Παναγιώτης Μηταράκης: Ο «βρετανοαμερικανικός» ιμάντας....

Σε εποχές που βλέπουμε το...ευρώ με το...κυάλι και η έννοια της Ανάπτυξης είναι συνυφασμένη όπως ένα ποτήρι νερό μέσα στην έρημο, έχει σημασία να δούμε ΠΟΙΟΙ θα μας πάνε στην Ανάπτυξη. Μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό μας προέκυψε μια "καταγάλανη τριπλέτα" με Υπουργό τον Κωστή Χατζηδάκη και Υφυπουργούς τους Θανάση Σκορδά και Παναγιώτη Μηταράκη. Αυτοί λοιπόν -με τις...αυλές τους - θα μας δώσουν "ενα ποτήρι νερό" να μην πεθάνουμε απο (χρηματική) αφυδάτωση. Θα δημιουργήσουν πλούτο και θέσεις εργασίας που θα τον
μοιράσουν δίκαια σε όλους. Θα ασχοληθούμε ΠΟΛΥ ΕΝΕΡΓΑ - απο εδώ και πέρα - με το "τρίο" αυτό και τους ανθρώπους τους(για ευνόητους λόγους). Αλλά ας ξεκινήσουμε να δούμε λίγο ποιοί είναι,τι αντιπροσωπεύουν στην μέχρι τώρα πορεία τους(κατα το follow the money).Και αρχικά απο τον 41χρονο Παναγιώτη Μηταράκη που δηλώνει επάγγελμα "οικονομικός αναλυτής"(κάτι σαν το "φέξε μου και γλίστρησα"). Το 1995 τελείωσε το Αμερικάνικο Κολλέγιο μετά τρία χρόνια στην Αγγλία(Οξφόρδη) και το 2003 πήρε και το MBA(Διοίκηση Επιχειρήσεων). Και είναι εταίρος (Fellow) του Βρετανικού Ινστιτούτου Διοίκησης Επιχειρήσεων και κάτοχος του διεθνούς τίτλου Πιστοποιημένου Οικονομικού Αναλυτή (CFA)- για να μην τον αδικήσουμε. Αν και βουλευτής εκλέχθηκε πριν ενα χρόνο (6/5/2012) μπήκε αμέσως στην κυβέρνηση και στην προσπάθεια να μας σώσει(άλλωστε τον Ιούνιο του 2010 - πριν τρία χρόνια- ανέλαβε αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας). Fast track άνοδος....Αλλά βέβαια υπήρξε και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών της Μ. Βρετανίας, μέλος του Δ.Σ. της Βρετανικής Εταιρείας Πιστοποιημένων Οικονομικών Αναλυτών και μέλος του Συμβουλίου Κηδεμόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μ. Βρετανίας. - Με τόσο βρεττανοαμερικανική "κουλτούρα" είναι απορίας άξιο τι συζητάει με τους...Γερμανούς της Μέρκελ....
Πρόσφατα του έγραψαν οτι «διεκδικεί» μια οριζόντια λειτουργία στο πλαίσιο της Κυβέρνησης» και εκείνος απάντησε ως εξης:

«Το μόνο «μέτωπο» που δυστυχώς είναι υπαρκτό είναι αυτό της … διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Ο συντάκτης του δημοσιεύματος είτε από άγνοια είτε για λόγους που μόνο ο ίδιος γνωρίζει, πρώτον συγχέει την Επιχειρησιακή Συντονιστική Επιτροπή για το εξωτερικό εμπόριο με την Συντονιστική Επιτροπή Εξωστρέφειας και δεύτερον αγνοεί τον ορισμό των Στρατηγικών Επενδύσεων, σύμφωνα με τον Ν. 4146/2013.
Ως προς την Συντονιστική Επιτροπή Εξωστρέφειας, αυτή είναι ένα διυπουργικό όργανο, το οποίο συστάθηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού (ΦΕΚ 3190Β/30-11-2012), προεδρεύει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και έχει ως αρμοδιότητες:
α. Το συντονισμό και την παρακολούθηση των διεθνών οικονομικών δράσεων της Ελλάδας και την προώθηση της εξωστρέφειας της Ελληνικής Οικονομίας.
β. Την παρακολούθηση των οικονομικών εξελίξεων σε χώρες ή ομάδες χωρών ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.
γ. Τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης συνεκτικής εθνικής στρατηγικής για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, που θα αλληλοσυμπληρώνεται με την πολιτική οικονομικής διπλωματίας και θα στηρίζει τη συνολική προσπάθεια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Βασικός στόχος είναι η επιβεβαίωση, βελτίωση και παρακολούθηση υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους.
δ. Τη διαμόρφωση κοινών κατευθύνσεων πολιτικής σε μια οριζόντια προσέγγιση, την αποτελεσματική διασύνδεση των επιμέρους πολιτικών και την αξιοποίηση όλων των εργαλείων εξωστρέφειας.
Όσον αφορά τις Στρατηγικές Επενδύσεις, αυτές ορίζονται ως οι επενδύσεις που επιφέρουν ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα σημαντικής εντάσεως στη συνολική εθνική οικονομία στη βιομηχανία, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στις μεταφορές και επικοινωνίες, στην παροχή υπηρεσιών υγείας και στην παροχή υπηρεσιών εν γένει, του τριτογενούς τομέα. Σε αυτές τις επενδύσεις έχει το Υπουργείο Ανάπτυξης συναρμοδιότητα και ειδικά η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων, της οποίας έχω την ευθύνη.
Κατόπιν των ανωτέρω είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα σύγχυσης αρμοδιοτήτων ή πρόβλημα συνεργασίας όπως θα ήθελε να εννοηθεί ο σίγουρα παραπληροφορημένος συντάκτης. Αντίθετα έχω τις καλύτερες σχέσεις με όλους τους συναδέλφους».

Δηλαδή ο κ.Μηταράκης έχει όλες τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα και χαράζει την εθνική μας στρατηγική για αυτόν τον τομέα.
Ας σταματήσουμε εδώ, προς το παρόν
Keywords
Τυχαία Θέματα