Προτάσεις για το ιστορικό Κέντρο

Σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της καθημερινά συντελούμενης υποβάθμισης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και της μετατροπής της σε «γκέτο ανομίας», κατέθεσε στη διακομματική επιτροπή της Βουλής για τη μελέτη του μεταναστευτικού, ο Πρόεδρος της Κίνησης για τη Σωτηρία του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας Αδάμ Κωστίκας.

Εκφράζοντας τη λύπη του για τη στυγερή δολοφονία του 44χρονου, στη συμβολή
των οδών Ηπείρου και 3ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Κωστίκας ανέφερε ότι η εγκληματικότητα και οι συμπλοκές στο ιστορικό κέντρο αποτελούν καθημερινότητα, με δεδομένο μάλιστα ότι η αναλογία μεταναστών προς Έλληνες είναι πλέον αντίστροφη από τον εθνικό μέσο όρο: πέντε μετανάστες για έναν Έλληνα:

- Εσείς, ως εθνική αντιπροσωπεία, ανέχεστε σε ένα τέταρτο απόσταση με τα πόδια από τη Βουλή, να λειτουργεί απροκάλυπτα σαν γκέτο απόλυτης ανομίας μια περιοχή που καταρρακώνει τον αυτοσεβασμό μας και αποτελεί αιτία ντροπής;

Κατά τον κ. Κωστίκα, στο Κέντρο πρέπει να παραμείνουν μόνον όσοι έχουν άδεια παραμονής, ή άδεια πολιτικού πρόσφυγα και να αντιμετωπισθεί η ασυδοσία κυκλωμάτων και «έξυπνων» Ελλήνων, που έχουν μετατρέψει παλαιά καταστήματα σε υπνωτήρια λαθρομεταναστών, όπου, έναντι υπέρογκων ποσών, 10 - 20 άτομα στοιβάζονται σε 20-30 τετραγωνικά σε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, ή τα μετατρέπουν σε αποθήκες κινέζικου εμπορίου, χωρίς πρόνοια για τη στατική επάρκεια και την πυρασφάλεια των χώρων.

Εξοντωτικά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες, ενοικίαση σε αλλοδαπό μόνον αν έχει άδεια παραμονής, απαγόρευση υπενοικίασης και διακοπή των παροχών οργανισμών κοινής ωφέλειας, στην περίπτωση παρανόμων χρήσεων στα κτίρια, ήταν οι προτάσεις της Κίνησης.

- Για να επανακτήσουμε την πόλη μας, απαιτείται σύγκρουση με κυκλώματα που πλουτίζουν, αλλιώς το ιστορικό κέντρο τρέχει με μεγάλη ταχύτητα προς την παρακμή και την υποβάθμιση, κατέληξε ο κ. Κωστίκας.

Από την άλλη πλευρά, ο Αχμέτ Μοαβία, συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών και Προσφύγων, υποστήριξε ότι στο Κέντρο δοκιμάζεται η μεταναστευτική πολιτική της χώρας.

Σημείωσε ότι ο «χάρτης» αποτελείται από πέντε ομάδες - προβλήματα: τους πρόσφυγες, τους μικροπωλητές, την πορνεία, τα ναρκωτικά και τους παράνομους, που είναι μεν μικρή ομάδα, κυρίως Αλγερινοί, που ευθύνονται, όπως σημείωσε, για το 90% της εγκληματικότητας στο Κέντρο.

Ο κ. Μοαβία ανέφερε ότι κάθε ομάδα δρα αυτόνομα, άρα απαιτείται ξεχωριστή αντιμετώπιση για κάθε μία.

Σημείωσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία στο Κέντρο είναι οι πολιτικοί πρόσφυγες, παράνομοι μετανάστες, ενώ έκρινε ότι το πλέον επείγον είναι η ενεργοποίηση του συστήματος ασύλου.

Ο εκπρόσωπος του Φόρουμ δήλωσε ότι πρέπει να φύγουν οι πρόσφυγες από το Κέντρο και να κατευθυνθούν σε μικρά κέντρα υποδοχής, με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ χαρακτήρισε λάθος, εξαιτίας του οποίου άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, την ανάκληση των αδειών σε τετρακόσιους μικροπωλητές.

- Η λύ
Keywords
Τυχαία Θέματα