Θα "βγει" το PSI και η Ελλάδα θα μείνει στο Ευρώ

Κοντά στην ολοκλήρωση των συνομιλιών σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του Όλι Ρεν από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε, επίσης, πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει της προϋποθέσεις
για την παραμονή της στη ζώνη του ευρώ.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος σε θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής εξήγησε, επίσης, ότι στόχος των σκληρών μέτρων που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μείωση του χρέους είναι η επιστροφή της ευρωζώνης στον δρόμο της ανάπτυξης και η οχύρωση των τραπεζών.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να επανέλθουμε σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης είναι να δώσουμε λύση στην κρίση χρέους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος», διαμήνυσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι για την επιστροφή του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με το αν έχουν τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση προϋποθέσεις για την επιστροφή του κλιμακίου, ο Αμαντέου Αλταφάζ απάντησε ότι δεν υπάρχουν όροι, ωστόσο όπως είπε, υπάρχει πολύ δουλειά που θα πρέπει να γίνει σε πολλά μέτωπα.

Ερωτηθείς εξάλλου σχετικά με τη θέση της Επιτροπής για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και για το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού, αρνήθηκε επί της ουσίας να απαντήσει και περιορίστηκε να δηλώσει ότι τα θέματα αυτά θα εξεταστούν στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές κατά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Φ. Σαχινίδης: «Με ικανοποιητικούς ρυθμούς» προχωρά το PSI

Την πρόοδο όσον αφορά στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδης, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των κατόχων ελληνικών ομολόγων για την περικοπή του χρέους προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

«Βρισκόμαστε σε ένα ικανοποιητικό σημείο», δήλωσε ο κ. Σαχινίδης στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή μέρος των διαπραγματεύσεων αφορά το επιτόκιο, το δίκαιο που θα διέπει τα ομόλογα, αλλά και μια σειρά από άλλες παραμέτρους. «Δεν έχουμε έρθει σε συμφωνία, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο τελικό κείμενο. Αυτό που μπορώ να καταγράψω είναι ότι υπάρχουν εξελίξεις στις συζητήσεις αυτές και βέβαια αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε ένα ικανοποιητικό σημείο στην πορεία των συζητήσεων.»

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, «ζητούμενο είναι να έχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία θα διατηρήσει το χαρακτήρα που επιδιώχθηκε από τους ηγέτες της Ευρώπης...δηλαδή να είναι μια εθελοντική συμφωνία στην οποία θα συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας και θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που αν θέλετε είναι και το πιο σημαντικό».

«Θέλουμε οι διαπραγματεύσεις αυτές
Keywords
Τυχαία Θέματα