"Στόχος η εκρίζωση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος"

Η Σερβία εδώ και μία δεκαετία μάχεται κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και του οργανωμένου εγκλήματος και η διαδικασία είναι μακρά και εξαντλητική. Αλλά στόχος της σερβικής κυβέρνησης και των άλλων θεσμών είναι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ως παράνομη δραστηριότητα να εκριζωθεί ή να μειωθεί στο ελάχιστο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Μίρκο Τσβέτκοβιτς.

Σε ομιλία του σε συνέδριο με θέμα την καταπολέμηση
του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στο πλαίσιο της προσέγγισης της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που διοργανώνουν στο Βελιγράδι το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ένωση, ο κ. Τσβέτκοβιτς τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με σύγχρονη νομοθεσία και με καλύτερη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής και τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.

Η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος υπονομεύουν τη σταθερότητα όλων των χωρών, απειλούν τις μεταρρυθμίσεις και τον ανταγωνισμό, τις ξένες επενδύσεις, την ασφάλεια και το κύρος της χώρας, τόνισε.

Η Σερβία ενίσχυσε τις προσπάθειες στη μάχη κατά του οικονομικού εγκλήματος, αλλά η συγκεκριμένη μορφή εγκλήματος εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, ανέφερε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα, Βένσαν Ντέζερ.

«Η Σερβία ετησίως έχει απώλειες της τάξης του 3-5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος εξαιτίας των δραστηριοτήτων εγκληματικών ομάδων. Αυτό δεν μπορεί να είναι πλέον ανεκτό και αυτή η μορφή εγκλήματος πρέπει να εκριζωθεί με ισχυρή δράση», τόνισε ο κ. Ντέζερ.

Η ΕΕ έχει διαπιστώσει ότι η Σερβία έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο στο πεδίο αυτό το 2009 και το 2010, σημείωσε, αλλά, όπως ανέφερε, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά στην οικοδόμηση ενός οικονομικού συστήματος, που θα ανιχνεύει και θα εμποδίζει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα