"Ξεφυτρώνουν" ενοικιαζόμενα δωμάτια χωρίς άδεια

«Σαν τα μανιτάρια» ξεφυτρώνουν εσχάτως στη Θεσσαλονίκη ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, που δεν διαθέτουν την απαιτούμενη από το νόμο άδεια λειτουργίας, όπως καταγγέλλει η Ένωση Ξενοδόχων της πόλης, ΕΞΘ, η οποία υποστηρίζει ότι έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα δεκάδες σχετικές καταγγελίες από τα μέλη της.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης,
Αριστοτέλης Θωμόπουλος, επισήμανε ότι κατόπιν πρόχειρης έρευνας που διενήργησε η Ένωση, διαπιστώθηκε ότι «στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μία μόνο επιχείρηση με ενοικιαζόμενα δωμάτια διαθέτει τη σχετική άδεια από τον ΕΟΤ».

«Οι επιχειρήσεις αυτές είναι πολλές, όπως μπορεί εύκολα να δει κάποιος με μια απλή αναζήτηση για ενοικιαζόμενα δωμάτια σε διάφορες ιστοσελίδες τουρισμού-προβολής και τηλεφωνικών καταλόγων στο Ίντερνετ», πρόσθεσε ο κ. Θωμόπουλος.

Η λειτουργία αυτών των μονάδων στοιχίζει απώλεια φόρων για το κράτος, διαμορφώνει, σύμφωνα με τον κ. Θωμόπουλο, συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τα νόμιμα καταλύματα, και δημιουργεί ζήτημα δυσφήμισης για την πόλη, καθώς «τα δωμάτια αυτά δεν ελέγχεται αν τηρούν, για παράδειγμα, τις απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας».

Σύμφωνα με την ΕΞΘ, οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σαν παράνομα «ξενοδοχεία» μισθώνουν χώρους ακόμα και με τη μέρα, χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο για να διαφημιστούν, προσελκύοντας πελάτες με δέλεαρ τις χαμηλές τιμές, εκμεταλλευόμενες την οικονομική κρίση.

Η Ένωση έχει καταγγείλει το γεγονός στην Τουριστική Αστυνομία Θεσσαλονίκης, με έγγραφό της, που εστάλη προχθές, στο οποίο ζητά την πλήρη εφαρμογή του νόμου, τόσο για μία συγκεκριμένη όσο και για άλλες επιχειρήσεις, που όπως έχει πληροφορηθεί λειτουργούν παράνομα. Ζητά επίσης την εντατικοποίηση των προσπαθειών αστυνόμευσης, με σκοπό να προστατευθούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν σύμφωνα με το νόμο. Η Ένωση έχει καταγγείλει το γεγονός και στον ΕΟΤ Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης, εκφράζει την αντίθεσή της στη θεσμική δυνατότητα ίδρυσης επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, τη στιγμή που δεν επιτρέπεται η δημιουργία ξενοδοχείων ενός και δύο αστέρων, «φαινόμενο το οποίο ασκεί από μόνο του αθέμιτο ανταγωνισμό στα ξενοδοχεία και κρύβει κινδύνους παραπλάνησης του καταναλωτή».

Η διοίκηση της ΕΞΘ σημειώνει, τέλος, ότι «συμφωνεί απολύτως με το αίτημα του ΞΕΕ προς το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και τον ΕΟΤ, να σταματήσει άμεσα η χορήγηση νέων αδειών ενοικιαζόμενων καταλυμάτων και να επανεξετασθεί συνολικά το σχετικό νομικό πλαίσιο»._
Keywords
Τυχαία Θέματα