Σε Περιφερειακό Κέντρο Διαιτησίας μπορεί να εξελιχθεί η Κύπρος

Η Κύπρος μπορεί να εξελιχθεί σε Περιφερειακό Κέντρο Διαιτησίας για εμπορικές και οικονομικές διαφορές. Αυτό το μήνυμα έστειλε η Διεθνής Συνδιάσκεψη με θέμα τη Διεθνή Εμπορική Διαιτησία που οργάνωσε στη Λευκωσία το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Κύπρου.

Στο επίσημο μέρος της Συνδιάσκεψης μίλησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας του ΔΕΕ
κ. John Beechey, o Πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Κύπρου κ. Βασίλης Ρολόγης και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κύπρου κ. Πέτρος Ατρέμης.

Ειδικότερα, στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε μεταξύ άλλων ότι «σημειώνω το γεγονός ότι στους σκοπούς του Συνεδρίου περιλαμβάνεται και η αναγνώριση και επιβεβαίωση της δυνατότητας της Κύπρου να αναδειχθεί ως περιφερειακό κέντρο διεθνών διαιτησιών με την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή».

Αφού αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι στην ανάδειξη της Κύπρου ως περιφερειακό κέντρο διεθνών διαιτησιών συμβάλλει καθοριστικά και το γεγονός ότι διαθέτει το ειδικό νομικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή διεθνών εμπορικών διαιτησιών και ψηλό επίπεδο εξειδικευμένων στο θέμα νομικών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Κύπρου κ. Βασίλης Ρολόγης αναφέρθηκε στη σημασία της οργάνωσης αυτής της Συνδιάσκεψης στην Κύπρο και επισήμανε το ρόλο του ΔΕΕ στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Όπως είπε ο κ. Ρολόγης, σήμερα, ο αριθμός των χωρών που τα Επιμελητήρια τους είναι μέλη του ΔΕΕ ξεπερνούν τα 200 και η Κύπρος, με πολύ έντονη και εποικοδομητική δράση, αντιπροσωπεύεται στο ΔΕΕ, με δική της Επιτροπή, μέσω του ΚΕΒΕ.

Ο κ. Ρολόγης επισήμανε ότι «ως ΔΕΕ Κύπρου είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη διοργάνωση, η οποία εκτός των άλλων προβάλλει και τη χώρα μας διεθνώς ως Περιφερειακό Κέντρο Διαιτησίας».

Συνεχίζοντας ο κ. Ρολόγης σημείωσε ακόμα τα εξής:

- Στη σημερινή δύσκολή εποχή της ασύνορης οικονομίας, αλλά και της οικονομικής κρίσης, η διαιτησία προσφέρεται ως η πιο ιδανική μέθοδος για την επίλυση οικονομικών και εμπορικών διαφορών. Η διαιτησία δεν περιορίζει με κανένα τρόπο τη νομική εκπροσώπηση των διαδίκων, αφού έχουν το δικαίωμα να ορίζουν το δικηγόρο τους για υποστήριξη των υποθέσεων τους.

- Ως Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Κύπρου, προωθούμε τις διεθνείς διαιτησίες και προτρέπουμε όλες τις επιχειρήσεις (κυπριακές και διεθνείς) να περιλαμβάνουν στα διεθνή συμβόλαια που συνάπτουν τον όρο για παραπομπή σε διαιτησία.

Η Συνδιάσκεψη θα συνεχιστεί και αύριο Τρίτη με Εργαστήρι, όπου οι ξένοι και Κύπριοι ειδικοί θα ενημερώσουν τους συμμετέχοντες για τη διαιτησία και το ρόλο της στις εμπορικές διαφορές.
Keywords
Τυχαία Θέματα