Θέλουν το σημερινό σύστημα τιμολόγησης

Απάντηση στις κατηγορίες ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ακριβές και στις προτάσεις για ανατροπή των τιμολογίων αγοράς της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, επιχειρούν με σημερινή κοινή ανακοίνωση ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ και η Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, αποδίδοντας τις πιέσεις για αλλαγές στους εκπροσώπους των ορυκτών καυσίμων.

Όπως επισημαίνουν, το σύστημα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα
ευνοεί την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών, οι οποίες θωρακίζουν τη χώρα από το σοκ που πρόκειται να υποστεί η χώρα το 2013 εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κόστους ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, λιγνίτης, φυσικό αέριο). Το 2013, όπως είναι γνωστό, καταργείται η δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής οι οποίες θα πρέπει να πληρώνουν για κάθε τόνο CO2 που παράγουν.

Τονίζουν ακόμη ότι οι ΑΠΕ δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας, εξασφαλίζουν μεγαλύτερη εθνική προστιθέμενη αξία σε σχέση με τους σταθμούς ορυκτών καυσίμων (φυσικό αέριο, λιγνίτης) και μειώνουν την εξάρτηση από το εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο ΕΣΗΑΠΕ και η ΕΛΕΤΑΕΝ υποστηρίζουν ότι η διατήρηση του σημερινού τρόπου πληρωμής των Α.Π.Ε., θα οδηγήσει το 2020 σε χαμηλότερο συνολικό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφέρουν ωστόσο ότι ο ειδικό τέλος ΑΠΕ (περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ) όπως υπολογίζεται σήμερα οδηγεί σε υπερβολική και τεχνητή υπερτίμησή του. «Ο καταναλωτής, καταλήγει η ανακοίνωση, πληρώνει λεφτά τα οποία δεν διατίθενται υπέρ των Α.Π.Ε. αλλά χάνονται στον καιάδα των τραγικών στρεβλώσεων της αγοράς. Αν όλα τα λεφτά που πλήρωσε ο καταναλωτής τα τρία τελευταία χρόνια ως Ειδικό Τέλος Α.Π.Ε. διοχετεύονταν υπέρ των Α.Π.Ε. μόνο, ο ΔΕΣΜΗΕ δεν θα είχε κανένα έλλειμμα. Αυτός ο στρεβλός τρόπος υπολογισμού πρέπει να διορθωθεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα