«Βυθίζονται» τα δημόσια έσοδα

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων που «βυθίζονται», φέρνοντας ακόμη πιο κοντά στον «γκρεμό» τον κρατικό προϋπολογισμό και απομακρύνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας ενός «μαξιλαριού ασφαλείας» τον Ιούνιο, όταν και τελειώνουν τα ταμιακά διαθέσιμα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ωστόσο, διαβεβαίωσε χθες ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης για την ανάταξη των εισπράξεων του Δημοσίου και αντιστροφή της μέχρι σήμερα αρνητικής πορείας, αφού το Μάιο οι εισπράξεις
υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένες 25%-30%, με αποτέλεσμα η υστέρηση ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, γίνεται ακόμη πιο πιεστική έπειτα από το ενδεχόμενο να μην εκταμιευτεί εγκαίρως η επόμενη δόση των περίπου 4 δισ. ευρώ, όπως άφησε να εννοηθεί πρόσφατα η γερμανική πλευρά.

Σήμερα το μεσημέρι ο κ. Ζανιάς έχει συγκαλέσει στο υπουργείο σύσκεψη με τους προϊσταμένους των 10 μεγαλύτερων ΔΟΥ και των 5 μεγαλύτερων τελωνείων της Αττικής, προκειμένου να τους καταστήσει σαφές ότι η πορεία των εσόδων πρέπει να αντιστραφεί, καθώς η οικονομία οδηγείται σε αδιέξοδο, αλλά και για να τους επισημάνει την ανάγκη να «ξυπνήσει» ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός από το «λήθαργο» της προεκλογικής περιόδου, ώστε να συμβάλει στη συλλογή φόρων, χρεών και προστίμων που έχουν ήδη καταλογιστεί, αλλά δεν εισπράττονται λόγω της συνεχιζόμενης «χαλάρωσης».

Πρόσφατα, άλλωστε, ο κ. Ζανιάς είχε υπογραμμίσει ότι είναι «εθνικό καθήκον η πληρωμή των φόρων», ενώ ταυτόχρονα είχε προαναγγείλει συγκεκριμένες δράσεις και ειδικό σχέδιο για τη διενέργεια των ελέγχων με έμφαση στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών με ειδικές ομάδες «κρούσης» 20 συνεργείων που θα στελεχώσουν τις εφορίες και θα εστιάσουν τους ελέγχους σε όσους έχουν χρέη άνω των 10.000 ευρώ, την εμπρόθεσμη απόδοση του ΦΠΑ αναγνωρίζοντας βέβαια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά με κυριότερο την έλλειψη ρευστότητας, αλλά και συνεχές «κυνήγι» της φοροδιαφυγής.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι στο πρώτο τετράμηνο του έτους οι εισπράξεις από τους ελέγχους ΦΠΑ ανήλθαν σε 205 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 95 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011, δηλαδή καταγράφουν αύξηση 105%.

Επιχείρηση - «σκούπα»

Με βάση τις εντολές του κ. Ζανιά ξεκινά άμεσα μια ακόμη επιχείρηση-«σκούπα» σε οφειλέτες του Δημοσίου, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν αποδίδουν ΦΠΑ, αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες που εντοπίστηκαν με μεγάλα ποσά σε αδήλωτες καταθέσεις για την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Ετσι, όλες οι εμπλεκόμενες με τη φοροδιαφυγή υπηρεσίες, όπως το ΣΔΟΕ η Οικονομική Αστυνομία και η Δικαιοσύνη θα λάβουν αυστηρές οδηγίες να ασχοληθούν αποκλειστικά το προσεχές διάστημα με όσους παραβίασαν ή παραβιάζουν συστηματικά τη φορολογική νομοθεσία και χρωστούν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο και:

* Να αυξήσουν τον αριθμό αυτών που μπαίνουν στη λίστα του οικονομικού εισαγγελέα για σύλληψη και πα
Keywords
Τυχαία Θέματα