Παράταση της προφυλάκισης των εμπλεκομένων στον "Επαναστατικό Αγώνα"

Εκ νέου θα κριθεί από το Συμβούλιο Εφετών το ζήτημα της παράτασης ή μη της προσωρινής κράτησης για ένα ακόμη εξάμηνο των εμπλεκομένων στην υπόθεση του "Επαναστατικού Αγώνα" Ευάγγελου Σταθόπουλου, Χριστόφορου Κορτέση και Σαράντου Νικητόπουλου, καθώς ο 'Αρειος Πάγος αναίρεσε το υπ' αριθμ. 807/2011 βούλευμα με το οποίο αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους.

Ειδικότερα, τον περασμένο Απρίλιο το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε ομόφωνα να μην παρατείνει την προσωρινή τους κράτηση για ακόμη ένα εξάμηνο, μέχρι δηλαδή να συμπληρωθεί το 18μηνο που είναι το ανώτατο όριο προφυλάκισης που ορίζει ο νόμος,
αλλά να αντικατασταθεί με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Δηλαδή, οι δικαστές κατέληξαν στην κρίση ότι οι τρεις δεν έχουν προβεί σε ενέργειες που να διευκολύνουν τη φυγή τους και δεν είναι φυγόδικοι, ώστε να καθίσταται απαραίτητη η συνέχιση της προφυλάκισής τους.

Στους Σταθόπουλο και Κορτέση επιβλήθηκε ως περιοριστικό μέτρο χρηματική εγγύηση 3.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση κάθε 1η και 15η στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους. Στον δε Νικητόπουλο επιβλήθηκαν οι ίδιοι περιοριστικοί όροι εκτός της χρηματικής εγγύησης.

Με το ίδιο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παρατάθηκε για ακόμη ένα εξάμηνο η προσωρινή κράτηση του Νίκου Μαζιώτη, της συντρόφου του Παναγιώτας-Πόλας Ρούπα και του Κώστα Γουρνά που κατηγορούνται στην ίδια υπόθεση κι έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή τους στον Επαναστατικό Αγώνα.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των αδικημάτων με τα οποία βαρύνονται οι τρεις είναι συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά συρροή, προμήθεια, κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών υλών και βομβών από κοινού και εκρήξεις από κοινού.

Στη συνέχεια ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες άσκησε αναίρεση επί του 807/2011 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών.

Κατόπιν αυτού ο 'Αρειος Πάγος αναίρεσε, εν συμβουλίω, με δικό του πλέον βούλευμα, το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και αναπέμπει το όλο ζήτημα για νέα κρίση με άλλη σύνθεση.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι το βούλευμα του Συμβουλίου δεν έχει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Επίσης, έχει ελλιπή αιτιολογία και δεν αναφέρει περιστατικά από τα οποία να συμπεραίνεται με μεγάλη πιθανότητα ότι δεν θα διαπράξουν τα ίδια αδικήματα, ενόψει μάλιστα των χαρακτηριστικών των πράξεων τους ως βαρέων κακουργημάτων που αντιμετωπίζουν ποινές ισοβίων ή κάθειρξης έως 20 ετών.

Ακόμη, αναφέρουν οι αρεοπαγίτες ότι το βούλευμα του Συμβουλίου δεν αιτιολογεί την έλλειψη των ιδιαίτερων εκείνων χαρακτηριστικών πράξεων που τους καταλογίζονται -για τις οποίες και προφυλακίστηκαν- για να αποτραπεί η περαιτέρω δράση τους, αλλά δεν αιτιολογεί και γιατί δεν είναι πιθανή νέα εγκληματική δραστηριότητά τους.

Ως προς τον Σταθόπουλο, ο οποίος επικαλέστηκε για τη μη παράταση της προφυλάκισής του λόγους υγείας μετά από τροχαίο
Keywords
Τυχαία Θέματα