Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Ουκρανίας

Στην επισήμανση πως υπάρχει «σημαντικό δυναμικό» για την ενίσχυση της «στενής συνεργασίας» Ελλάδας - Ουκρανίας, προχώρησε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Κιέβο, με τον επισκεπτόμενο τη χώρα του, Ελληνα υπουργό των Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.

Ο Πρόεδρος Γιανούκοβιτς υπογράμμισε πως «η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος για την Ουκρανία» και ιδιαιτέρως επεσήμανε την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών - «πέρσυ αυξήθηκαν κατά
35% και φέτος κατά 90% σε σχέση με πέρσυ» τόνισε - υπογραμμίζοντας την ανάγκη της αμοιβαίας δραστηριοποίησης για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Στη συνάντηση που είχε εξ άλλου ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, ο Μικιόλα Αζάροφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του προς την Ελλάδα - αφενός για τη στήριξη της ουκρανικής υποψηφιότητας για την ανάδειξη της χώρας σε Μη Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και αφετέρου για την ελληνική συμβολή (παρά την κρίση της χώρας μας) με 100.000 ευρώ, για την επισκευή της «σαρκοφάγου του Τσερνομπίλ».

Σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ουκρανίας, ο κ. Αζάροφ αναφέρθηκε σε ορισμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, ζητώντας ευσχήμως την ελληνική στήριξη: 1) στο αίτημα αλλαγής των κανόνων που αφορούν τις εξαγωγές ουκρανικών προϊόντων. Διευκρινίζοντας πως η χώρα του δεν υποστηρίζει τη θέσπιση περιορισμών στην ελεύθερη αγορά, ο κ.Αζάροφ σημείωσε πως «η Ουκρανία είναι ευέλικτη και απλώς ζητά μια 10ετή μεταβατική περίοδο», 2) αναφορικά με την «αγορά υπηρεσιών», ο κ. Αζάροφ παρατήρησε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι έτοιμη να επιτρέψει την είσοδο των μεταφορικών εταιρειών, 3) ως προς την ονομασία των προϊόντων προέλευσης - «εμείς δεν έχουμε «Μεταξά» για να κατοχυρώσουμε, έχουμε όμως ορισμένα προϊόντα που θέλουμε να διασφαλίσουμε την επωνυμία τους», παρατήρησε.

Ως προς το πεδίο των διμερών σχέσεων, ο κ. Αζάροφ υπογράμμισε τη σημασία του δίπτυχου: απελευθέρωση της βίζας και διαμόρφωση μιας απευθείας αεροπορικής γραμμής Αθήνας - Κιέβου, τονίζοντας την ετοιμότητα της χώρας του για τη διευκόλυνση των αεροπορικών μεταφορών.

Επίσης, ο Ουκρανός πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει πεδίο διμερούς συνεργασίας στον χώρο της ενέργειας, ειδικότερα στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημειώνοντας επίσης πως η Ουκρανία σχεδιάζει άμεσα την κατασκευή ενός σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αναφερόμενος στον τουρισμό επεσήμανε την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι προσδοκάται ανάλογη κινητικότητα από πλευράς Ελλήνων τουριστών. Τέλος, ο κ.Αζάροφ σημείωσε το ουκρανικό ενδιαφέρον για την καθιέρωση απευθείας επαφών των υπουργείων Ενέργειας των δύο χωρών, όπως, επίσης, για τη συνεργασία στο πεδίο της Άμυνας.
Keywords
Τυχαία Θέματα