Θέλω τη μέρα που θα φύγεις

Η όπερα της πεντάρας

Του Κώστα Παπαθεοδώρου
Δραματικές είναι πλέον οι εξελίξεις μετά την οριστική -όπως τη χαρακτηρίζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου- διαφωνία για νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και επιπλέον 20 χιλ. απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων εντός του τρέχοντος έτους.
Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες ήταν αδύνατον να επέλθει συμφωνία καθώς οι εκπρόσωποι της Τρόικα κλιμάκωναν
διαρκώς τις απαιτήσεις τους σε σημείο ώστε να μην αφήνουν περιθώριο ειλικρινούς με στόχο την εξεύρεση κοινού τόπου. Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει τις περαιτέρω κινήσεις του, τονίζοντας πάντως ότι είναι σε ανοικτή γραμμή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο ενημέρωσε με κάθε λεπτομέρεια νωρίς το απόγευμα.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις Βενιζέλου ο οποίος μετά την αιφνίδια ανακοίνωση της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα επιστρέφει εσπευσμένα από το Βερολίνο. Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τονίζοντας πάντως ότι ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλία συγκρότησης νέας κυβέρνησης η οποία θα υποστηρίζεται από όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου. ‘Όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε αίσθηση και ποικίλα σχόλια η απουσία του προσδιορισμού που αφορά τα κόμματα του «κοινοβουλευτικού Τόξου».
Την ίδια στιγμή εμφανή αμηχανία έχει προκαλέσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωση της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ήδη στην Κουμουνδούρου και όπως μας πληροφορούν από στιγμή σε στιγμή θα απευθύνει και αυτός διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήδη κάνουν ανοικτά λόγο για σκηνοθετημένη πολιτική κρίση με στόχο την εκβίαση συναίνεσης ή έστω ανοχής σε ένα νέο πακέτο μέτρων λιτότητας και περικοπών ξεκαθαρίζοντας όμως ότι πλέον «το λόγο έχει ο λαός».
Κατόπιν αυτού έχει ιδιαίτερη αξία το διάγγελμα που θα απευθύνει ο κ. Τσίπρας καθώς όλοι προεξοφλούν ότι θα ζητήσει «εδώ και τώρα εκλογές». Αμέσως μετά -λένε οι πληροφορίες – επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα κατευθυνθούν πεζή προς την Πλατεία Συντάγματος όπου ήδη συρρέουν χιλιάδες κόσμου
Εμβρόντητοι είναι και στην Αγ. Κωνσταντίνου όπου πριν λίγο έφτασε και ο Φώτης Κουβέλης. Ο Πρόεδρος της ΔΗΜ. ΑΡ. κάλεσε σε σύσκεψη όλα τα στελέχη του κόμματος και αργότερα θα προβεί σε δηλώσεις.
Ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμένος επιστρέφει με πλοίο της γραμμής από τη Μύκονο διαμηνύοντας ότι «τα Ξύλινα Τείχη θα μας σώσουν».
Σύγχυση και στο ΠΑΣΟΚ με τους βουλευτές οι οποίοι κλήθηκαν εσπευσμένα στα γραφεία του Κόμματος να κατευθύνονται άλλοι στην Ιπποκράτους και στη Χαρ. Τρικούπη, κάποιοι στη Συγγρού και στη Ρηγίλλης και μερικοί στην…Κουμουνδούρου.
Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι από τα ξημερώματα είδαν το Μιχάλη Χρυσοχοίδη να βηματίζει νευρικά στο περιστύλιο της Βουλής φορώντας σκούρο κουστούμι και ανοιχτόχρωμη λαμέ γραβάτα…

Στο ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας αφού απηύθυνε μήνυμα συστράτευσης προς όλους τους εργαζομένους ( συμπεριλαμβάνοντας και τους απολυμένους του Ριζοσπάστη) τέθηκε επικεφαλής του ΠΑΜΕ και ομοθυμαδόν κατευθύνονται προς την αμερικανική πρεσβεία.
Τέλος ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος από την ελληνοαλβανική μεθόριο όπου παίρνει μέρος στην καταδίωξη των Αλβανών κακοποιών δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει τουλάχιστον την ψήφο ανοχής του ΠΑΣΟΚ και φυσικά την υποστήριξη της Ν.Δ.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι «η Χρυσή Αυγή φτύνει όλους τους διεφθαρμένους πολιτικάντηδες και δεν ξεχνά τις προδοσίες της ΝΔ που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή. Από το ''η Κύπρος κείται μακράν'' του γέρου Καραμανλή μέχρι το Μνημόνιο και την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας του Σαμαρά. Ας τολμήσουν να κάνουν εκλογές και τότε θα δούμε πόσος χρόνος ζωής απομένει στα πολιτικά πτώματα της Μεταπολίτευσης και τις παραφυάδες τους.».
Πρόσθεσε, τέλος , πως οι Χρυσαυγίτες «θα ήταν πολιτικοί απατεώνες αν συνεργάζονταν μόνο με ένα κόμμα που ξεπουλά την πατρίδα».
Ο κ. Μιχαλολιάκος προέτρεψε όσους αναζητούν λοστούς και σιδερογροθιές να σπεύσουν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής όπου από το πρωί «τα λεβεντόπαιδα» μοιράζουν… προεκλογικό υλικό!

