7 σημεία κλειδιά και αναπάντητα ερωτήματα της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς

Πολλά είναι τα  αναπάντητα ερωτήματα και τα γκρίζα σημεία  της σύγκρουσης Ισραήλ/Χαμάς.

Χρήστες του X (Twitter) αναδημοσίευσαν ανάλυση του Military Chronicles με την χρήση βίντεο, εικόνων και διαθέσιμους χάρτες και επιχειρούν μια αποτίμηση της πρώτης αντίδρασης του Ισραήλ και της τακτικής της Χαμάς.

1) Το Ισραήλ δεν γνώριζε για τις προετοιμασίες της επίθεσης;

Η Γάζα είναι ένα στενό κομμάτι γης με έκταση 365 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Όλοι είχαν την εντύπωση ότι παρακολουθείται πλήρως από τον ισραηλινό στρατό και τις

υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά αποδείχθηκε ότι αυτό δεν ισχύει.

Προφανώς, η Χαμάς ανέπτυξε ένα σύστημα συντονισμού και επικοινωνίας που αποκλείει τις ηλεκτρονικές επαφές και με κάποιο τρόπο οι Παλαιστίνιοι κατάφεραν να κρύψουν τα πάντα από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

2) Το Ισραήλ δεν μπόρεσε να αποτρέψει την επίθεση.

Λίγο πριν την επίθεση σε σημεία ελέγχου και σε μεγάλες πόλεις στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς ανέπτυξε με συντονισμένο τρόπο MLRS, επίγειες δυνάμεις, αλεξιπτωτιστές και άλλο εξοπλισμό στις θέσεις τους.

Οι προετοιμασίες και τα πρώτα βήματα πέρασαν απαρατήρητα και δεν έγινε προληπτικό χτύπημα.

3)  Το σύστημα συναγερμού στα σύνορα δεν λειτούργησε.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα στα σύνορα, τα οποία το Ισραήλ είχε επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και τον εξοπλισμό, κατέστησαν άχρηστα.

Πολλές κάμερες και αισθητήρες επίσης δεν βοήθησαν στην ανίχνευση για σταματήσουν την επίθεση των Παλαιστινίων, καθώς και τα περίπολα μάχης τα οποία για κάποιο λόγο απλά δεν ήταν κοντά.

Τα παλαιστινιακά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπόρεσαν να χτυπήσουν εύκολα αυτόματα πολυβόλα και πύργους αισθητήρων και οι ομάδες επίθεσης της Χαμάς ανατίναξαν ανενόχλητοι τον φράχτη και διέσχισαν τα σύνορα.

Κανείς δεν προσπαθεί να τους επιτεθεί. Λόγω της αποτυχίας του συναγερμού, εκατοντάδες στρατιώτες του IDF σκοτώθηκαν στα στρατόπεδα, στους στρατώνες και ενώ κοιμόντουσαν.

4) Τακτική της Χαμάς.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι Παλαιστίνιοι δεν παρέκαμψαν τις οχυρώσεις και τις βάσεις του IDF. Εισέβαλαν επιθετικά τόσο σε σημεία ελέγχου όσο και σε βάσεις όπου βρίσκονταν στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα.

Ταυτόχρονα, η Χαμάς σταμάτησε να χρησιμοποιεί τανκς - πιθανώς λόγω των χαμηλών προσόντων των επιτιθέμενων ή ίσως της έλλειψης ανάγκης. Δεν είναι ακόμη σαφές πού βρίσκονταν εκείνη την ώρα οι φρουροί, οι δυνλαμεις ασφαλείας και οι δυνάμεις κάλυψης.

5) Η ετοιμότητα του στρατιωτικού εξοπλισμού.

Το ισραηλινό τανκ Merkava Mk.4, που καταστράφηκε από ρίψη ελικόπτερου, χτυπήθηκε σε μια από τις πιο απροστάτευτες περιοχές - από ψηλά.

Ταυτόχρονα, το σύμπλεγμα ενεργής προστασίας Trophy απενεργοποιήθηκε προφανώς. Τα πλάνα από την καταστροφή του τανκ και η σύλληψη του πληρώματος δείχνουν ξεκάθαρα ότι το όπλο του οχήματος είναι καλυμμένο.

Αυτό υποδηλώνει ότι το πλήρωμα δεν προετοίμασε το όχημα για μάχη και βασιζόταν μόνο στον εκφοβισμό.

6) Πανικός στις παραμεθόριες πόλεις.

Όλες οι κοινότητες, ειδικά όταν πρόκειται για μια περιοχή όπως η Λωρίδα της Γάζας, πρέπει να έχουν σχέδια σε εφαρμογή σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε οργανωμένη προειδοποίηση ή εκκένωση. Οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας αποδείχτηκαν τόσο λίγες σε αριθμό και ανεπαρκώς οπλισμένες που γρήγορα εκκαθαρίστηκαν από τους Παλαιστίνιους.

Την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε η εκκένωση των παραμεθόριων περιοχών.

7) Η διαφορά στον συντονισμό μεταξύ του Ισραηλινού Στρατού και της Χαμάς.

Μέχρι περίπου το μεσημέρι της 7ης Οκτωβρίου, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έδειξε ουσιαστικά καμία απάντηση στις μάχες.

Στη χώρα ήταν Σάββατο πρωί, Shabbat. Μετά από ώρες άρχισαν οι δυνάμεις ασφαλείας να συγκεντρώνουν εφέδρους και να οργανώνουν επιδρομές αντιποίνων.

Ωστόσο, ο θάνατος του διοικητή της ταξιαρχίας πεζικού του Nahal, Jonathan Steinberg, υποδηλώνει μια βεβιασμένη αντίδραση με δυνάμεις που κατά κάποιον τρόπο κατάφεραν να συγκεντρωθούν αμέσως.

Προφανώς, η επέμβαση του Nahal στις μάχες κατά της Χαμάς ξεκίνησε από τον διοικητή της ταξιαρχίας και δεν ήταν άμεση εντολή του Γενικού Επιτελείου.

Τι έπεται:

Τις επόμενες ημέρες, ο Ισραηλινός Στρατός κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση εντός των γειτονιών της Λωρίδας της Γάζας. Ωστόσο, οι δράσεις σε ανοιχτούς χώρους και σε κατοικημένες περιοχές είναι διαφορετικές. Μια προσπάθεια των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων να εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό νεκρών και από τις δύο πλευρές. Ειδικά αν η Χαμάς εντείνει τη χρήση drone.

Keywords
Τυχαία Θέματα