Ανταλλαγή καταγγελλιών μεταξύ των αποπεμφθέντων στελεχών της ΔΕΘ

Σε ανταλλαγή σοβαρών καταγγελιών και διατύπωση εκατέρωθεν αιχμών για τις εξελίξεις στη ΔΕΘ ΑΕ προχώρησαν σήμερα ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της εταιρίας, Γιάννης Κωνσταντίνου και το παραιτηθέν εκτελεστικό μέλος της διοίκησης, Κωνσταντίνος Μαυράκης, σε συνέχεια της χτεσινής απόφασης της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου για ταυτόχρονη αποπομπή τους (με το αιτιολογικό της πολύμηνης μεταξύ τους διαμάχης, που είχε αρχίσει να ζημιώνει την εταιρία).

Στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου,
ο κ.Κωνσταντίνου διατύπωσε συνολικά 10 καταγγελίες για «εστίες διαπλοκής, διαφθοράς και αδιαφάνειας» στο εσωτερικό της ΔΕΘ ΑΕ, αφήνοντας αιχμές κυρίως κατά του Κ.Μαυράκη.

Από την πλευρά του, σε δήλωση προς τους δημοσιογράφους, ο κ.Μαυράκης υποστήριξε ότι δέχεται «συκοφαντική επίθεση άνευ προηγουμένου» και ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αγωγή αμέσως μετά τις αργίες του Πάσχα.

Μάλιστα, ο κ.Κωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι προ διμήνου -στις 28/2- είχε ενημερώσει «αρμοδίως, ενυπογράφως και με τεκμηρίωση», για τουλάχιστον δύο από τα καταγγελθέντα θέματα, την ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και συγκεκριμένα τον αναπληρωτή υπουργό, Σωκράτη Ξυνίδη.

«Με την απόφαση για αλλαγή της διοίκησης, ο κ.Ξυνίδης εκτιμώ ότι, σε έναν βαθμό, δεν τα καλύπτει [αυτά που έγιναν]. Εγώ, προφανώς, απομακρύνομαι για άλλο λόγο, τον οποίο δεν γνωρίζω», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα τεκταινόμενα σε «μια μικρή ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΘ, αποτελούν μια διδακτική ιστορία για το πώς λειτουργεί γενικά ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και πρακτικές και ελπίζω ότι θα το ξανασκεφτεί οποιοσδήποτε θελήσει να ξαναχρησιμοποιήσει έτσι μια κρατική εταιρία και να τη διοικήσει με τρόπο που αφήνει υπόνοια για ιδιοτέλεια».
Οι καταγγελίες του Γ.Κωνσταντίνου
Αναλυτικότερα, ο κ.Κωνσταντίνου καταγγέλλει διαπλοκή με υποψήφια ανάδοχο εταιρία στον διαγωνισμό, προϋπολογισμού 1,14 εκατ. ευρώ, που «τρέχει» εδώ και λίγους μήνες, με αντικείμενο την πρόσληψη συμβούλου για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ. Όπως υποστηρίζει, σε μία από τις υποψήφιες εταιρίες, προσελήφθη με σύμβαση αορίστου χρόνου συγγενικό πρόσωπο του κ.Μαυράκη.

Καταγγέλλει επίσης, μεταξύ άλλων, την "παράνομη" -όπως ισχυρίζεται- αύξηση του μισθού του κ.Μαυράκη κατά 1.700 ευρώ, τη χρήση (από τον ίδιο) υπηρεσιακού αυτοκινήτου της εταιρίας ως ιδιωτικού, την αντιδεοντολογική στελέχωση του ραδιοφώνου της ΔΕΘ, την απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης για ασφάλιση των μελών του ΔΣ για ζημιογόνες πράξεις τους, την πρόσληψη νομικού συμβούλου με απευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό, παρότι υπάρχει υποχρέωση διενέργειάς του από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, την εισήγηση του κ.Μαυράκη για δέσμευση -σε ειδικό λογαριασμό- ποσού άνω των 3 εκατ. ευρώ (δηλαδή του συνόλου σχεδόν των ταμειακών διαθέσιμων της ΔΕΘ), ώστε «να μη μπορεί να αγγιχθεί από το ελληνικό δημόσιο».
Κ.Μαυράκης: «Μας χρωστούσαν, μας
Keywords
Τυχαία Θέματα