Νέα προβλήματα για τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Κίνδυνο βιωσιμότητας θα αντιμετωπίσουν τα ασφαλιστικά Ταμεία αν οι οφειλέτες δεν ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να καταβάλλουν εισφορές. Στο συμπέρασμα αυτό συνέκλιναν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης και οι εκπρόσωποι των Κοινωνικών Εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ,
ΣΕΤΕ),κατά τη διάρκεια της συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων επαφών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου με τους Κοινωνικούς Εταίρους.

Κατά τη συνάντηση η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Λούκα Τ. Κατσέλη, ενημέρωσε τους Κοινωνικούς εταίρους, για τις τρέχουσες δράσεις του Υπουργείου σχετικά με το πρόγραμμα της κοινωνικής εργασίας, για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ), καθώς και για τα πλεονεκτήματα της νέας ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η υπουργός Εργασίας ζήτησε τη συμμετοχή και τη στήριξη των κοινωνικών εταίρων μέσω της ενεργούς δραστηριοποίησής τους και σημείωσε τη σημασία της προετοιμασίας του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας για αναπτυξιακές δράσεις, οι οποίες σε περιφερειακό επίπεδο θα πρέπει πρέπει να υλοποιηθούν το γρηγορότερο δυνατόν. Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα της Κοινωνικής Οικονομίας, ενώ αναγνώρισαν την ανάγκη να ληφθούν μέτρα στήριξης της απασχόλησης το 2011.

Σημαντικό τμήμα της συζήτησης κάλυψε επίσης η ανάλυση των πλεονεκτημάτων της νέας ρύθμισης για τις επιχειρήσεις και τους οφειλέτες προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία. "Ζητήσαμε από τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων να ενημερώσουν και να ενεργοποιήσουν τα μέλη τους έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση", δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι η εισπρακτικότητα είναι ιδιαίτερα χαμηλή, σημειώνοντας ότι ο ένας τρεις υπόχρεους δεν καταβάλει εισφορές και χαρακτήρισε τη ρύθμιση συμφέρουσα αφού προβλέπει χαμηλές δόσεις και μακρό χρόνο αποπληρωμής. Ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, υπογράμμισε, ότι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η ανταπόκριση στην καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και τόνισε, ότι οι επιχειρήσεις που δεν θα υπαχθούν στο νέο διακανονισμό αποπληρωμής θα υποστούν τις συνέπειες των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί).

Κρίσιμη για την βιωσιμότητα των Ταμείων χαρακτήρισε την ένταξη των επιχειρήσεων στη νέα ρύθμιση ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος ανέφερε ότι στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές 6,2 δις προς το ΙΚΑ και 4 δισ. προς τον ΟΑΕΕ. Εκ των οποίων το 1,2 δισ. έχει ήδη ρυθμιστεί.

Ο κ. Κροκίδης τάχθηκε κατά της περαιτέρω μείωσης των αποδοχών η οποία θα ζημιώσει τα Ταμ
Keywords
Τυχαία Θέματα