Οι συνεργασίες
Με τις δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν αλλοπρόσαλλα μηνύματα τα επιτελεία των κομμάτων επιχειρούν ήδη να ρίξουν γέφυρες σε όμορα ιδεολογικά κόμματα η να ανοίξουν παράθυρα συνεργασίας σε σχηματισμούς με ταυτόσημες απόψεις.
Οι πληροφορίες λένε ότι από μέρες έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο ηγεσίας η κοινή εκλογική κάθοδος μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι από τη συνένωση ή έστω την κοινή εκλογική κάθοδο θα προκύψει μια ενιαία πολιτική κίνηση με τον τίτλο: «Ευρωπαϊκό Κόμμα». Πρόεδρος θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς, αντιπρόεδροι η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Βαγγέλης Βενιζέλος.
Στην αντίπερα όχθη και με επικεφαλής τον Άγγελο Χάγιο επιδιώκεται η συγκρότηση ενός πατριωτικού μετώπου το οποίο θα εκφράζει το υπαρκτό και διαρκώς διογκούμενο σήμερα πολιτικό ρεύμα ρήξης και ανατροπής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει πρωτεργάτης του Μετώπου: « πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο της αριστεράς να αποτινάξει τα βαρίδια διαχειριστικών και γραφειοκρατικών λογικών και ταυτόχρονα να αναδείξουμε τη λαϊκίστικη αντίληψη και τη δημαγωγική ρητορεία των δυνάμεων της οπορτουνιστικής αριστεράς».

Η Πλατεία είναι γεμάτη
Και ενώ οι διεργασίες είναι πυρετώδεις στην Πλατεία Συντάγματος αλλά και στα κέντρα πολλών πόλεων της Περιφέρειας οι συγκεντρώσεις ανάβουν και όλα είναι… συνειδητά.
Οι πολίτες που όλο αυτό το διάστημα απείχαν επιδεικτικά και δυσεξήγητα από κάθε είδους διαμαρτυρία, κατακλύζουν πλέον τα κέντρα των πόλεων και δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν ένα τέλος στο μαρτύριο της σταγόνας που υφίστανται εδώ και τρία χρόνια.
Ήδη οργανώνονται γενικές συνελεύσεις με μηνύματα ενάντια στην ανεργία, υπέρ της σταθερής και ασφαλισμένης δουλειάς, κατά των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.
Παράλληλα εκδίδονται ψηφίσματα για:
- Ακύρωση του μνημονίου. Παύση πληρωμών στους τοκογλύφους - διαγραφή του ληστρικού χρέους. Ακύρωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
- Έξοδος από ΟΝΕ - ευρώ. Ρήξη, απειθαρχία, έξοδος από Ε.Ε.
- Εθνικοποίηση με κοινωνικό - εργατικό έλεγχο, χωρίς αποζημίωση, τραπεζών επιχειρήσεων στρατηγικών τομέων και άλλα.
Επίσης τόσο στο Σύνταγμα όσο και σε άλλες μεγάλες Περιφερειακές Συγκεντρώσεις έχουν αναρτηθεί πανό με συνθήματα κατά εκδοτών, καναλαρχών και μεγαλοεργολάβων με την προτροπή να κοινωνικοποιηθούν όσα μέσα κατέχουν παράνομα και χωρίς άδεια.
Τέλος γενική θυμηδία αλλά με γλυκόπικρη γεύση προκάλεσε το αναρτημένο σε αεροπανό σύνθημα: «Τηλεθεατές μην ανησυχείτε, την τηλεόραση δεν θα σας την πάρουν ποτέ»

Εμείς και οι άλλοι
Είναι προφανές ότι από τη στιγμή της ανακοίνωσης περί της κατάρρευσης των συνομιλιών καταφθάνουν εκατοντάδες δημοσιογράφοι όλων των μέσων Ενημέρωσης για να καλύψουν την πολιτική κρίση την κοινωνική αναταραχή.
Όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα κάνουν αλλεπάλληλες ζωντανές συνδέσεις με τους απεσταλμένους οι οποίοι στα ρεπορτάζ τους μιλούν για κίνδυνο ανάφλεξης και κοινωνικής εξέγερσης.
Μάλιστα ένας Αθηναίος μιλώντας όταν ρωτήθηκε σχετικά από ρεπόρτερ του CNN απάντησε αποστομωτικά ότι: «οι Δημοκρατίες δεν κινδυνεύουν από τους πολίτες. Μόνο οι αδίστακτες, απάνθρωπες και στυγνές εξουσίες καταρρέουν…».
Αλλεπάλληλα είναι τα ρεπορτάζ, τα άρθρα και τα σχόλια στις ηλεκτρονικές σελίδες των Εφημερίδων.
Όλα τα Μέσα αναπαράγουν το στερεότυπο της πολιτικοοικονομικής κρίσης προβάλλοντας το πιθανό ενδεχόμενο της κοινωνικής εξέγερσης. Επίσης παραπέμπουν στις αυριανές αντιδράσεις των αγορών κάνοντας λόγο για χρεοκοπία, αποπομπή, παύση πληρωμών
Αξίζει να αναφερθεί το σχόλιο του Spiegel το οποίο σχετίζει την πολιτική κρίση στην Αθήνα με τις γερμανικές εκλογές, προβλέποντας μάλιστα ότι η Καγκελάριος Μέρκελ θα εμφανιστεί ως η από μηχανής θεός και θα επιχειρήσει να δώσει “success story” στη νέα ελληνική τραγωδία.

