Στην Τρίπολη ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα έφθασε σήμερα στην Τρίπολη για συνομιλίες με τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, μία συνάντηση από την οποία πολλοί ευελπιστούν να προκύψει λύση για τον τερματισμό της βίας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Όταν έφθασε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης ο Ζούμα περπάτησε στο κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί για την περίσταση ενώ τον υποδέχτηκαν αξιωματούχοι υπό τους ήχους μπάντας.
Παιδιά τραγουδούσαν στα αγγλικά "Θέλουμε τον Καντάφι" κρατώντας φωτογραφίες του λίβυου ηγέτη στα χέρια και κουνώντας σημαίες της Λιβύης. Πάντως, ο ίδιος ο Καντάφι δεν βρισκόταν εκεί.

Οι συγκρούσεις στη χώρα, με επίκεντρο την ανατολική Λιβύη, ξέσπασαν τον Φεβρουάριο ανάμεσα στις δυνάμεις του Καντάφι και στους αντικαθεστωτικούς που επιδιώκουν την ανατροπή του λίβυου ηγέτη.

Αργότερα παρενέβη το ΝΑΤΟ στη σύρραξη εκτελώντας απόφαση των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την προστασία των αμάχων από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε τον Μάρτιο την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και την λήψη "όλων των απαραίτητων μέτρων" --ορολογία που παραπέμπει στη στρατιωτική δράση-- για την προστασία των αμάχων.
Keywords
Τυχαία Θέματα