AIDS: 70 Kύπριοι έχουν προσβληθεί κατά το 2015

Αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα HIV-AIDS στην Κύπρο, ενώ πιο μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι νέοι μέχρι 25 ετών δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα για τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας.

Κατά τη φετινή χρονιά παρουσιάστηκαν 70 νέα περιστατικά- όλοι Κύπριοι- αριθμός που τρομάζει καθώς κατά το 2014 είχαν προσβληθεί 38 άτομα.

Σύμφωνα με την Εθελόντρια Πρόεδρο του ΚΥΦΑ, Στέλλα Μιχαηλίδου, πρόκειται για Κύπριους το πολύ μέχρι 32 ετών.

Σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα αποτελέσματα, μέχρι το 2014, ο αριθμός των καταγεγραμμένων οροθετικών ατόμων έφθασε τα 902 άτομα ενώ σε αυτά, έχουν προστεθεί 70 νέα περιστατικά.

Σε δηλώσεις της στο SigmaLive, η κ. Μιχαηλίδου, επεσήμανε ότι τα δεδομένα και οι αριθμοί δείχνουν ότι οι νέοι μέχρι 25 ετών δεν γνωρίζουν για το HIV-AIDS. Αυξανόμενα είπε, είναι και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

«Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για εθνική στρατηγική κατά του AIDS», δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει συντονισμένη ενημέρωση σε σχολεία και στρατόπεδα.

Γρηγόριος Κλινική

Η Γρηγόριος Κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας εξειδικευμένη για την αντιμετώπιση του HIV, λειτούργησε για πρώτη φορά το 1996, στηριζόμενη από την πολιτεία σε διάφορα επίπεδα. Σήμερα, σύμφωνα με επιβλέπει συνολικά 250 οροθετικά άτομα. Στην κλινική παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλευτική, ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη.

Τι είναι

Το AIDS προκαλείται από τον ιό της Ανθρώπινης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας HIV, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των ρετροϊών, έχει σχήμα σφαιρικό και περιέχει RNA.

Ποια είναι η δράση του ιού του AIDS μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό;

Ο ιός αυτός έχει την ιδιότητα να προσβάλλει τα Τ-λεμφοκύτταρα που αποτελούν το αμυντικό μας σύστημα. Όταν τα Τ- εμφοκύτταρα προσβληθούν από τον ιό η ικανότητά του για παραγωγή ατνισωμάτων μειώνεται και έτσι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τις διάφορες λοιμώξεις.

Πόσο εύκολα καταστρέφεται ο ιός του AIDS;

Ο ιός του AIDS, HIV, αν και πολύ τοξικός όταν βρίσκεται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, καταστρέφεται εύκολα σε συνθήκες περιβάλλοντος, δηλαδή έξω από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η μολυσματικότητα του ιού μειώνεται κατά 90-95% μέσα σε λίγες ώρες. Η μολυσματικότητα εξαρτάται από τη συγκέντρωση. Σε πολύ πυκνή συγκέντρωση μπορεί να διαρκέσει 1-3 ώρες. Καταστρέφεται σχεδόν αμέσως με το διάλυμα οικιακής χλωρίνης και το οινόπνευμα.

Σε ποια βιολογικά ανθρώπινα υγρά ανιχνεύεται ο ιός του AIDS

O ιός του AIDS έχει ανιχνευθεί σε όλα σχεδόν τα ανθρώπινα βιολογικά Υγρά. Σε μεγάλη συγκέντρωση ικανή να προκαλέσει τη νόσο βρίσκεται στο αίμα, το σπέρμα, τα κολπικά και τραχηλικά υγρά και το μητρικό γάλα.

Ποιοι είναι οι τρόποι μετάδοσης του ιού του AIDS

1. Σεξουαλική επαφή

2. Μετάγγιση μολυσμένου αίματος

3. Επαφή με μολυσμένο αίμα (κοινή χρήση βελόνας ή σύριγγας, τυχαίο τρύπημα από χρησιμοποιημένη βελόνα)

4. Κάθετη μετάδοση από οροθετική έγκυο στο έμβρυο ή στο νεογνό κατά τον τοκετό ή το θηλασμό.

Δωρεάν τεστ HIV

Από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου, η ΚΥΦΑ, προσφέρει δωρεάν τεστ HIV (rabit test). Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 25 726252

Keywords
Αναζητήσεις
aids κυπρος, το aids στην κύπρο
Τυχαία Θέματα