Περικοπές στις σπατάλες

Παράταση μισθώσεων κατά 12 χρόνια και μείωση αυτών έως 20% για τα ξενοδοχεία που μισθώνονται από το Δημόσιο προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή περίπου σε ενάμιση μήνα. Αυτά ανέφερε ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξη Τύπου και διευκρίνισε ότι το ποσοστό της μείωσης, αν θα φτάνει το 20% ή αν θα είναι μικρότερο, θα ορίζεται ανάλογα με την περίπτωση και σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και η ρύθμιση αφορά 204 ξενοδοχεία. Υπολογίζεται ότι για ένα ενοίκιο 1,5 εκατ. ευρώ που
πληρώνει ένα ξενοδοχείο σήμερα το όφελος μπορεί να είναι έως και 300.000 ευρώ, είπε ο υπουργός.

Προβλέπεται, επίσης, η σύσταση Επιτροπών Διακανονισμού για τις εμπορικές μισθώσεις σε κάθε περιφέρεια ως εξωδικαστικό όργανο επίλυσης διαφορών που αφορούν την αναπροσαρμογή του μισθώματος των εμπορικών μισθώσεων, ενώ παρατείνονται για 5 χρόνια οι μισθώσεις κινηματογράφων και θεάτρων και η ρύθμιση αυτή αφορά μισθώσεις μέχρι το 2016.

Μειώνεται το ελάχιστο ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, βάσει του οποίου προσδιορίζεται το ετήσιο μίσθωμα, από 6% σε 4,8% της εκάστοτε ισχύουσας αντικειμενικής αξίας του μισθίου ή της αγοραίας αξίας αυτού, όπου δεν ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Σημειώνεται ότι ανάλογη ρύθμιση θα επιδιώξει να φέρει το υπουργείο και για όλα τα ενοίκια που ανήκουν στο Δημόσιο, ενώ η ρύθμιση που ανακοινώθηκε περιλαμβάνει και υφιστάμενες μισθώσεις, όπου μπορεί να γίνει αναπροσαρμογή.

Οι ρυθμίσεις αυτές αναμένεται να ανακουφίσουν άμεσα τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, καθώς 7 στις 10 στεγάζονται σε μισθωμένα καταστήματα και γραφεία και το κόστος μάλιστα της μίσθωσης αποτελεί το 20%-30% του συνολικού λειτουργικού κόστους κάθε επιχείρησης.

Όπως είπε ο υφυπουργός, Ντ. Ρόβλιας, με τον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών -που σημειώνεται ότι δεν υποκαθιστά τα δικαστήρια- επιτυγχάνεται με μια απλή και αποτελεσματική διαδικασία λίγων εβδομάδων (1 μήνας), η γρήγορη αναπροσαρμογή και χωρίς κανένα κόστος των μισθώσεων, με αμοιβαίες υποχωρήσεις ενοικιαστών και ιδιοκτητών, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, που οδηγεί σε σημαντική μείωση των επαγγελματικών ενοικίων.

Με το «πάγωμα» των ενοικίων για 5 χρόνια στα θέατρα και τους κινηματογράφους, που υπολογίζονται σε περίπου 500 (250 κινηματογράφοι και 260 θέατρα) σε όλη την επικράτεια, στηρίζεται έμπρακτα ο πολιτισμός που πλήττεται άμεσα από την κρίση. Και με την οριζόντια μείωση κατά 20% στα ενοίκια 204 ξενοδοχείων που ανήκουν σε ΝΠΔΔ, καθώς και πάγωμα συμβάσεων για 12 χρόνια παρακάμπτονται δραστικά οι αγκυλώσεις που υπάρχουν στην αναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων όταν εμπλέκονται φορείς του Δημοσίου και ενισχύεται δραστικά ο τουρισμός.
Keywords
Τυχαία Θέματα