Η ΕΡΤ θα χρηματοδοτήσει ταινίες

Στη χρηματοδότηση 20 κινηματογραφικών ταινιών θα προχωρήσει η ΕΡΤ, εκπληρώνοντας την υποχρέωσή της να καταβάλλει το 1,5% του προϋπολογισμού της στην ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφίας.

Από το 2008 έως σήμερα, έχουν κατατεθεί προς αξιολόγηση, 88 τίτλοι κινηματογραφικών παραγωγών.

Σε ανακοίνωση της ΕΡΤ τονίζεται πως «μετά από τριετή αδράνεια, συστήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, επιτροπή αξιολόγησης για το «1,5%», η οποία συγκροτείται
από τον κριτικό κινηματογράφου Παναγιώτη Τιμογιαννάκη, την ηθοποιό Θέμιδα Μπαζάκα, τον γενικό διευθυντή Ελληνικής Ραδιοφωνίας και μουσικό Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον σκηνοθέτη Δημήτρη Βερνίκο και τον κριτικό κινηματογράφου και σκηνοθέτη Νίνο Φένεκ Μικελίδη».

Όσο για το προϋπολογισθέν ποσό που αντιστοιχεί στο «1,5%» για την εκάστοτε χρηματοδοτική περίοδο, διευκρινίζει ότι θα διατίθεται ως εξής:

«Το 40% έως 50% θα αφορά σε ποιοτικές κινηματογραφικές παραγωγές και ταινίες ευρείας απήχησης, συμπαραγωγές ελληνικού ενδιαφέροντος κυρίως με το ΕΚΚ, αλλά και με άλλες ελληνικές εταιρείες παραγωγής ή ανεξάρτητους Έλληνες παραγωγούς. Το 25% έως και 35% θα διατίθεται σε κινηματογραφικές παραγωγές ταινιών χαμηλού προϋπολογισμού (low budget), αποκλειστικής χρηματοδότησης της ΕΡΤ Α.Ε.».

Με αυτό τον τρόπο δίνεται, για πρώτη φορά από τη δημόσια τηλεόραση, η δυνατότητα σε νέους, πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς, σκηνοθέτες και παραγωγούς να εξασφαλίσουν τις χρηματοδοτικές πηγές για την υλοποίηση των ταινιών τους.

Παράλληλα, με τον τρόπο αυτόν, η ΕΡΤ θα διαθέτει δικές της κινηματογραφικές παραγωγές για τα διεθνή φεστιβάλ και την παγκόσμια διανομή και εκμετάλλευση, αλλά και για απεριόριστες τηλεοπτικές μεταδόσεις από τα κανάλια της.

Η χρηματοδότηση ταινιών σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που ορίζει η ΕΡΤ, η οποία θα χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου την πρώτη ή την δεύτερη κινηματογραφική ταινία των σκηνοθετών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός παραγωγής της ταινίας δεν θα ξεπερνά το πλαφόν των 200.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών επί του προϋπολογισμού 9% για τον σκηνοθέτη, 3% για τον σεναριογράφο και 8% για τον παραγωγό, πλέον ΦΠΑ και πλέον εργοδοτικών εισφορών, ενώ τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, διανομής και διακίνησης της ταινίας ανήκουν αποκλειστικά στην ΕΡΤ ΑΕ.

Η αποκλειστική χρηματοδότηση των ταινιών χαμηλού προϋπολογισμού- low budget από την ΕΡΤ ΑΕ δεν θα αποκλείει την προσφορά χορηγιών ή τη συμμετοχή προαγοράς δικαιωμάτων από διανομείς ή sales agents.

Ανάλογο ποσοστό (25% έως 35%) θα διατίθεται σε διεθνείς κινηματογραφικές συμπαραγωγές, στις οποίες αποδεδειγμένα συμμετέχει τουλάχιστον ένας συμπαραγωγός εκτός Ελλάδος.
Keywords
Τυχαία Θέματα