Συνεχίζεται ο διαγωνισμός για τον σύμβουλο της Διεθνούς Εκθεσης

Προς το τέλος του καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των τεχνικών και, ακολούθως, των οικονομικών προσφορών των πέντε σχημάτων, που διεκδικούν τον ρόλο του συμβούλου της ΔΕΘ ΑΕ για τα έργα ανάπτυξης των εκθεσιακών και συνεδριακών της υποδομών, στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού, ύψους 1,14 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε σήμερα, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Διεθνούς
Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), Γιάννης Κωνσταντίνου. Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, αμέσως μετά την επιλογή, ο σύμβουλος μπορεί να αναλάβει δράση, οπότε αν όλα εξελιχθούν βάσει χρονοδιαγράμματος, ο ανάδοχος «θα πιάσει δουλειά» αρχές φθινοπώρου.

Σύμφωνα με τον κ.Κωνσταντίνου, μόνο οι πέντε από τους επτά υποψήφιους αναδόχους, που είχαν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές τον περασμένο Δεκέμβριο, «είχαν παραδεκτό φάκελο». 'Αγνωστο παραμένει, ωστόσο, ποια ήταν τα δύο σχήματα, που βρέθηκαν εκτός διαδικασίας .

Περί μετεγκατάστασης

Τη στιγμή, πάντως, που ο διαγωνισμός για τον σύμβουλο «τρέχει» κανονικά (σ.σ. βρισκόμαστε στο δεκαήμερο της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων), ανοιχτό παραμένει -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- το ζήτημα αλλαγής της χωροθέτησης του νέου εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, με δύο περιοχές, τη Σίνδο και τους Λαχανόκηπους, να ερίζουν για τη φιλοξενία του.

Η Σίνδος είχε αρχικά επιλεγεί για την εγκατάσταση του εκθεσιακού κέντρου, αλλά πριν από λίγες εβδομάδες το ζήτημα άνοιξε ξανά, μετά την πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, για χωροθέτηση στους Λαχανόκηπους.

Ερωτηθείς για το θέμα, με αφορμή και τις χτεσινές σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ, Νίκου Σηφουνάκη, ότι «δεν απορρίπτεται ασυζητητί καμία τεκμηριωμένη πρόταση θεσμικών φορέων, αρκεί αυτή να είναι ώριμη και να συγκεντρώνει ευρεία αποδοχή», ο κ.Κωνσταντίνου δήλωσε: «Πιστεύω ότι είναι εφικτό, εντός του χρονοδιαγράμματος της διαγωνιστικής διαδικασίας που έχουμε ήδη, να υπάρξει δεύτερη ώριμη πρόταση από οποιοδήποτε φορέα της πόλης».

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό, υπενθυμίζεται ότι το αντικείμενο των υπηρεσιών του συμβούλου, για το οποίο είχαν καταθέσει προσφορές συνολικά επτά σχήματα, υπό τη σκέπη των οποίων εντάσσονταν πάνω από 40 εταιρίες, αφορά την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τα εξής τρία έργα:

-Τη δημιουργία του νέου εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ ΑΕ και την κατασκευή των νέων εκθεσιακών εγκαταστάσεων

-Την ανάπλαση του χώρου, όπου σήμερα εδρεύει το εκθεσιακό κέντρο της εταιρίας, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης

-Την αξιολόγηση εναλλακτικών περιοχών εγκατάστασης για το νέο συνεδριακό κέντρο.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, ο σύμβουλος καλείται να αξιολογήσει και να εισηγηθεί στην αναθέτουσα αρχή τη μέθοδο δημοπράτησης, χρηματοδότησης και το πλήθος των διαγωνιστικών διαδικασιών για την επιλογή φορέα/φορέων υλοποίησης για τα τρία προαναφερθέντα έργα, με τρόπο ώστε να εξασφ
Keywords
Τυχαία Θέματα