Παραδέχεται "εντάσεις" με τις μυστικές υπηρεσίες

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικ Μάλεν, έφθασε σήμερα στο Πακιστάν, στρατηγικής σημασίας συμμαχική χώρα των ΗΠΑ με την οποία θα συζητήσει για τις εντάσεις που έχουν προκληθεί λόγω των σχέσεων μεταξύ των πακιστανικών υπηρεσιών πληροφοριών και των αφγανικών δικτύων των Ταλιμπάν.

Ο Μάλεν έφθασε το πρωί στο Ισλαμαμπάντ από την Καμπούλ, ανακοινώθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στο Πακιστάν.

Οι ισχυρές μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν
κατηγορούνται ότι διατηρούν σχέσεις με ένοπλες οργανώσεις των Ταλιμπάν, οι οποίες πολεμούν τον αφγανικό στρατό και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, αρχίζοντας από το δίκτυο Χακάνι, μια από τις μεγαλύτερες και ριζοσπαστικότερες οργανώσεις της αφγανικής εξέγερσης.

Ορισμένες από τις οργανώσεις αυτές πολεμούσαν ήδη τη σοβιετική εισβολή τη δεκαετία του 1980, έχοντας τη στήριξη του Πακιστάν αλλά και των ΗΠΑ, που εκείνη την εποχή εμπλέκονταν σε "ψυχρό πόλεμο" με τη Μόσχα.

Ο ναύαρχος Μάλεν βρισκόταν χθες στην Καμπούλ, όπου δήλωσε στον Τύπο ότι προτίθεται να συζητήσει το ευαίσθητο αυτό θέμα με τους πακιστανούς ηγέτες, όπως με τον ομόλογό του, στρατηγό Ασφάκ Καγιάνι, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τον ιστότοπο του αμερικανικού στρατού.

Αν και εξέφρασε ικανοποίηση για τη "στήριξη" των ΗΠΑ από τον πακιστανικό στρατό στις επιχειρήσεις καταδίωξης του δικτύου Χακάνι στα προπύργιά του στο ανατολικό Αφγανιστάν, ο ναύαρχος Μάλεν παραδέχτηκε ότι υπάρχουν "εντάσεις" με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες λόγω των σχέσεών τους με την οργάνωση αυτή.

Το Πακιστάν κατηγορείται έκτοτε ότι στηρίζει τους αφγανούς Ταλιμπάν για να προασπίσει τη "στρατηγική του διείσδυση" στο Αφγανιστάν και κυρίως για να αντικρούσει την επιρροή της Ινδίας, που θεωρεί χώρα εχθρική και φιλικά διακείμενη στην Καμπούλ.

Οι σχέσεις μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Ουάσινγκτον συνεχίζουν να είναι δύσκολες λόγω της πρόσφατης υπόθεσης Ρέιμοντ Ντέιβις, του πράκτορα της CIA που σκότωσε δύο Πακιστανούς στη Λαχώρη (ανατολικό Πακιστάν) στα τέλη Ιανουαρίου, και των νέων διαμαρτυριών του Ισλαμαμπάντ για τα πυρά αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις περιοχές όπου ζουν οι φυλές στο βορειοδυτικό Πακιστάν, που είναι προπύργιο της αλ Κάιντα και των πακιστανών Ταλιμπάν και καταφύγιο των αφγανών Ταλιμπάν.
Keywords
Τυχαία Θέματα