Aφρίκα:Στις 13 Νοεμβρίου η ημερομηνία "εκλογών" της "βουλής"

Η καταδικαστική απόφαση και η αποζημίωση που όρισε «δικαστήριο» εναντίον του ηγέτη του κόμματος των εποίκων "Αναγέννηση" στα κατεχόμενα, Μπερτάν Ζάρογλου, για ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, οι εσωκομματικές διεργασίες εν όψει των παράνομων «εκλογών», η κατάρρευση ιστορικών κτιρίων στην κατεχόμενη Λεύκα και τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τα καθημερινά προβλήματα των Τ/κ, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), υπό τον τίτλο «Η ποινή για βρίσιμο», αναφέρεται στην απόφαση «δικαστηρίου»

στην υπόθεση Ντογούς Ντεριγιά («βουλευτής» ΡΤΚ) εναντίον του ηγέτη του κόμματος των εποίκων "Αναγέννηση", Μπερτάν Ζάρογλου, ο οποίος καλείται να πληρώσει 60 χιλιάδες τουρκικές λίρες (13,5 χιλιάδες ευρώ) γιατί έβρισε την κ. Ντεριγιά σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Γράφει, ακόμα, ότι πυρετωδώς συνεχίζονται οι διεργασίες στα κόμματα εν όψει των «εκλογών», ενώ η «βουλή» αναμένεται να αποφασίσει για την ημερομηνία διεξαγωγής των «εκλογών» σε συνεδρία της στις 13 Νοεμβρίου. Αλλού αναφέρει ότι σε 13 χωριά, καθώς και σε άλλες περιοχές στα κατεχόμενα, υπήρξε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος για 13 ώρες.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Πρώτη φορά ενώπιον της δικαιοσύνης», γράφει ότι πρώτη φορά «δικαστήριο» στα κατεχόμενα, στηριζόμενο σε αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξέδωσε καταδικαστική απόφαση εναντίον του Μπερτάν Ζάρογλου, καλώντας τον να πληρώσει το ποσό των 60 χιλιάδων τουρκικών λιρών (13,5 χιλιάδες ευρώ) στη «βουλευτή» Ντογούς Ντεριγιά γιατί την έβρισε σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλού γράφει ότι οι ιατροί του «δημόσιου» τομέα αποφάσισαν να άρουν τα απεργιακά τους μέτρα μέχρι την Πέμπτη, μετά τη συμφωνία με το «υπουργείο» ότι μέχρι την Τετάρτη θα ικανοποιηθούν κάποια από τα αιτήματά τους. Η «συντεχνία» των ιατρών αποφάσισε να δώσει χρόνο μέχρι και την Τετάρτη, διαφορετικά από την Πέμπτη θα κατέλθουν και πάλι σε απεργία. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα στο πρωτοσέλιδό της.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Το πρόβλημα των πολιτών είναι η τροχαία κίνηση», αναφέρεται σε αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το κύριο πρόβλημα είναι η τροχαία κίνηση (22,6%), ακολουθεί η οικονομία (15,4%) και μετά η μη απόδοση δικαιοσύνης (12,7%). Αναφορά γίνεται και στην απόφαση «δικαστηρίου» στην υπόθεση εναντίον του Μπερτάν Ζάρογλου για τις βρισιές εναντίον «βουλευτή» του ΡΤΚ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γράφει, ακόμα, ότι η «βουλή» αναμένεται, σε συνεδρία της στις 13 Νοεμβρίου, να πάρει την τελική απόφαση για την ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων «εκλογών».

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) έχει τίτλο «Η βουλή των ιατρών» και γράφει ότι από το 1960 μέχρι σήμερα, από τους συνολικά 313 «βουλευτές» που εξελέγησαν, οι 58 ήταν ιατροί, 35 νομικοί και πέντε δημοσιογράφοι, ενώ 16 ήταν γυναίκες και 14 άτομα υπήρξαν «πρόεδροι» της «βουλής». Αλλού γράφει ότι καταρρέουν ιστορικά σπίτια στην κατεχόμενη Λεύκα, κτισμένα από την οθωμανική περίοδο, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον. Αναφορά γίνεται και στην αποζημίωση των 60 χιλιάδων τουρκικών λιρών (13,5 χιλιάδες ευρώ) που όρισε «δικαστήριο» στην υπόθεση εναντίον του Μπερτάν Ζάρογλου, ο οποίος, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έβρισε τη «βουλευτή» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντογούς Ντεριγιά.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Η προσβολή δεν έμεινε ατιμώρητη», αναφέρεται στην απόφαση «δικαστηρίου» στην υπόθεση εναντίον του Μπερτάν Ζάρογλου για τις βρισιές εναντίον της βουλευτού του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Ντογούς Ντεριγιά, η οποία σε δηλώσεις της μετά την απόφαση του «δικαστηρίου» είπε ότι τα λεφτά που θα λάβει από την αποζημίωση θα τα δωρίσει σε ιδρύματα για παιδιά και γυναίκες. Προβάλλει, ακόμα, δηλώσεις μελών των οικογενειών και συγγενών παιδιών που νοσηλεύονται στην παιδο-ογκολογική μονάδα νοσοκομείου στα κατεχόμενα, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην καθημερινότητά τους και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και προκλήσεων λόγω της ασθένειας των παιδιών τους. Αναφορά γίνεται και στις κομματικές διεργασίες εν όψει «εκλογών» και συγκεκριμένα στις αποφάσεις που αναμένεται να λάβουν τα κόμματα εντός Νοεμβρίου για τη λίστα με τους «υποψήφιους» τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα