Οι Παλαιστίνιοι είναι θύματα σκληρής αστυνομικής βίας

Η ισραηλινή οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ACRI κάλεσε το νέο διοικητή της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ, τον Νόσο Σαχάμ που διορίστηκε τον Απρίλιο, να "αλλάξει ριζικά τη βίαιη μεταχείριση" που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε με αφορμή τη σημερινή 44η επέτειο της "Ημέρας της Ιερουσαλήμ", την οποία γιορτάζει το Ισραήλ για την κατάκτηση του ανατολικού τομέα της Ιερουσαλήμ τον Ιούνιο του 1967, η ACRI τονίζει ότι τα δύο τελευταία χρόνια δέχτηκε μεγάλο αριθμό διαμαρτυριών και συγκέντρωσε πολλές
αποδείξεις από παλαιστίνιους κατοίκους της Ιερουσαλήμ για κατάχρηση εξουσίας σε βάρος τους.

"Οι κάτοικοι αυτοί δεν θεωρούν την αστυνομία της περιοχής της Ιερουσαλήμ ένα όργανο επιφορτισμένο με την προστασία τους", γράφει η οργάνωση για τα πολιτικά δικαιώματα.

"Στα μάτια τους, η αστυνομία είναι μια εχθρική και ξένη δύναμη της οποίας οι εξουσίες ασκούνται σε βάρος τους χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι βασικές τους ανάγκες ούτε η ασφάλεια τους και που ευνοεί τα συμφέροντα του εβραϊκού πληθυσμού στην Ιερουσαλήμ", διαπιστώνει η ACRI.

Η οργάνωση ζήτησε επίσης από το διοικητή της αστυνομίας να θέσει τέρμα στις καταχρηστικές μεθόδους που εφαρμόζονται κατά των διαδηλώσεων, να σεβαστεί τους κανονισμούς περί μεταχείρισης των ανηλίκων από τις αρχές και προστασίας των Παλαιστινίων από τους ισραηλινούς έποικους.

Ο νέος αρχηγός της αστυνομίας πρέπει να έχει ως προτεραιότητα τη βασική αλλαγή των αστυνομικών επιχειρήσεων στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ώστε "οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μην συνιστούν πλέον την καθημερινή τύχη των Παλαιστινίων".

Η "Ημέρα της Ιερουσαλήμ" σηματοδοτεί για το εβραϊκό κράτος την ενοποίηση της --ιερής για τον ιουδαϊσμό, το χριστιανισμό και το ισλάμ-- πόλης μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του Ιουνίου του 1967, τον Πόλεμο των Έξι Ημερών. Η επέτειος τιμάται με τελετές και παρελάσεις των νεολαιίστικων κινημάτων.

Η μεγαλύτερη πορεία ξεκίνησε το πρωί από την παλαιστινιακή συνοικία Σέιχ Τζάρα στην κατεχόμενη και προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ με προορισμό το Τείχος των Δακρύων, έναν από τους πιο ιερούς τόπους του Ιουδαϊσμού. Η προσάρτηση της ανατολικής Ιερουσαλήμ ουδέποτε αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα.

Τουλάχιστον 3.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης έχουν παραταχθεί στην πόλη. "Έχουμε αναπτύξει δυνάμεις της αστυνομίας, συνοριακούς φρουρούς και εθελοντές της πολιτικής άμυνας κυρίως στον ανατολικό τομέα, μέσα και γύρω από την Παλιά Πόλη για τη διατήρηση της τάξης κατά τις εκδηλώσεις", είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

Στη συνοικία Σέιχ Τζάρα πραγματοποιούνται εδώ και μήνες διαδηλώσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών που αντιτίθενται στην εποικιστική δραστηριότητα, μετά τον εκτοπισμό των παλαιστινιακών οικογενειών προς όφελος των εβραίων εποίκων.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε το βράδυ χθ
Keywords
Τυχαία Θέματα