Εφ` όπλου λόγχη
Στο μεταξύ και όσο περνούν οι ώρες η κατάσταση περιπλέκεται, η ένταση μεγαλώνει, οι συγκεντρώσεις απλώνονται και η Κυβέρνηση συνεχίζει να είναι άφαντη.
Μάταια έλληνες και ξένοι Δημοσιογράφοι αλλά και επιτετραμμένοι ξένων πρεσβειών επιδιώκουν να επικοινωνήσουν με εκπροσώπους της Κυβέρνησης.
Μαύρο Παντού. Νεκρά τηλέφωνα, κλειστές πόρτες υπουργείων, σφαλισμένες αυλόπορτες αλλά και δυνάμεις της αστυνομίας σε όλους τους δρόμους.
Μόνο ο υπουργός Υγείας συνεχίζει να εμφανίζεται στην τηλεόραση πουλώντας βιβλία. Οι υπόλοιποι άφαντοι…
Κάποιοι μάλιστα λένε ότι κοντά στην Ηρώδου του Αττικού θεάθηκε το τάγμα της Στρατοχωροφυλακής και οι επίλεκτοι της BlackRock.

Ο φόβος είναι διάχυτος και «οι εμπνευστές της κρίσης» διαπιστώνουν ότι όταν το μπαρούτι είναι χυμένο αντί για ελεγχόμενη έκρηξη, εύκολα η σπίθα μπορεί να γίνει πυρκαγιά.
Γιατί πράγματι για τους μισθούς και τις συντάξεις άντε να απλώσεις κανά πανό. Όταν όμως μαζί με τη μιζέρια και το σπαραχτικό πόνο εγείρονται ζητήματα δημοκρατίας το συναίσθημα κυριεύει τη λογική και οι άνθρωποι εξοργίζονται. Και τότε άγνωστο που πως πότε και γιατί: φυτεύουν την ελπίδα τους στον αγώνα αντί την απελπισία τους στο μίσος.
Και α είναι αυτό το σημείο μηδέν. Η κόκκινη γραμμή της κοινωνικής ανοχής και αντοχής.
Το μίσος οι επιτήδειοι μπορούν να το αντιμετωπίσουν με υποσχέσεις και ψέματα. Στην ελπίδα όμως υποκύπτουν γιατί έχουν μάθει να κυβερνούν υπηκόους και όχι ελεύθερους πολίτες.
Keywords
αλέξης τσίπρας, φώτης κουβέλης, χρυση αυγη, νίκος μιχαλολιάκος, ντορα μπακογιαννη, αβραμοπουλος, σαμαρας, τροικα, βενιζελος, ΠΑΣΟΚ, συριζα, τσιπρας, εκλογες, μυκονος, βουλη, ΚΚΕ, παμε, μιχαλολιάκος, νεα δημοκρατια, κυπρος, μνημονιο, δημοσκοπηση, τραπεζες, συνταγμα, θυμηδία, cnn, χρεοκοπια, spiegel, αθηνα, μερκελ, νέα, βομβα mall, σπιθα, μιζέρια, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, αξια, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, μιχαλολιάκος, αλέξης τσίπρας, φώτης κουβέλης, νίκος μιχαλολιάκος, κομματα, βουλευτες, κουβελης, αδεια, αυγη, βερολινο, εξοδος, τηλεοραση, ψεματα, cnn, αμηχανια, αρθρα, αμερικανικη πρεσβεια, ανεργια, αποζημιωση, βρισκεται, γευση, γινει, γραφεια, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωσεις, δωσει, δικτυα, ευκολα, ευρω, εκρηξη, εκχωρηση, ελπιδα, ζωης, ιδια, ιδιο, θεος, θυμηδία, κυβερνηση, κινηση, κομμα, λογο, μαυρο, μαξιμου, μιζέρια, μηκος, μηκος κυματος, μηνυματα, μηδεν, μισος, ρεπορτερ, ντορα, ξημερωματα, οπερα, οχθη, παμε, πλοιο, πορτες, πρωι, ρευμα, ρηξη, σελιδες, συνθηματα, σχολια, ταγμα, τειχη, τρια, συγγρου, φυσικα, φοβος, χρυση, χρονος, ωρες, αγνωστο, δημητρης, χωρα, ιδιαιτερα, κωνσταντινου, μυκονο, πακετο, πηγες, πληροφοριες, spiegel, υγειας
Τυχαία Θέματα