Σταϊκούρας: Η ΝΔ έκανε λάθη

Λάθη στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ αναγνώρισε ο αναπληρωτής τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash, έδωσε δύο διαφορετικές εκτιμήσεις για την αύξηση του δημοσίου χρέους που συντελέστηκε την περίοδο 2004-2009.

Αρχικώς ανέφερε ότι η αύξηση του χρέους επί κυβέρνησης ΝΔ ήταν 5% ετησίως ή 7,5 δισ. ευρώ ανά έτος, ενώ κατόπιν επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η συμβολή της περιόδου 2004-2009
στο χρέος ήταν συνολικά 7 δισ. ευρώ.

"Σας είπα ότι για να χάσουμε με 11 μονάδες προφανώς έγιναν και λάθη στην πολιτική και στην οικονομική πολιτική και σε παρεκκλίνουσες και αποκλίνουσες συμπεριφορές. Αν με ρωτάτε, το πρόσημο της προηγούμενης κυβέρνησης είναι θετικό", είπε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο δημόσιο χρέος, ο κ. Σταϊκούρας επέμεινε ότι επί ΝΔ αυξήθηκε με μικρότερους ρυθμούς από ό,τι αυξάνεται σήμερα: "Εμείς θεωρούμε ότι η καθαρή συμβολή της ΝΔ στο χρέος για τα 5,5 χρόνια που έμεινε στην εξουσία ήταν 7 δισ. ευρώ συνολικά. Θεωρούμε, δηλαδή, ότι τότε αυξήθηκε το χρέος εξαιτίας των τόκων, των εξοπλιστικών προγραμμάτων, των προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλισης και των χρεών των νοσοκομείων. Εάν όμως προσχωρήσουμε ακόμα και στο σκεπτικό ότι για τα πάντα φταίει η ΝΔ για το 2004 έως το 2009, τότε αν δει κάποιος τα πραγματικά στοιχεία θα διαπιστώσει ότι η αύξηση επί ΝΔ είναι 5% και η αύξηση τα 2 χρόνια 2010 και 2011 επί ΠΑΣΟΚ είναι 15% κατά μέσο όρο. Συνεπώς κατά μέσο όρο επί ΝΔ 5% κατά μέσο όρο επί ΠΑΣΟΚ 15%."

Ο ίδιος, ωστόσο, είχε νωρίτερα πει: "Το 70% του χρέους οφείλεται σε τόκους και παραλείψεις του παρελθόντος και ένα κομμάτι στη διεύρυνση του ελλείμματος. Έρχομαι και λέω, ας προσχωρήσουμε και σ’ αυτό το σκεπτικό ότι για τα πάντα από το ’04 έως το ’09 φταίει η ΝΔ και όχι το παρελθόν. Η ΝΔ αύξησε το χρέος με 5% κάθε έτος, με 7,5 δισ. κάθε έτος, όχι συνολικά, μέσος όρος. Άρα επί 5 πρέπει να το πολλαπλασιάσετε και το ΠΑΣΟΚ σε δύο χρόνια με τα δικά του στοιχεία αυξάνει το χρέος κατά 15%. Άρα η αποτύπωση του πίνακα λέει ότι ναι, επί ΝΔ αυξήθηκε σημαντικά το χρέος, ας μην ψάξουμε πού οφείλεται, αλλά σήμερα το χρέος και η δυναμική του είναι υψηλότερη σε σχέση με το παρελθόν".

Στην παρατήρηση ότι εκφράζεται με υπερηφάνεια για την πολιτική της ΝΔ, κάτι που δεν συμβαδίζει με το λαϊκό αίσθημα, σημείωσε: "Εσείς πού καταλάβατε υπερηφάνεια;".
Keywords
Τυχαία Θέματα