Το Δουβλίνο στρέφεται προς τους Ιρλανδούς της διασποράς

Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, κάλεσε τους ιρλανδούς που ζουν στο εξωτερικό να συμμετάσχουν στις προσπάθειες της κυβέρνησης για να μειωθεί η ανεργία στο νησί, και υποσχέθηκε να καταβάλει πριμ σε εκείνους που θα βοηθήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας στη μητέρα πατρίδα.

Αυτό το πριμ θα αποτελέσει μέρος ενός εθνικού σχεδίου κατά της ανεργίας το οποίο θα αποκαλυφθεί την προσεχή Τρίτη από την κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε αυτό το μέτρο σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Irish Times, η οποία έγινε με την ευκαιρία ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

Θα ανταμείβονται Ιρλανδοί του εξωτερικού οι οποίοι θα προτείνουν "αποτελεσματικές ιδέες", που θα οδηγήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας στη χώρα της καταγωγής τους. Το πριμ αυτό των 3.000 ευρώ για κάθε θέση που θα δημιουργηθεί θα καταβάλλεται μετά από δύο χρόνια για να μπορέσουν οι αρχές να βεβαιωθούν ότι πρόκειται για βιώσιμες θέσεις εργασίας.

"Αν οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται στην Ιρλανδία, και εξακολουθούν να υπάρχουν μετά από δύο χρόνια, αυτός που έλαβε την πρωτοβουλία ή αυτός που τις δημιούργησε θα λάβει αποζημίωση από την κυβέρνηση", εξήγησε ο Κένι στην Ιrish Times.

Όπως υπενθυμίζεται από την εφημερίδα, οι Ιρλανδοί της διασποράς με την ευρεία έννοια (δηλαδή, οι μετανάστες καθώς και οι απόγονοι των προηγούμενων γενεών των Ιρλανδών που πήγαν στο εξωτερικό) εκτιμώνται σε περίπου 80 εκατομμύρια ανθρώπους, που ζουν κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες αγγλοσαξονικές χώρες όπως η Αυστραλία ή ο Καναδάς.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι Ιρλανδοί στην ανεργία αντιπροσώπευαν το 14,6% του εργατικού δυναμικού τον Απρίλιο, σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι σε μια χώρα με σύνολο περίπου 4,2 εκατομμύρια κατοίκους.

Η Ιρλανδία έχει πληγεί σκληρά από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που υποχρέωσε τη χώρα να ενταχθεί το φθινόπωρο σε ένα σχέδιο βοήθειας ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Έντα Κένι, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία στις αρχές του έτους, επιχειρεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους αυτού του σχεδίου βοήθειας, το οποίο είχε διαπραγματευθεί ο προκάτοχός του, κ. Μπράιαν Κάουεν.
Keywords
Τυχαία Θέματα