Aπαντήσεις για τα εμποτισμένα με χημικά οστά αγνοουμένων

Ραγδαίες και κυρίως θετικές είναι οι εξελίξεις γύρω από την προσπάθεια ταυτοποίησης των οστών που φυλάγονταν σε οστεοφυλάκιο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και τα οποία λόγω μεγάλης αλλοίωσης από επί χρόνια χημικό εμποτισμό τους δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να ταυτοποιηθούν.

Όπως αποκάλυψε το Sigma, Αμερικανικό εξειδικευμένο εργαστήριο έχει απαντήσει καταφατικά στο ερώτημα κατά πόσο θα μπορούσε να εξάξει από τα αλλοιωμένα οστά αξιοποιήσιμο δείγμα DNA για να προχωρήσει η τελική ταυτοποίηση.

Το

εργαστήρι που ανήκει στο Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, εντόπισε κατόπιν πολλών προσπαθειών, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου και μετά την σχετική αλληλογραφία έχει τρέξει άμεσα την διαδικασία και εντός των επόμενων ωρών στέλνονται στην Αμερική τα πρώτα πέντε δείγματα οστών.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά τότε το αμέσως επόμενο διάστημα θα σταλούν δείγματα από όλα τα οστά με την ελπίδα σε σύντομο χρόνο να κλείσει και αυτή η πληγή που ταλανίζει εδώ και χρόνια την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρόκειται για θέμα το οποίο απασχόλησε έντονα μετά τη σχετική ανακοίνωση του Ινστιτούτου Γενετικής προ μηνών.

Οι εξελίξεις αφορούν στον διορισμό από το Υπουργείο Άμυνας ερευνώντα λειτουργού ο οποίος από τα τέλη του 2015 έχει αναλάβει να διερευνήσει καταγγελίες μη κυβερνητικής οργάνωσης ότι ο χημικός εμποτισμός των οστών γινόταν για να κρυφτεί η αλήθεια που ήθελε του Ελλαδίτες αδελφούς μας να εμπλέκονται ενεργά στην προσπάθεια απόκρουσης του Τούρκου εισβολέα.

Το πόρισμα θα καταρρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς αφού στη βάση πορίσματος που έχει ήδη ετοιμάσει το ΓΕΕΦ ο χημικός εμποτισμός γινόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα από στρατιώτες που φύλαγαν τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, κατόπιν οδηγιών, με αποκλειστικό στόχο να αντιμετωπιστεί τότε – και μιλάμε για την δεκαετία του 90 – η οσμή που ανέδιναν τα οστά, η οποία ιδιαίτερα όταν γίνονταν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στον χώρο, ήταν ιδιαίτερα ενοχλητική.

Σε κάθε περίπτωση ανώτατη πηγή του Υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο Sigma ότι είναι ευπρόσδεκτος όποιος έχει πληροφορίες για το θέμα να τις καταθέσει στον λειτουργό που έχει διοριστεί ώστε τεκμηριωμένα να κλείσει άπαξ και δια παντός το εν λόγω θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα