μελών της ΕE.

Αναφέρομαι σε πιθανή αλλαγή διότι σύμφωνα με την συνθήκη της Λισσαβόνας, όπου για πρώτη φορά το 2009 υπήρξε αναφορά στην διαδικασία αποχώρησης

ενός κράτους μέλους, δεν είναι ξεκάθαρο πότε χρονικά η χώρα που θέλει να αποχωρήσει χάνει το δικαίωμα της να εγκαταλείψει την διαδικασία αποχώρησης και να παραμείνει στην ΕΕ. Βέβαια, είναι μάλλον απίθανο να σταματήσει η διαδικασία εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών θα πρέπει άμεσα να συστήσουν ομάδες εργασίας για τις διάφορες ενότητες μιας διαπραγμάτευσης της Κύπρου με το ΗΒ σε σχέση με επιμέρους θέματα κοινού ενδιαφέροντος και συμφερόντων. Ο υπουργός εξωτερικών, πολύ σωστά, αναφέρθηκε στην ειδική σχέση Κύπρου-ΗΒ μέσα από την κοινοπολιτεία. Ας ψάξουμε να βρούμε και άλλες κοινές θέσεις και συμφέροντα.

Προετοιμαζόμενο για τις διαπραγματεύσεις, και την εξεύρεση κοινών θέσεων, το κράτος θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από ομάδες επαγγελματιών και εμπειρογνωμόνων όπως ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ο ΣΕΛΚ, το ΚΕΒΕ, τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) αλλά και από πανεπιστημιακούς με ειδίκευση στα σχετικά θέματα.

Για πρώτη, ίσως, φορά αντί να μιλούμε προς τους συνομιλητές μας θα πρέπει να ακούσουμε από αυτούς τι είναι που χρειάζονται για σκοπούς εμπορίου, επενδύσεων, συνεργασιών κλπ. και αφού επεξεργαστούμε αυτές τους τις ανάγκες, έχοντας υπόψη τις όποιες υποχρεώσεις έχουμε σαν μέλος της ΕΕ, να καταλήξουμε σε συμφωνία.

Εξίσου σημαντικό θα ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με κατάλληλους λειτουργούς από τις κρατικές υπηρεσίες αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, να έρθει σε απευθείας επαφή με μεγάλες εταιρείες, τράπεζες, επενδυτικούς οργανισμούς, κλπ. που επηρεάζονται από την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ και να ξεκινήσει διάλογο προσελκύσεως τους στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος και οι σύμβουλοί του, και στην περίπτωση των ιδιωτών, θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να ακούσουν από τους συνομιλητές τους τι χρειάζονται από εμάς για να πεισθούν να επενδύσουν εδώ. «Επενδύσεις» δεν σημαίνουν μόνο την πώληση ακινήτων, όπως έχουμε συνηθίσει να ακούμε έως τώρα.

Στόχος μας θα πρέπει να είναι η προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία, οι ιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, η προσέλκυση κοινοπραξιών με ξένες εταιρείες, κινήτρων για την μεταφορά των περιφερειακών γραφείων εταιρειών στην Κύπρο όπως επίσης και η πιθανή προσέλκυση επενδύσεων σε νέους, για εμάς, τομείς όπως του κινηματογράφου της μουσικής, ακόμα και σε επιμέρους έμμεσους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το ΗΒ είναι η 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες συνεργασίας σε πολλούς τομείς και άμεσα όλοι οι θεσμοί στην Κύπρο θα πρέπει να δουλέψουν μαζί γρήγορα, ευέλικτα και αποτελεσματικά με στόχο την σύναψη διακρατικών και ιδιωτικών συμφωνιών.

O Ανδρέας Μ. Κουμενίδης είναι Νομικός - Σύμβουλος Επιχειρήσεων.

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα